Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lis 2024, o 11:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 sty 2013, o 23:52 
Użytkownik

Witam Panów (mam nadzieję, że wkrótce i również Panie ;) ) w pierwszej (a czy ostatniej?) krokodylej relacji z przepraw poprzez chaszcze elektonicznego złomu :D

W tytule pozwoliłem sobie sparafrazować klasyka, ponieważ krokodyle, jak wiadomo z lekcji biologii, mają tendencję do doszukiwania się możliwości z-diy-owania dużej części użytkowanego przez nie sprzętu elektroniczego. Oczywiśćie nie mówię tu o komputerach, drukarkach i tego typu bestiach przerażających Niedoświadczonych (do których sam się poniekąd zaliczam, ale to tam...)

Ok, dość bajdurzenia, zajmijmy się wreszcie sprawą konstrukcji.
Jako, że ostatnio w bardzo dużym stopniu oswoiłem się z SMD, nadszedł czas na stację z wymiennymi grotami. Całe (krótkie zresztą) życie lutowałem starą transformatorówką, która do THT o dużym rastrze jest niezastąpiona, a obecnie 30W pierdziawką bez wymiennych grotów, przez co nieco mnie trafia ;)

Wybór padł na układ oznaczony jako AVT-987, czyli popularna RL-1. Projekt wybrałem ze względu na to, że jest sprawdzony oraz dlatego, że moje obecne umiejętności programistyczne zapewne nie podołałyby zadaniu (czytaj: na razie w temacie AVR jestem Noobem) samodzielnego oprogramowania stacji. Przy czym z gotowego projektu zapożyczyłem tylko generalny schemat elektryczny oraz część programową, którą planuję i tak w przyszłości rozbudować, jak tylko umiejętności się wykrystalizują.
Moim celem było także doskonalenie umiejętności projektowania płytek. Tu kieruję się do Kolegów z prośbą o przyjrzenie się zaprojektowanym przeze mnie płytkom i wytknięcie błędów, uchybień czy zaproponowanie rozwiązań, które pozwoliłyby udoskonalić formę.

Generalne założenia co do płytek:
- THT - bo tak ;)
- w miarę niewielkie wymiary
- wszelkie połączenia zewnętrzne wyprowadzone na złącza śrubowe oraz goldpiny
I to chyba wszystko.

Jako kolby planuję użyć kolby od stacji lutowniczej ZD931, oczekuję tylko na informację od producenta co do zastosowanego typu miernika temperatury - dla poprawnego działania projektu powinna być termopara typu K. Jeśli wiecie coś w tym temacie, to proszę o informację ;)

Całkowity koszt części, które będę zmuszony zakupić (część już mam, wliczając wszelkie blachy i inne takie) oszacowałem (ze pewnym zapasem) na jakieś 140-150 złotych. Najwięcej wyniesie oczywiście trafo (planuję użyć Indelowskiego TST-60/002 - jego uzwojenie wtórne jest na maks. obciążenie 2,5A, a kolba ciągnie nominalnie 2A, tak więc powinno śmigać). W sumie za takie same pieniądze mógłbym mieć "już, teraz, zaraz" stacyjkę ZD931, ale ominęłaby mnie frajda konstruowania całości, doświadczenie z projektowania płytek, nie pomijąc faktu możliwości imponowania Kobietom własnoręcznie wykonaną stacją :lol: A poza tym, to nie ufam Chińczykom, mimo, że SunRiver stację polecał ;)

Dobra, ja tu się rozkręcam, a płytki leżą odłogiem. Tak więc przejdźmy do dania głównego tego postu.

Płytka zasilacza:
Obrazek
Płytka sterownika:
Obrazek

Ścieżki na warstwie top to oczywiście zwory, które wykonam tradycyjną już metodą "kawał druta z rezystora 2W i termokurczka" ;)
W sumie główną zagadką była dla mnie szerokość ścieżek. Co prawda ścieżek kolby jestem na 99% pewien, bo przeliczyłem je dla 2,5A i maksymalnego wzrostu temperatury jakichś 3 stopni, ale dla pozostałych ścieżek to chyba sporo przesadziłem z grubością ;) Co prawda płytki robię żelazkiem, tak więc czuję się lekko kryty ;)
Dla zainteresowanych w załączniku pliki Eagle.

Dzieki za uwagę, czekam z niecierpliwością na pytania, komentarze, a (przede wszystkim) krytykę.
Ciąg dalszy nastąpi! (Ale to zapewne już w lutym, bo sesja...)
Miłego! :)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 00:49 
Moderator

krokodyl1220 napisał(a):
Witam Panów (mam nadzieję, że wkrótce i również Panie ;) )

Panie już są na naszym forum i to aż dwie ;)

PostNapisane: 20 sty 2013, o 09:40 
Użytkownik

Kolego zaglądnij tutaj:
http://majsterkowo.pl/cyfrowa-stacja-lu ... d-avt-987/
bo jeżeli wzorowałeś przy projektowaniu PCB się na płytkach oryginalnych to tam jest błąd, ale równie że można podglądnąć jak kolega Łukasza umieścił wszystko w obudowie z zasilacza komputerowego, ale jeżeli chcesz aby ktoś sprawdził PCB to zamieść jeszcze schemat.

