Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 21:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lut 2013, o 15:16 
Użytkownik

Otrzymałem dzisiaj zaproszenie na warsztaty techniczne "KINETIS Lab Poland 2013" na których odbędzie się darmowe szkolenie z mikroprocesorów rodziny Kinetis L (rdzeń ARM Cortex-M0+).
Szkolenia odbędą się w 10 miejscowościach w Polsce. Uczestnicy warsztatów będą pracowali z zestawami FREEDOM KL25Z.
Bliższe informacje i ankieta zgłoszenia znajdują się na stronie:

http://www.mikrokontroler.pl/content/warsztaty-techniczne-kinetis-lab-poland-2013

Być może udział w szkoleniu zainteresuje również czytelników tego forum.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2013, o 19:00 
Użytkownik

Kilka dodatkowych informacji na temat sterownika Freedom KL25Z:

Freedom to doskonale wyposażony zestaw startowy z pierwszym na rynku mikrokontrolerem wyposażonym w rdzeń Cortex-M0+. To dopiero początek jego zalet: jest ponadto mechanicznie zgodny z Arduino, ma także wbudowany programator-debugger z USB. Kolejną – wcale nie bez znaczenia – zaletą jest jego niska cena. Niższa niż wersje z AVR-ami…

Firma Freescale poszła śladami niektórych konkurentów, którzy zaoferowali klientom możliwość sprawdzenia produkowanych przez siebie mikrokontrolerów w systemie powstałym wokół Arduino. W wyniku takiego podejścia powstał nowy, tani, zgodny mechanicznie z systemem Arduino, zestaw startowy o nazwie Freedom KL25Z, w którym zastosowano 32-bitowy mikrokontroler z najnowszej rodziny produkowanej przez Freescale – Kinetis L. Freescale jest obecnie jedyną firmą, która ma w ofercie mikrokontrolery z rdzeniami Cortex-M0+.

Obrazek
Porównanie sterownika Arduino oraz Freedom KL25Z

PostNapisane: 13 lut 2013, o 19:39 
Użytkownik

O właśnie!

Wysyłałem już zapytania do portalu wysyłającego zaproszeni i do samego organizaora ale nie doczekałem się odpowiedzi.

Może ktoś z tutaj obecnym będzie wiedział:

- W jakim języku będą prowadzone szkolenia?
- Jaka jest ich cena?
- Jakie są minimalne wymagania dla uczestników?

PostNapisane: 13 lut 2013, o 20:05 
Użytkownik

Ja również dzisiaj wysłałem zgłoszenie i na razie nie otrzymałem potwierdzenia.

* nie wiem w jakim języku będzie wykład
    * szkolenie jest darmowe, a w każdym mieście 20 uczestników otrzyma sterownik za darmo
    * Do kogo są skierowane warsztaty: Szkolenie KinetisLab Poland 2013 jest przeznaczone dla inżynierów zawodowo i hobbystycznie zajmujących się tematyką programowania mikrokontrolerów.

Ostatnio edytowano 13 lut 2013, o 20:07 przez artom, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 lut 2013, o 20:07 
Użytkownik

Moje zabawki juz dawno się zdążyły zakurzyć :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

więc jak cos to po prostu pytaj :

CodeWarrior ,Procesor Expert czy MQX czasem irytują , ale nie mają przede mną tajemnic
i osobiście polecam jeśli chodzi o Cortexy-M0 włąśnie Kinetisy z protezą + ... puki co w tej rodzinie cortexów niema nic lepszego

PostNapisane: 13 lut 2013, o 23:45 
Użytkownik

SunRiver jaka jest wg. Ciebie najlepsza platforma/procesor do nauki ARM, no i jaką literaturę polecasz bo Polskich książek to raczej nie ma na ten temat :(

PostNapisane: 14 lut 2013, o 15:34 
Użytkownik

polecam note producenta i manuale do wybranego środowiska .

jeśli chodzi o dokumentację to najlepszą ma keil i truestudio

do kinetisów polecam CodeWarior 10.3 ma ograniczenie do 128K , ale dla FRDM spokojnie starczy
lub Coocoox IDE nie ma ograniczeń i suportuje wiele armów w tym kinetisy i STM32 (popularne Discovery i FRDM)

Z literatury na razie nie wiele i nic ciekawego może niebawem coś sie zmieni ...

