Witam...
Kupiłem scalaka L293D i chciałem dla testów podpiąć wentylatorek mały komputerowy(wydłubany z starej podkładki chłodzącej USB), wiem że to nie jest dobre dla testów bo kręci się tylko w jedną stronę ale nie mam chwilowo pod ręką żadnego silniczka. Chciałem zrobić najprostszą rzecz aby tylko działał. Gdy go podpinam bezpośrednio pod zasilanie 5V z programatora USBasp to elegancko działa i pobiera sobie 150 mA. Jeżeli podłącze wszystko tak jak niżej widać:
http://imageshack.us/a/img688/6318/34012247.pngJeżeli schemat to tak zwana "Laurka" to przepraszam ale nie zdążyłem obejrzeć jeszcze całego 1 odcinka o programie EAGLE.
Na schemacie mikokontroler ATmega328P zastąpiłem ATmega8 ponieważ w EAGLE nie znalazłem ATmega328P ale ATmega8 ma takie same wyjście i wejścia.
Kod C:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
To silniczek nawet nie może ruszyć musze mu pomóc i kręci się strasznie wolno dostaje tylko 80mA i napięcie 4.6V(bez podłączonego silcznika). Gdzie napięcie wejściowe na pinach VCC1 I VCC2 jest 5V. Myślałem że może port USB nie wyrabia więc zmieniłem zasilanie całego układu na 5V(1.5A) z zasilacza:
Napięcie wyjściowe na silnik: 4.3V.
Wentylator dostawał 90mA.
Czy to może być związane z tym że dla testów pod pieliśmy pin 1 i 9 do VCC 5V zamiast do Mikrokontrolera który będzie generował odpowiedni sygnał PWM ? Lub może popełniłem jakiś inny błąd.