Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 gru 2024, o 18:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:24 
Użytkownik

Witam,

Skończyłem dziś PCB, potem dam poligon. Bez zbędnego gadania daję schemat

Obrazek

Czy możecie dać opinie na temat stylistyki?

Ostatnio edytowano 10 lut 2013, o 20:30 przez LogTeam, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:30 
Moderator

LogTeam to teraz jeszcze ;)

1. w Eaglu masz opcję EXPORT do pliku graficznego - żeby nie robić screenshota z ekranu bo za mały wychodzi
2. jak wejdziesz w export to zmień rozdzielczość domyślną 150dpi na 300dpi
3. wygeneruj plik JPG i to jego tu załącz

bo to troszkę sałbiutko widać :(

PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:33 
Użytkownik

Myślę że całość dałoby się upchać. Ale i tak jest nie źle :).

PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:36 
Użytkownik

Może i by się dało, ale nie miałem powodu :) .

To jest png bo JPG nie mogłem (w sumie to nie wiem czym to się różni)
Obrazek

PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:45 
Użytkownik

Jak już wszystko wyprowadzasz na goldpiny to i bym tego L293D na goldpiny wyprowadził ;)
Silniczki łączyłbym poprzez złącza skręcane, a nie goldpiny natomiast.
I coś chyba napsułeś przy tych ścieżkach przy zasilaniu, bo GND chce się łączyć i z VCC i z Vin. Przełącznik zasilania by jeden wystarczył na V, nie musi być na GND. Jak linia Vin będzie rozłączona, to układ zasilany już nie będzie ;)

No i ciaśniej to chlapnąć, modułowo ;) Mniej się laminatu zużyje. Płytka połowę mniejsza by mogła być :)

Zasilanie takiej samej grubości co linie sygnałowe? Doprowadziłbym jeszcze linie do 15 i 16 pinu LCD, co by podświetlenie mieć. Jakiś tranzystor do tego, jak Mirek w ATB zrobił ;)

Zasilanie do diod LED jedną ścieżką bym doprowadził. I nie robił takiej pętelki do tej ósmej diody. Do tego nie podłączyłeś tej 8. diody do rezystora.
Przepraszam za czepialstwo.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:56 
Użytkownik

Cytuj:
No i ciaśniej to chlapnąć, modułowo Mniej się laminatu zużyje. Płytka połowę mniejsza by mogła być

To zrobię metodą Mirka i odpocznę dwa dni ;)

Cytuj:
Jak już wszystko wyprowadzasz na goldpiny to i bym tego L293D na goldpiny wyprowadził
Silniczki łączyłbym poprzez złącza skręcane, a nie goldpiny natomiast.

Mostka już nie chciałem na żeńskie bo trochę stykówka by się zrobiła i za każdym podłączaniem i rozłączaniem musiałbym patrzyć do noty, co mnie bardzo wkurzało na stykówce.

Cytuj:
I coś chyba napsułeś przy tych ścieżkach przy zasilaniu, bo GND chce się łączyć i z VCC i z Vin.

Schemat ideaowy jest dobry, bo przerobiony z innego który takich efektów nie ma :D Może coś kliknąłem przypadkiem.

Cytuj:
Przełącznik zasilania by jeden wystarczył na V, nie musi być na GND. Jak linia Vin będzie rozłączona, to układ zasilany już nie będzie

Tylko 2 pinowy mam :)

Cytuj:
Zasilanie takiej samej grubości co linie sygnałowe?

Dzięki że przypomniałeś :)
Cytuj:
Doprowadziłbym jeszcze linie do 15 i 16 pinu LCD, co by podświetlenie mieć. Jakiś tranzystor do tego, jak Mirek w ATB zrobił

To też poprawię. Robiłem tak jak było w niebieskiej a tam 15 i 16 wisi w powietrzu.

Cytuj:
Zasilanie do diod LED jedną ścieżką bym doprowadził.

