squeez,
Na schematach widziałem, że do ATMEGA podłącza się zewnętrzny kwarc, stąd i ja w swoim projekcie dodałem kwarc. Kolega sugeruje, że to nie potrzebne?
W ogóle to historia jest taka, że złożyłem i zaprogramowałem w środowisku arduino ten zegarek, potem przeniosłem całość - tzn. również procesor na prototypową płytkę, też zasilanie i sobie to działa. Zatem, skoro działa to pomyślałem, że również zrobię z tego PCB - bawię się w amatora elektronika od 2-3 miesięcy stąd w ogóle pomysł aby zrobić PCB, żeby nabrać doświadczenia.
I właśnie na PCB utknąłem, zrobiłem pierwszą płytkę metodą żelazkowską, ale niedostatki w umiejętności lutowania spowodowały zwarcia między ścieżkami, których nie potrafiłem zlikwidować. No ale nie zrażając się (pierwsze śliwki robaczywki) zrobiłem kolejną, która wygląda jak na moje amatorskie oko całkiem dobrze. Niemniej po włożenie w podstawkę procesora pojawiają się zwarcia, a stabilizator grzeje się jak szalony. To z kolei spowodowało pojawienie się tutaj
Wygląda na to, że zwarcia są efektem złego podłączenia zasilania do procesora - co mam nadzieję szczęśliwie rozwiązać tutaj
![Puszcza oko ;-)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
--
malebranchi