Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lis 2024, o 12:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2013, o 09:37 
Nowy

Witam. Wcześniej założyłem temat "oscyloskop 200-300zl pomocy", dzięki szybkiemu napływowi gotówki zakupiłem nieco droższy oscyloskop. To Hameg hm 204-2 kupiony niedawno na alledrogo (wczoraj wieczorem ;) ). Oscyloskop jest bez sond i przyjdzie po świętach. Przejdźmy teraz do sedna sprawy. Dopiero zaczynam się interesować elektroniką i niezbyt się na tym znam. I tu moja prośba o wyjaśnienie o co w tym wszystkim chodzi, ewentualnie przykładowe aukcje sond. :) W google nie zalazłem tematu typu "oscyloskop jak dobrać sondy", dlatego zakładam temat i mam nadzieję, że będzie przydatny dla innych użytkowników. Poniżej znajduje się link do oscyloskopu i instrukcji pdf. Pozdrawiam

Oscyloskop: http://allegro.pl/oscyloskop-hameg-hm-2 ... tabsAnchor

Instrukcja: http://www.hameg.com/downloads/man/HM204-2_english.pdf

Załącznik:
hameg.jpg

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 mar 2013, o 10:18 

Taka ci wystarczy http://allegro.pl/sonda-oscyloskopowa-6 ... 17961.html to znaczy dwie sztuki bo masz dwukanałowy oscyloskop.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 10:54 

Sam bym polecił jednak tą TEXAS

http://allegro.pl/sonda-texas-tx60-60mh ... 11050.html

Miałem dwie z aukcji wyżej, dokładnie taki sam model, jedna padła po pół roku, druga też zaczyna przerywać przy wtyczce BNC, kupa straszna.

Mam oryginalne sondy z hamega które mają 10lat i działają bez zarzutu.

Texas mam ok 3 lat i działają bez problemu, nie wiem może ja miałem pecha do tych z hanteka, ale osobiście nawet bym ich za darmo nie chciał.........

PostNapisane: 28 mar 2013, o 13:44 
Użytkownik

Hanteki chyba tak mają bo tez miałem z tymi sondami przykre doświadczenia

Używam zwykle texasy , ale na warsztacie z racji wielu U-Tków mam sporo sond do Unitów
i powiem ze tez z nimi niema kłopotów

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 mar 2013, o 19:28 
Nowy

Mam ostatnie pytanie. Czy te sondy TEXAS które polecił kolega rezasurmar ograniczają w jakiś sposób potencjał :) oscyloskopu ?

PostNapisane: 28 mar 2013, o 19:39 

Nie ograniczają. Spokojnie możesz je kupić.

PostNapisane: 28 mar 2013, o 19:43 

Ogólnie najlepiej mieć minimum 2x większe pasmo sondy niż oscyloskopu, sam używam 250Mhz sond, bo mam oscyloskopy 100Mhz i mój "pracowy" tektronix i domowy "litwin" C1-99 mają pasmo 100Mhz.

Sonda ma coś takiego jak czas narastania, tj. wprowadza błąd pomiaru czasu narastania, po za tym pasmo sondy ogranicza ci pomiar.....ale do tego Hamega w zupełności wystarczą ci 60Megowe sondy.

Jak by co to polecam "starsze" wydanie "Oscyloskop Elektroniczny" Jerzy Rydzewski, taka biblia pomiarów oscyloskopowych, niestety w nowszym wydaniu materiał jest bardziej okrojony, ale równie wartościowy.

PS. Zawsze rób pomiary na 1/10 dzięki temu po pierwsze sonda spełnia swoje zadanie, a nie jest tylko kawałkiem kabla współosiowego, ma dużo mniejszą pojemność wejściową no i większą rezystancję, przez co w mniejszym stopniu wpływa na pomiar (tj. wprowadza mniejszy błąd - mniejsze przerosty).
No i nie zapomnij "skalibrować" sond, w każdej sondzie masz "trymer" podłączasz ją pod kalibrator w oscyloskopie, ustawiasz tak by zobaczyć dobrze sygnał, z reguły jest to 1Vpp 1khz i musisz mieć idealny prostokąt bez zwisów czy przerostów.
Do sond w większości przypadków jest dodawany specjalny "śrubokręt" z plastiku.

PS2. Jeszcze jedna uwaga, jeżeli po włączeniu od razu pojawia ci się "obraz" czyli przebieg, staraj się przed włączeniem oscyloskopu ustawiać na minimum "jasność" gdyż przed rozgrzaniem katody bombarduje ona większymi ładunkami luminofor przez co szybciej się on wypala, niby dziś to żaden kłopot bo oscyloskopy z lampą są relatywnie tanie, ale dzięki tej metodzie, mój 22letni C1-99 świeci jak nowy :).

A tak na marginesie, gratuluje zakupu, Hamegi są nie do zajechania ;).

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 kwi 2013, o 09:19 
Nowy

Witam. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, okazały się niezwykle przydatne. Po dłuższym namyśle kupiłem sondy uni-t 60mhz z alledrogo. Teraz pozostaje tylko czekać aż skończą się święta i przyjdzie nasz nowy nabytek ;). Dziękuje wszystkim i pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1