Ale chyba wtedy byłoby połączenie szeregowe a w związku nie zapaliłyby się (spadki napięcia).
Chyba że masz na myśli jakby rozwidlenie na przy diodach

Cytuj:
I nie robił takiej pętelki do tej ósmej diody.

Hehe, chwile nie patrzyłem na schemat i już wiem jak mógłbym poprowadzić ścieżkę.
Cytuj:
Do tego nie podłączyłeś tej 8. diody do rezystora.

Jak nie jak tak :D
Cytuj:
Przepraszam za czepialstwo.

Jakie przepraszam :D To ja dziękuję

PostNapisane: 10 lut 2013, o 21:28 
Użytkownik

LogTeam napisał(a):
To też poprawię. Robiłem tak jak było w niebieskiej a tam 15 i 16 wisi w powietrzu.

Tylko zobacz jak to zrobił Mirek na ATB. Na stronie firmy jest ładny schemat. Inna sprawa, że w ATB jest tranzystor, a nie ma rezystora, ograniczającego jak to na każdym schemacie widziałem. Ale to chyba zależy od LCD, gdyż mój jest na 5V, a i widziałem takie, których podświetlenie potrzebowało mniejszego napięcia. De facto miałem o to spytać w innym temacie :D

Cytuj:
Ale chyba wtedy byłoby połączenie szeregowe a w związku nie zapaliłyby się (spadki napięcia).
Chyba że masz na myśli jakby rozwidlenie na przy diodach

Jedna linia zamiast tych czterech na lewo i od dolnej nóżki jednego rezystora do dolnej nóżki kolejnego rezystora, aż do ostatniego. Po co ciągnąć 8 osobnych linii jak można jedną :) Bo zobacz, że się i tak łączą w tym samym punkcie, tylko dalej.

Cytuj:
Jak nie jak tak :D

Toć żółta krecha jest jak nic :P

Mam jeszcze pytanie, jakiego wyświetlacza 7-segmentowego będziesz używał. Bo płytkę masz na wspólną katodę, a ba56-12ywa jest wyświetlaczem ze wspólną anodą.
Jeśli będzie to wyświetlacz ze wspólną katodą, to zapalał segmenty stanem wysokim Atmegi, co tak jak przy zwykłych ledach jest brzydkim rozwiązaniem. To wtedy, aby nie używać 8 tranzystorów PNP użyłbym drabinki tranzystorowej.

PostNapisane: 10 lut 2013, o 22:01 
Użytkownik

No to jutro poprawie z wyswietlaczem.

Hehe, nie wiem czemu dalem 8 sciezek :-P

A no, pustka przy 8 diodzie :-)

Uzywam wyswietlacza ze wspolna katoda w ktorej na dodatek jedna cyfra nie dziala :-P

PostNapisane: 11 lut 2013, o 17:16 
Użytkownik

No to zrobiłem kolejny schemat gdzie wszystko zmieniłem i wszystko wcisnąłem. Nie wiem czy dobrze wyświetlacz 2x16 dobrze podłączyłem. A dokładniej tranzystor NPN (Napięcie czy masa na baze ).
Obrazek

PostNapisane: 11 lut 2013, o 18:56 
Użytkownik

Zobacz w datsheecie Twojego wyświetlacza. Raczej na 15. pinie jest +, masa jest na 16. Niektóre wyświetlacze mają wbudowane szeregowo rezystory, chyba nie nie wszystkie takie są (tak mi się wydaje), więc dałbym szeregowo rezystor do tego podświetlenia. W niczym nie zaszkodzi.
Ten tranzystor jest po to by go PWMem sterować, to bazę daj na goldpina ;) Wtedy możemy siłą podświetlenia sterować.

I zobacz jaka mała płytka wyszła.
Rezystory przy wyświetlaczu 7-segmentowym byś musiał dać jakieś większe, co by Ci wyjść atmegi nie popaliło. Jak będziesz lutował to daj dla testów na jednym segmencie rezystor aż 680R i zobacz jak świeci. Jak słabo to pozostaje zmniejszać.