PostNapisane: 14 lut 2013, o 17:09 
Użytkownik

:arrow: kiclaw
Warsztaty są in English of course.

PostNapisane: 15 lut 2013, o 08:08 

Odpłatne czy darmowe?..... Bo już się zapisałem... trzeba będzie sobie przypomnieć angielski ;).

PostNapisane: 16 lut 2013, o 19:01 
Użytkownik

Warsztaty są darmowe, ale potrzebny jest własny laptok ;) z co najmniej dwoma gniazdami USB, najlepiej z zainstalowanym już VMwarePlayer-em, bo dostaniesz obraz z systemem, zainstalowanym środowiskiem programistycznym i dokumentacją do warsztatów.

PostNapisane: 16 lut 2013, o 20:15 

O widzisz, dzięki za info. VM gdzieś miałem nawet postawionego. A z laptopem nie problem, mój wysłużony pavilion daje jeszcze rade.

PostNapisane: 19 lut 2013, o 13:23 

UP! Dostałem, że przyjęli mnie ;) na szkolenie.

Jeżeli ktoś z forum wybiera się 13 marca do Katowic to można potem pogadać przy piwku ;).

PostNapisane: 19 lut 2013, o 21:10 
Użytkownik

Ja się wybieram :) Jadę z Jaworzna.

PostNapisane: 19 lut 2013, o 21:13 

To możemy się spiknąć po szkoleniu ;).

PostNapisane: 21 lut 2013, o 17:09 
Użytkownik

Właśnie wróciłem ze szkolenia KINETIS Lab Poland 2013.

Każdy uczestnik szkolenia otrzymał na własność sterownik FRDM-KL25Z wyposażony w 32 bitowy mikroprocesor MKL25Z128FROM. W szkoleniu uczestniczyło ponad 40 osób. Szkolenie było prowadzone w języku angielskim - Pan mówił bardzo wolno i wyraźnie więc ok 50% treści można było zrozumieć, reszta informacji była na slajdach. Szkolenie trwało 6 godz. w tym smaczny obiadek.

Więcej informacji na temat sterownika i mikroprocesora można znaleźć na stronie http://www.freescale.com.

Kto ma czas i ochotę może jeszcze brać udział w szkoleniach w dniach: 22, 27, 28 luty oraz 5, 6, 13 marzec.

Polecam !!!

PostNapisane: 22 lut 2013, o 11:36 
Użytkownik

Spoko, dzięki za cynk :)

Czyli mówisz że po angielsku ale szło zrozumieć ? :) Oda jakiegoś czasu wziąłem się ostro za swój angielski ale nie wiem czy ogarnę angielski techniczny - mówiony. Ale skoro mówisz że można było zrozumieć to spoko :)

PostNapisane: 1 mar 2013, o 14:28 

W krakowie każdy dostał płytkę.......ciekawe czy w katowicach bedzie podobnie.
Mam właśnie ja od kumpla na biurku soft tylko zainstalować i zobaczymy co i jak.

PostNapisane: 1 mar 2013, o 14:48 
Użytkownik

uważaj na PE środowisko CW jest bardzo irytujące ... ale mozna sie przyzwyczaić
jak coś by ci nie szło pisz na pw

PostNapisane: 1 mar 2013, o 18:08 

Dzięki, chwilowo muszę opanować sprawę analizatora ;) potem sie będę bawić kinetics

PostNapisane: 6 mar 2013, o 21:20 
Użytkownik

Wszyscy uczestnicy dostaja plytki. Bylem w Bialymstoku.

