Mirekk36:
Ok zweryfikowałem delikatnie założenia, ale znając życie jeszcze parę razy się zmienią.
zasilacz do 1000zł
oscyloskop do 6000zł
Jeżeli chodzi o eagle'a, to wybiorę wersję standard layout + schematic
PawelGaj:
Zamierzam zakupić urządzenie wielofunkcyjne.
Co się tyczy laminatora, to nie mam co do tej metody pewności.
Z kilku powodów:
1. Już raz zakupiłem laminator, zmieniłem termostat w celu zwiększenia temperatury grzania i niestety, ale efekty pracy były mizerne ( nie wiem może coś źle robiłem, albo papier lub laminarka były nie odpowiednie), a do tego elementy plastikowe zaczęły się topić.
2. Urządzenie będzie miało gwarancję, więc chcąc je przerobić automatycznie ją utracę.
W związku z tym na obecny czas wolę zostać przy metodzie "żelazkowej" dla pojedynczych sztuk, natomiast przy większej ilości wykonanie płytek będę zlecał firmom zewnętrznym.
Wilu88:
Mam zamiar zakupić laserowe urządzenie wielofunkcyjne typu Sasmung SCX-4729FW z funkcją duplex (do 1000 zł), które posłuży mi nie tylko do drukowania PCB, ale także w celach biurowych. Mam nadzieję, że będzie uniwersalna i się jak najbardziej nada
rezasurmar:
Nie wdając się w szczegóły mam zamiar zajmować się (może to górnolotnie zabrzmi) projektowaniem i produkowaniem urządzeń elektronicznych na zamówienie wykorzystując różne rodzaje komunikacji przewodowej i bezprzewodowej, przetwarzanie sygnałów, technologie oświetleniowe LED, w zależności od zaistniałych potrzeb.
Dlatego sprzęt musi być jak najbardziej uniwersalny, ponieważ posłuży podczas prototypowania, testowania oraz serwisowania wyprodukowanych urządzeń.
dreamcastq:
Jeżeli chodzi o sprawy doświadczenia i wiedzy, to nie mnie jest to oceniać, ale jakieś średnie tam jest, a resztę zweryfikuje rzeczywistość
Nie obrażam się, ani troszeczkę, więc nie ma za co przepraszać
jachu:
Jak to się mówi: "Dobrze chłopina gada, polać mu"
kiclaw:
Zastanawiałem się jak najbardziej nad multimetrem stacjonarnym - fajna "zabawka".
Miałem kiedyś przyjemność obsługiwać Agilenta 34401A - konkretny, ale niestety drogi.
Minusem jak dla mnie jest brak mobilności w przypadku częstego posługiwania się nim poza warsztatem.
Najlepiej było by posiadać dwa - jeden przenośny, a drugi stacjonarny, ale raczej się zdecyduje na przenośny.
Podsumowując
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
Potrzebuję pomocy w odpowiednim rozdysponowaniu posiadanych środków - 20 tys.
Do tej pory pracowałem na sprzęcie średniej klasy, więc tylko o tym mam jakieś tam pojęcie, natomiast mając takie środki mogę je zainwestować w sprzęt odpowiedniej jakości, a widząc jak wiele jest na forum osób doświadczonych (pracujących na specjalistycznym sprzęcie) zwróciłem się z prośbą o podanie co według Was powinno się znajdować w dobrym warsztacie elektroniki (najlepiej z podaniem konkretnego sprzętu), przy założeniu wydania podanej na te cele kwoty.
Wolę się zapytać, niż później żałować.
Do tej pory na liście mam (podane kwoty maksymalne):
eagle 2500
oscyloskop 6000 - zastanawiałem się nad jakimś tektronixem
multimetr cyfrowy 400 - UNI-T UT70B
zestaw lutowniczy 1500 - XYTRONIC LF8000
zasilacz laboratoryjny 1000 - POT-ZB38D
generator funkcyjny 1500 - RIGOL DG1022
autotransformator 1200 - HSN0103-1.25KW
myjka ultradźwiękowa 300 - ETC-U75
tygiel lutowniczy 200 - POT-ZB50D
laserowe urz. wielof. 1000 - SAMSUNG SCX-4729FW
Co według Was można zakupić lepszego, co będzie bardziej przydatne ?
Zostaje jeszcze jakieś 4400 zł do wydania.
Pozdrawiam
Vauper