PostNapisane: 12 lut 2013, o 16:52 
Użytkownik

Dobra już schemat skończyłem i poprawiłem według zaleceń. Jednak zastanawia mnie fakt bo patrząc na pcb wyświetlacza widać rezystor SMD. A w nocie jest pokazane aby dać rezystor. Wyświetlacz to JHD 162A ze sterownikiem HD44780
PS:
Wczoraj podłączyłem podświetlenie wyświetlacza i ładnie świeci niebieski kolorek.

EDIT: Nie mogłem się powstrzymać i podłączyłem 6V bez żadnego rezystora. Nic się nie zmieniło. Jak myślicie dawać rezystor czy bez?

PostNapisane: 12 lut 2013, o 17:45 
Użytkownik

Wrzuć tu jeszcze ten schemat swój, to chłopacy rzucą okiem czy aby na pewno wszystko już cacy. Bo z samej płytki to wszystkiego wyłapać nie idzie. Ja w tym DSie do tego wyświetlacza nie widzę żadnego rezystora. W tabelce nawet widzę, że jest napisane 5V przy 15.pinie. Zresztą, gdyby miało się spalić, to by się spaliło za pierwszym razem.

Robisz to do jakiegoś projektu czy jako płytkę do nauki programowania? Bo jak to drugie to można jeszcze parę ciekawych rzeczy dorzucić :D

O i inną rzecz jeszcze widzę. Mikroswitche śmiesznie podłączyłeś. Dwie nóżki są tam zawsze wewnętrznie ze sobą połączone. Możesz to sprawdzić miernikiem ;) W związku z tym o połowę mniej goldpinów byś zużył. Przeważnie jedna strona jest podpięta do ziemi, to kolejne kilka goldpinów i trochę miejsca.

PostNapisane: 12 lut 2013, o 18:04 
Użytkownik

Proszę. Tam rezystor nie potrzebnie dałem przy wyświetlaczu więc go potem wyjmę ;) . Przepraszam że w niektórych miejscach widnieje laurka ale nie spodziewałem się prośby o schemat :) W sumie to nie wygląda on najlepiej, szczególnie połączenia poprzez NAME
Obrazek

Będzie do nauki programowania bo stykówka mnie już wkurza :) . Co można jeszcze dać

PostNapisane: 12 lut 2013, o 19:00 
Użytkownik

Nie jest taki straszny ten schemat pod względem estetycznym.
Zacznę od lewej na górze.
Piny 1 i 2 oraz 3 i 4 są połączone w pary wewnątrz mikroswitcha. Zatem połączyłbym je ze sobą (1 z 2, oraz z drugiej strony 3 i 4) i poprowadził jedną ścieżkę do goldpinów. Wtedy masz tyle goldpinów ile przełączników. A z drugiej strony bym je do masy wpakował. Bo w mikrokontrolerze będziesz zawsze sprawdzał czy są do masy zwarte, czyli i tak byś musiał kabelkami jedną listwę tych goldpinów do masy łączyć.

Zasilanie. Nie nazywaj linii zasilania przed stabilizatorem tak samo jak linii zasilania za stabilizatorem. To są inne napięcia. Dlatego, że tak zrobiłeś to masz te żółte kreski podczas rysowania ścieżek. Robimy tak płytkę, by żółtych kresek nie mieć wcale, ale to trzeba mieć dobry schemat. Popraw i zapamiętaj. Nazwij to Vin chociażby ;) Wstaw jeszcze przed przełącznikiem zasilania diodę prostowniczą na linii zasilania. Wtedy w razie jak niechcący odwrotnie byś kabelki zamontował to nic nie spalisz. Zobacz tutaj jak to Mirek zrobił w ATB. Sobie gdzieś na pulpicie ten schemat zapisz i porównuj.