PostNapisane: 13 mar 2013, o 18:04 

Kto nie był niech żałuje. Całkiem fajna prezentacja hands-on.
Dodatkowo świetne narzędzie na bazie eclipsa no i wypaśny ProcessorExpert - Taki Mirek w pigułce ;).
Wszystkie Timery, PLLe, zegary, przerywania itp. można ustawić za pomocą klików.
Potem tylko oprogramowujemy tylko to co nas interesuje, nie musimy się zagłębiać w szczegóły samej architektury tj. PDF mamy na tacy, czyli wszystkie dostępne opcje, ustawiane, a potem generowany jest gotowy kod. Na początek nauki świetna sprawa.

No i całkiem wypaśny zestawik z accelerometrem, debuggerem, programatorem (wrzucamy po prostu do pojawiającego się USB-flasha plik z softem i już). Ewentualnie wrzucamy plik z softem do debuggera i potem w codewarrior ślicznie nam działa debugger.

Ogólnie rodzina CortexM0+ zapowiada się nad wyraz interesująco :). Darmowa wersja codwarior pozwala obsłużyć do 64K softu więc całkiem sporo jak na początek.

W Katowicach prezentacja, opis architektury było w naszym ojczystym polskim, dopiero warsztaty hands-on były english ;).
Ale każdy na dysku miał pdfy gdzie wszystko zgodnie z prezentacją było pokazane. Nie dało się zrobić źle, chociaż parę osób nie uruchomiło lab3 ;)............sam w lab2 zrobiłem literówkę w nazwie timera, ale kompilator ładnie zareagował :).

PostNapisane: 13 mar 2013, o 19:01 
Użytkownik

Wiesz trochę używam CW z PE , i mam mieszane uczucie ....
CW jest kapryśne, a PE strasznie zamula .... czasem jest wyjątkowo też irytujące ...
ale niedługo wszystko się wyjaśni łącznie z tym jak sobie radzić z zamulaniem, ja w ogóle pozbyć się PE , że o MQX nie wspomnę czy świetnej pomocy jaką jest Pin/Signal view:)

Natomiast co do rdzenia M0+ to ta proteza w postaci plusa naprawdę wiele wniosła i ma ten rdzeń spory sens w porównaniu z badziewm jakim są
procki z rdzeniem M0

PostNapisane: 13 mar 2013, o 20:04 
Użytkownik

Widzę rezasurmar że to co Ty uważasz za zaletę dla mnie jest wadą ;) Jak dla mnie to najlepszym pomysłem jest po prostu samodzielne pisanie kodu, a nie miliard kliknięć żeby ogarnąć parę modułów. Jest to wygodne - nie powiem, ale pomyśl sobie jakbyś miał ogarnąć na prawdę duży projekt...a może po prostu już jestem przyzwyczajony do AVR że nie leżą mi inne metody. Pobawię się ProcessorExpert to może zmienię zdanie ;)

Np. wrzucanie softu coś na wzór pamięci masowej, no jak dla mnie bomba. Świetna rzecz...

Generalnie jestem b.zadowolony z kursu.

SunRiver a jak ty uważasz jako doświadczony? Lepiej korzystać z ProcessorExpert czy standardowo pisać kod?

PostNapisane: 13 mar 2013, o 20:43 
Użytkownik

zależy ...kiclaw mnie osobiście denerwuje , ale sporo frajdy daje pisanie własnych komponentów ,
osobiście jednak uważam że PE to zabawka bardzo irytująca zazwyczaj.

niemniej w przypadku prostej aplikacji oczywiście można się wyklikać
a przy poważnych projektach lepiej go wyłączyć bo bardzo ogranicza kreatywność :)

PostNapisane: 13 mar 2013, o 20:47 

No AVRy to dla mnie taka sama "nowość" jak M0+, dzięki PEx szybciej można ogarnąć architekturę, coś jak powiedział ten gość, na szkoleniu, nie pisze programów od zera, ogląda przykłady itp. potem dopisuje resztę.
Ewentualnie piszę po swojemu, ale widzi na przykładzie co i jak działa. Parę kliknięć i już.

