Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 6 maja 2025, o 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 14 lut 2013, o 12:53 
    Nowy

Witam...
    Kupiłem scalaka L293D i chciałem dla testów podpiąć wentylatorek mały komputerowy(wydłubany z starej podkładki chłodzącej USB), wiem że to nie jest dobre dla testów bo kręci się tylko w jedną stronę ale nie mam chwilowo pod ręką żadnego silniczka. Chciałem zrobić najprostszą rzecz aby tylko działał. Gdy go podpinam bezpośrednio pod zasilanie 5V z programatora USBasp to elegancko działa i pobiera sobie 150 mA. Jeżeli podłącze wszystko tak jak niżej widać:
    http://imageshack.us/a/img688/6318/34012247.png
    Jeżeli schemat to tak zwana "Laurka" to przepraszam ale nie zdążyłem obejrzeć jeszcze całego 1 odcinka o programie EAGLE.
    Na schemacie mikokontroler ATmega328P zastąpiłem ATmega8 ponieważ w EAGLE nie znalazłem ATmega328P ale ATmega8 ma takie same wyjście i wejścia.
    Kod C:
    Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
    język c
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

To silniczek nawet nie może ruszyć musze mu pomóc i kręci się strasznie wolno dostaje tylko 80mA i napięcie 4.6V(bez podłączonego silcznika). Gdzie napięcie wejściowe na pinach VCC1 I VCC2 jest 5V. Myślałem że może port USB nie wyrabia więc zmieniłem zasilanie całego układu na 5V(1.5A) z zasilacza:
    Napięcie wyjściowe na silnik: 4.3V.
    Wentylator dostawał 90mA.

Czy to może być związane z tym że dla testów pod pieliśmy pin 1 i 9 do VCC 5V zamiast do Mikrokontrolera który będzie generował odpowiedni sygnał PWM ? Lub może popełniłem jakiś inny błąd.

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 14 lut 2013, o 13:08 
    Użytkownik

Silnik podłącz pod 1Y 2Y, wejścia z uC podłącz pod 1A i 2A :) Czyli odwrotnie niż masz teraz :)

http://itp.nyu.edu/physcomp/images/labs ... pinout.jpg

PostNapisane: 14 lut 2013, o 13:38 
    Nowy

Mimo mojego głupiego błędu, zamieniłem podłączenia i jest troszkę lepiej bo przy zasilaniu USBasp wentylator dostaje 100mA i napięcie wychodzące na silnik to 4.6V to i tak jest 2/3 jego możliwości. Bo do 100% działa potrzebuje ok 150mA. Może coś jeszcze źle zrobiłem. Wydaje mi się że brakujące 50mA będzie kwestią odpowiedniego sygnału PWM, ale mogę źle rozumieć działanie układu i się mylić.

PostNapisane: 14 lut 2013, o 14:56 
    Nowy

Ogólnie to mam L293DNE a nie L293D ale to chyba różnicy dużej nie ma.
    Odłączyłem MC na płytce został tylko L293DNE podłączyłem w taki sposób z wentylatorem:
    http://img850.imageshack.us/img850/275/73379381.png
    Napięcie na silnik: 4.5V
    110mA

Jeżeli podłączyłem zamiast wentylatora rezystor:
    68ohm to uzyskałem wynik ok 48.5 mA
    120ohm to uzyskałem wynik ok 24.5 mA

Ja muszę spadać więc proszę o odp. ja będe wieczorem.
    Dziękuje i pozdrawiam

PostNapisane: 14 lut 2013, o 16:41 
    Użytkownik

Nie zapominaj, że na samym układzie powstaje spadek napięcia. Już kiedyś o tym pisałem w innym temacie http://forum.atnel.pl/topic1888-90.html#p20561

PostNapisane: 14 lut 2013, o 22:44 
    Nowy

Podłączyłem zasilacz 12V, L7805 zmniejszyłem napięcie do 5V aby zasilić L293D. 12V dałem na VCC2 i podłączyłem duży wentylator na 12V i wszystko ładnie działa co prawda minimalny spadek mocy jest ale taka jest charakterystyka tego scalaka. Tylko mam kolejny problem bo podłączyłem do tego mikrokontroler z zasilaniem 5V z L7805 na USBasp odpiąłem zworkę zasilania, i komputer nie chce mi wykryć tego mc. A gdy zasilanie dam z USBaps ładnie go wykrywa. Mogę zrobić że układy będę zasiał z USBasp i dopnę 12V z zasilacza do zasilenia wiatraka tylko potrzebuję wspólne GND tak ? Jak zrobić aby było wspólne GND ? Bo chyba nie mogę połączyć GND z zasilacza i GND z USBasp ? Lub dlaczego komputer wypluwa błąd jeżeli zasilanie dam 5V z zasilacza ?

PostNapisane: 14 lut 2013, o 23:43 
    Użytkownik

No ma być wspólna masa, inaczej nie pójdzie. Ilekolwiek masz źródeł i urządzeń, masa zawsze musi być ta sama. Chyba, że tego nie chcesz stosując optoizolację, ale to temat na inną rozmowę.

PostNapisane: 15 lut 2013, o 00:55 
    Nowy

Czyli rozumiem że mogę sobie połączyć GND zasilacza i GND USBasp i będzie ok tak ?

PostNapisane: 15 lut 2013, o 01:29 
    Użytkownik

Nie możesz, ale musisz jeśli chcesz, by układ podłączony pod zasilacz komunikował się z USBasp. Względem masy przecież są wysyłane sygnały. W każdym kablu niewysyłającym zasilania, jak np RS232 masz połączoną ze sobą masę :)

PostNapisane: 15 lut 2013, o 01:49 
    Nowy

No to że masa musi być wspólna to wiem. Bardziej mi chodziło co może się stać złego jak podłącze te masy razem, czy może lepiej tego nie robić i za każdym razem jak chce zaprogramować mc to zmieniać zasilanie (tak teraz robię).

PostNapisane: 15 lut 2013, o 07:47 
    Użytkownik

Złe to może ci się stać jak nie połączysz tych mas razem. Piszesz, że wiesz to, że masy muszą być wspólne, ale obawiasz się połączyć je razem. Dziwne trochę :) Oczywiście zrób to prawidłowo i zastanów się dwa razy czy dobrze podłączyłeś, a nie na hop siup

Strefa czasowa: UTC + 1