Złącze programatora masz w lustrzanym odbiciu. Porównaj z powyższym schematem i popraw, bo zbudujesz, a nie zaprogramujesz ;)

Filtrowanie zasilania mikrokontrolera dobrze, tylko przenieś je do prostokąta z mikrokontrolerem, to będzie czytelniej :D Przy pinie rezet dałbym jeszcze mikroswitch resetu. Tam gdzie do góry leci do tej flagi reset za rezystorem, to w dół microswitch do masy. Gdy zewrzesz mikroswitch to na pinie reset pojawi się 0V, a że jest to wejście negujące to będzie stan wysoki i wyłączy się mikrokontroler.
Wszystkie piny portów bym wyprowadził na goldpiny, te od ISP również, bo one mogą pracować normalnie mimo tego, że są do programowania ;)
Może wyprowadzisz sobie złącza żeńskie na kwarc? Mało roboty, a przydatne. Kwarc i 2x22pF. Zobacz na schemacie wyżej.
Tranzystor od diody podczerwieni bym dał na goldpinie i przy tej diodzie. Tak jak zrobiłeś przy LCD i wyświetlaczach led. Bo po co ciągnąc ścieżkę przez pół płytki jak widziałem ;)
Odbiornik podczerwieni masz? Bo jeśli chcesz użyć popularnych TFMSów to one mają dwa piny, przerwa jedenopinowa i pin ostatni. Czyli nie wejdą Ci w te trzy piny na płytce jeśli to ten czujnik. Czyli datasheet i szukasz wyglądu zewnętrznego ;)
Jeśli już będziesz szperać w DSie, to zobacz czy wyjście OUT nie musi być podciągnięte do Vcc przypadkiem.

No i na koniec L293D. Pin 16, czyli VCC1 daj na stałe do VCC, a nie przez goldpina. Pod VCC2 podłączasz napięcie, które będzie napędzało silniki. Pod VCC1 podłączasz po prostu zasilanie logiki układu, czyli 5V :)

Popatrz jeszcze na schemat Mirka, może coś ciekawego jeszcze zobaczysz. Przepraszam znów za długi post :( A i po edycji wrzuć ponownie nowy schemat :)

PostNapisane: 12 lut 2013, o 19:16 
Użytkownik

Dzieki za rady. Niestety schemat wrzuce prawdopodobnie jutro.

Na razie moge powiedziec ze mostek dalem na goldpinach aby zworka wlaczac i wylaczac. Mostek tez chyba troche pobiera pradu.

Edit:
Dobra schemat zrobiłem. Znów coraz większa laurka się robi :(

Czuję że kwarc jest źle podłączony :)

Jak widać nie dałem microswitcha przy resecie. Nie uważam że będę musiał co chwilę resetować a nadanie 0V na reset nie jest trudne ;)
Również nie zmieniłem tych miejsc na zworki przy mostku, ale wyraź opinie na ten temat.

Obrazek

PS:
Przestań przepraszać :D

PostNapisane: 12 lut 2013, o 21:31 
Użytkownik

Log porównaj sobie moje połączenie kwarca z twoim :)
http://db.tt/VKmiooBO

Tylko brakuje informacji o komponentach na moim schemacie.

PostNapisane: 12 lut 2013, o 21:40 
Użytkownik

Osa, toć kolega dobrze ten kwarc tam wpakował :D

PostNapisane: 12 lut 2013, o 21:40 
Użytkownik

Osa, na Mirka Atb są wpierw kondensatory a potem kwarc. http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

PS:
Fajne menu :)

PostNapisane: 12 lut 2013, o 22:13 
Użytkownik

LogTeam, ogólnie to nieźle, nawet dobrze powiedziałbym ;)

To teraz już ostatnie co mi wpada w oko. Zasilanie L293D nadal średnie. Pin VCC1 będziesz teraz zworką podczepiał do V+. Co teoretycznie jest dobre, ale nie jest rekomendowane ;) Zobacz tabelkę na 5. stronie datasheeta. Tam są rekomendowane wartości i fajnie by było utrzymać te 5V na wejściu zasilania logiki układu. Za to VCC2 możesz zostawić jak jest. Nawet lepiej jak silniki będą zasilane z wyższego napięcia.