Dla mnie to świetna sprawa z jednego prostego powodu, jakieś 10-20lat temu było parę mikrokontrolerów na krzyż, nie było tak trudno ogarnąć je i ich peryferia.
Nie wiem, ale przynajmniej ja nie mam już tyle czasu co kiedyś i wiele rzeczy wolę robić szybciej. Jeżeli nie jestem zadowolony z efektów to wtedy zagłębiam się w problem.
Zresztą nie sądzę by to był problem, przecież plaftorma ardunio to nic innego jak właśnie cały tabun gotowych bibliotek które tylko odpowiednio łączysz ze sobą.

Owszem fajnie się pisze od zera aplikacje na AVRa, ale sporo bym dał by było takie narzędzie jak PEx na każdy procesor.
Na początku bardzo się przydaje, naprawdę sporo czasu człowiek się musi namęczyć by np. przenieść program pisany na 644 na atmege8 z powodu troszkę innych timerów ;). Wiem, że dla doświadczonego to jest 5minut, ale np. dla mnie świetnym rozwiązaniem była by właśnie możliwość wygenerowania automatycznie kodu, jego analiza i potem napisanie go już po swojemu, ale dzięki automatowi mam już działający przykład. Niestety nie jestem ogarnięty jak 90% ludzi na forum, każdy kawałek kodu rodzi się w bólach ;), brak czasu, odpowiedniego zrozumienia tematu, ambicja polepszenia i zrobienia czegoś samemu........a czas leci.

A tu, bach, bach i 500linijek kodu. ;).Już teraz wiem dlaczego .NET czy c# jest taki popularny, bo tam też sporo idzie zrobić za pomocą kliknięć. Coś jak pisanie w builder C++, a w gołym codeblocks, czy dev-gcc.

Mnie właśnie w AVRach czegoś takiego brakuje, tj. w eclipsie dla AVRów.

Znowu z drugiej strony, nie chcę iść na łatwiznę.......ale ciężko mi się uczy bez przykładów, a Mirek nie jest przecież w stanie opisać wszystkiego.

Zresztą co tu dużo mówić, ostatnio walczę z bibliotekami i2c to lcd, na podstawie bibliotek Mirka i ostrych przeróbek kolegi shoc......niestety nadal obsługa R/W nie działa. Kolega Sun, ma całkiem inne podejście......brakuje mi właśnie np. debuggera.......chyba muszę odpalić w końcu dragona w eclipsie i zobaczyć co i jak......ale dość marudzenia.

PostNapisane: 13 mar 2013, o 21:30 
Użytkownik

ależ przyjacielu jest ProcessorExpert dla AVR też :)

http://www.sdcv.pl/f66/avr-procesor-expert-448145.html
http://megawarez.eu/programy/143722-avr ... xpert.html

ale jakoś go nigdy nie lubiłem :)

PostNapisane: 13 mar 2013, o 22:05 
Użytkownik

Cieszę się, że dzięki mojemu postowi kilku ( może kilkunastu ) kolegów AVR-owiczów mogło uczestniczyć w szkoleniach "KINETIS Lab Poland 2013".
Mam propozycję do wszystkich forumowiczów aby w przyszłości również informowali o podobnych szkoleniach. Często zdarzało mi się w przeszłości, że o takich szkoleniach dowiadywałem się po fakcie.
Otrzymaliśmy nowe narzędzie i impuls do pogłębienia naszej wiedzy. Oczywiście nie zapominając o naszych ukochanych AVR-ach.

PostNapisane: 13 mar 2013, o 22:16 

Zapomniał bym podziękować koledze artom, dzięki któremu byłem na dzisiejszym szkoleniu, bo tak to bym nawet nie wiedział, że jest.

Strefa czasowa: UTC + 1