No AVRy to dla mnie taka sama "nowość" jak M0+, dzięki PEx szybciej można ogarnąć architekturę, coś jak powiedział ten gość, na szkoleniu, nie pisze programów od zera, ogląda przykłady itp. potem dopisuje resztę.
Ewentualnie piszę po swojemu, ale widzi na przykładzie co i jak działa. Parę kliknięć i już.
Dla mnie to świetna sprawa z jednego prostego powodu, jakieś 10-20lat temu było parę mikrokontrolerów na krzyż, nie było tak trudno ogarnąć je i ich peryferia.
Nie wiem, ale przynajmniej ja nie mam już tyle czasu co kiedyś i wiele rzeczy wolę robić szybciej. Jeżeli nie jestem zadowolony z efektów to wtedy zagłębiam się w problem.
Zresztą nie sądzę by to był problem, przecież plaftorma ardunio to nic innego jak właśnie cały tabun gotowych bibliotek które tylko odpowiednio łączysz ze sobą.
Owszem fajnie się pisze od zera aplikacje na AVRa, ale sporo bym dał by było takie narzędzie jak PEx na każdy procesor.
Na początku bardzo się przydaje, naprawdę sporo czasu człowiek się musi namęczyć by np. przenieść program pisany na 644 na atmege8 z powodu troszkę innych timerów
. Wiem, że dla doświadczonego to jest 5minut, ale np. dla mnie świetnym rozwiązaniem była by właśnie możliwość wygenerowania automatycznie kodu, jego analiza i potem napisanie go już po swojemu, ale dzięki automatowi mam już działający przykład. Niestety nie jestem ogarnięty jak 90% ludzi na forum, każdy kawałek kodu rodzi się w bólach
, brak czasu, odpowiedniego zrozumienia tematu, ambicja polepszenia i zrobienia czegoś samemu........a czas leci.
A tu, bach, bach i 500linijek kodu.
.Już teraz wiem dlaczego .NET czy c# jest taki popularny, bo tam też sporo idzie zrobić za pomocą kliknięć. Coś jak pisanie w builder C++, a w gołym codeblocks, czy dev-gcc.
Mnie właśnie w AVRach czegoś takiego brakuje, tj. w eclipsie dla AVRów.
Znowu z drugiej strony, nie chcę iść na łatwiznę.......ale ciężko mi się uczy bez przykładów, a Mirek nie jest przecież w stanie opisać wszystkiego.
Zresztą co tu dużo mówić, ostatnio walczę z bibliotekami i2c to lcd, na podstawie bibliotek Mirka i ostrych przeróbek kolegi shoc......niestety nadal obsługa R/W nie działa. Kolega Sun, ma całkiem inne podejście......brakuje mi właśnie np. debuggera.......chyba muszę odpalić w końcu dragona w eclipsie i zobaczyć co i jak......ale dość marudzenia.