Złącza JP9 i JP10 bym ciachnął i połączył to na stałe. To miałem wcześniej na myśli. Bo to jeden układ jest, jeden moduł :) Czyli JP2, R9 i tranzystor 1 bym przeniósł do prostokąta obok i włączył do diody i rezystora. Po co marnować jeden kabelek potem.

I strasznie Ci nakłamałem z tym złączem programowania. Miałeś dobrze. Tylko numerki tył na przód miałeś i mi się coś źle zobaczyło :D
A więc MOSI pin1, VCC pin 2, aż pin10 to masa.

I jak mówiłem upewnij się co do czujnika podczerwieni :) I to by był koniec mojego czepiania się.

Buzzer masz, to może jakiś potencjometr sobie zamontujesz na przykład. To na wejścia ADC będziesz mógł zmienne napięcie łatwo wprowadzać ;)
A i bym buzera zmienił na coś dokładnie takiego samego jak u Mirka jest. Jedna strona do zasilania, a druga przez tranzystor do masy.

PostNapisane: 12 lut 2013, o 22:21 
Użytkownik

Tak widać gołym okiem że kwarc jest dobrze połączony, lecz ja chciałem zwrócić uwagę o ile czytelniejszy jest taki schemat z kwarcem połączonym w mój sposób :)
Chciałem tylko taką ceną radę podrzucić, chociaż czasami mi może się wydawać że jest czytelnie a dla innych to będzie nie do przyjęcia ;)

P.S. Log dzięki :D

PostNapisane: 12 lut 2013, o 22:24 
Użytkownik

Haaa, Osa Twój przykład jest zły nawet powiem! :D
Zobacz, że masz zwarte kondensatory ;)

PostNapisane: 12 lut 2013, o 22:31 
Użytkownik

U Mirka ISP jest podłączone tak jak teraz mam, więc wtedy chyba miałem źle. Już sam nie wiem.

Z tym tranzystorem do buzzera nie chcę bo spowoduje że ogłuchnę :)
Robię ostatnie poprawki i kończę PCB. Jeszcze wrzucę zdjęcie PCB :).

Możesz tylko powiedzieć jak z tym ISP w końcu :D ?

PostNapisane: 12 lut 2013, o 23:11 
Użytkownik

To jak napisałem ostatnie :D
Tu są poprawne połączenia:
Obrazek

Mirek albo robił to od drugiej strony płytki, albo to po prostu chochlik się wkradł. Na płytce przecież jest ok i numerowanie nawet poprawne. Już kilka płytek zrobiłem i działa, więc zasilanie z prawej robimy. Jak już zaczniesz płytkę składać, to podstawki zamiast scalaków wlutuj. To przed włożeniem scalaków możesz pomierzyć napięcia na pinach i wkładając najdroższe elementy będziesz pewien, że nic nie spalisz ;)

Jeszcze jutro na spokojnie ostatni raz sobie przejrzyj schemat. Co byś żadnych baboli nie zrobił i całe robienie płytki od nowa :)

PostNapisane: 13 lut 2013, o 00:02 
Użytkownik

ajek napisał(a):
Haaa, Osa Twój przykład jest zły nawet powiem! :D
Zobacz, że masz zwarte kondensatory ;)

Ajek kondki są podłączone do GND i czy ja podłącze jak Log czy po mojemu to nie ma różnicy ponieważ i tak są podłączone do GND czyli masy, no nie tak ? ;)
http://db.tt/3YZW8u7Z
W jednym i drugim sposobie te kondensatory są tak samo połączone tylko że schemat inaczej narysowany :)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

LogTeam napisał(a):
Osa, na Mirka Atb są wpierw kondensatory a potem kwarc. http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

Log przyjrzyj się i zobaczysz że moje kondensatory są połączone jak na Mirka schemacie :)
http://db.tt/3YZW8u7Z może wersja po lewej ci pokaże czyściejszy obraz :)

Chyba niepotrzebnie wpycham swoje pięć groszy :D

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

A co do ISP to przełącz się na widok PCB i użyj tego oka (po lewej) aby sprawdzić który pin jest do czego podłączony, wtedy będziesz na 100% pewny jak to będzie wyglądać na PCB ;)

PostNapisane: 13 lut 2013, o 00:31 
Użytkownik

A ja nadal się upieram że to są dwa inne podłączenia :P. Poproszę może Mirka o pomoc ;)

Skończyłem PCB :) Pote, popatrzę czy wszystko jest ok, a teraz idę spać :D

Obrazek

PostNapisane: 13 lut 2013, o 01:30 
Użytkownik

osa1313 napisał(a):
Ajek kondki są podłączone do GND i czy ja podłącze jak Log czy po mojemu to nie ma różnicy ponieważ i tak są podłączone do GND czyli masy, no nie tak ? ;)
W jednym i drugim sposobie te kondensatory są tak samo połączone tylko że schemat inaczej narysowany :)

A widzisz, ja wiem, że to co chciałeś przekazać to jest dokładnie to samo, ale otwórz jeszcze raz ten swój link z kilku postów wyżej i przyjrzyj się uważnie tym Twoim dwóm kondensatorom. Zauważ, że mają zwarte swoje nóżki i kondensator zamiast być rozwarciem będzie zwarciem ;) Czujne oko malkontenta nigdy nie śpi :D

LogTeam,
jakby Ci to wytłumaczyć. To jest to samo, bo idąc po ścieżkach schematu zobacz, że nóżka procesora, nóżka kwarcu i nóżka kondensatora łączą się w jednym punkcie. To jest jedna linia, jeden punkt. W takim wypadku nie jest ważne co jest "pierwsze", bo to wszystko się łączy. Przy tak małych odległościach jak na płytce to nie problem. Nie jestem dobry w tłumaczeniu niestety ;)

Zobacz, zacząłeś z płytką 15x17cm, a kończysz z 16x9cm :D Na pocieszenie powiem Ci, że płytka Mirka ta ze schematu ma 16x10cm :D Elementy SMD i lata praktyki robią swoje.

PostNapisane: 13 lut 2013, o 07:39 
Użytkownik

Ok, juz rozumiem :-)

PostNapisane: 13 lut 2013, o 14:20 
Użytkownik

Ajek teraz zauważyłem :( na fotce zaznaczyłem niebieskim to zwarcie które jest na obydwu kondensatorach hehe
http://db.tt/yzuhKmHQ

Miało wyjść jak tutaj https://www.dropbox.com/s/grm7z1usnlwlliv/kwarc.png

PostNapisane: 15 mar 2013, o 14:02 
Użytkownik

No to zrobiłem kolejne podejście i myślę że przy tym schemacie zostanę

ObrazekObrazekObrazek
Dodałem jeszcze diody ale że nie znalazłem bibliotegi do RGB zrobiłem to na goldpinach.
Edit: Zapomniałem pogrubić ścieżek od zasilania :P

PostNapisane: 15 mar 2013, o 16:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Log, to ja się"czepnę" paru drobnostek:
- przy diodach lepiej wygląda jak u góry jest Vcc później rezystor z diodą
-to samo dotyczy tranzystorów- nie wiem dlaczego uczepiłeś się "kładzenia" ich w poziomie zamiasat po "Bożemu" w pionie emiterem do dołu
-nie wiem o co chodzi tym łączeniem kwarcu przed i za kondensatorami- nogi kwarcu muszą być połączone zarówno z prockiem jak i kondensatorami jak to graficznie narysujesz jest to obojętne, na PCB ważne żeby te elementy były blisko siebie
-diodę IR dałbym po tranzystorze; czasem warto puścić więcej niż standardowe 20mA
-do resetu dodałbym przycisk- niby drobnostka a zawsze to łatwiej nacisnąć niż pstrykać wyłącznikiem
-elementy w podstawce procesora- teraz tego nie widzisz ale podczas montażu będziesz pluł sobie w twarz :p

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1