Ostatnio edytowano 20 sty 2013, o 13:43 przez augustyn1, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 sty 2013, o 09:41 
Użytkownik

Przede wszystkim, poodwracaj stabilizatory 7909 oraz triak "do zewnątrz". Będą one się dość mocno grzały a obecny montaż uniemożliwi Ci przykręcenie radiatorów do nich. Druga sprawa to zwory, jeśli ma to estetycznie wyglądać, wszystkie elementy powinny być pod katem prostym. Trzecia sprawa, to czy Ty projektujesz płytkę bez rozrysowania schematu ideowego? To podstawowy błąd. Obejrzyj poradniki Mirka, tam masz wszystko elegancko opisane.
Pozdrawiam

PostNapisane: 20 sty 2013, o 14:53 
Użytkownik

augustyn1 napisał(a):
Kolego zaglądnij tutaj:
http://majsterkowo.pl/cyfrowa-stacja-lu ... d-avt-987/
bo jeżeli wzorowałeś przy projektowaniu PCB się na płytkach oryginalnych to tam jest błąd, ale równie że można podglądnąć jak kolega Łukasza umieścił wszystko w obudowie z zasilacza komputerowego, ale jeżeli chcesz aby ktoś sprawdził PCB to zamieść jeszcze schemat.

Nie wzoruję się na płytkach oryginalnych - robię samemu od początku do końca. A jeśli chodzi o obudowę, to w planach mam wykonanie własnej obudowy, nawet już mam nakreślony projekt.

Schemat ideowy oczywiście mam rozrysowany, jest praktycznie identyczny z oryginalnym schematem z EP jeśli chodzi o połączenia elektryczne (jedynie pozamieniałem niektóre wyprowadzenia na płytkach), dlatego początkowo go nie wrzucałem. No ale ok, macie rację, wrzucam paczkę z moimi schematami do załącznika.
A tak poza tym - kto byłby na tyle szalony, żeby płytkę projektować bez schematu w Eaglu? ;)

patol napisał(a):
Przede wszystkim, poodwracaj stabilizatory 7909 oraz triak "do zewnątrz". Będą one się dość mocno grzały a obecny montaż uniemożliwi Ci przykręcenie radiatorów do nich.

Zanotowano. Chociaż nie jestem pewien, czy stabilizatory na 1A będą się aż tak mocno grzały przy prądzie rzędu 100mA ;)
patol napisał(a):
Druga sprawa to zwory, jeśli ma to estetycznie wyglądać, wszystkie elementy powinny być pod katem prostym.

Zgoda, postaram się je poprawić zwłaszcza na płytce zasiacza.

Miłego!

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 17:51 

Co do stabilizatorów, prąd kolego to nie wszystko, pomnóż go przez różnicę napięć we-wy :P, ale to tak w kwestii praw fizyki ;).

PostNapisane: 20 sty 2013, o 19:06 
Użytkownik

Nie mam dzisiaj siły dokładnie sprawdzać, ale na pierwszy rzut oka masz złą bibliotekę 7909. Zwróć uwagę na pinologię.
Tu moja rl1 która chyba nigdy nie doczeka się obudowy :) Ja zastosowałem kolbę od stacji solomon sl30.
Obrazek Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 16 minutach ]

I przy tym podłączeniu dławika możesz się spodziewać wybuchu.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 20 sty 2013, o 20:47 
Użytkownik

miszczo napisał(a):
Nie mam dzisiaj siły dokładnie sprawdzać, ale na pierwszy rzut oka masz złą bibliotekę 7909. Zwróć uwagę na pinologię.
Tu moja rl1 która chyba nigdy nie doczeka się obudowy :) Ja zastosowałem kolbę od stacji solomon sl30.
Obrazek Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 16 minutach ]

I przy tym podłączeniu dławika możesz się spodziewać wybuchu.

Racja i... racja. Już poprawiam :oops: Nie wiem, jak mogłem to przeoczyć :oops:
Widzę, że nie zastosowałeś radiatorów na stabilizatory. Nie grzeją się? ;) Bardzo fajnie wykonana stacja.
Zauważ, że brak obudowy to same zalety - lepsze odprowadzanie ciepła, brak konieczności stosowania radiatorów i wentylatorów, dłuższa żywotność elementów... Piękny taniec kota, jak dotknie 230V... :P

Prawdę mówiąc bardzo kusiła mnie kolba od Solomonki (IRONE-N bodajże) i jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Nie miałem obydwu kolb w łapach, ale z międzymordzia Solomonka wydaje mi się "przyjaźniejsza", tj. "lepszej jakości" (napisane w cudzysłowie, bo i tak wszyscy wiemy, że PACE to to nie jest) Wnioski? Przemyślenia? ;)
rezasurmar napisał(a):
Co do stabilizatorów, prąd kolego to nie wszystko, pomnóż go przez różnicę napięć we-wy :P, ale to tak w kwestii praw fizyki ;).

Czepiacie się, towarzyszu ;)

W załączniku nowe wersje płytek i poprawka schematu (wstyd, krokodylu, wstyd). Wybaczcie drobną fuszerkę na schemacie zasilacza, ale nie chciało mi się w obecnej chwili tworzyć nowego elementu do biblioteki
Dziękuję za krytykę i nie mogę doczekać się więcej ;)
Miłego!

Załączniki:

PostNapisane: 20 sty 2013, o 20:59 
Użytkownik

Szczerze mówiąc, to trochę niewygodna jest. Za grub arączka jak dla mnie. Na teraz szukałbym czegoś takiego
link - jest to kolba od stcaji Aoue / NET / PT / Yihua. Kiedyś pytałem się sprzedawcy to odpisał mi, że siedzi tam termopara typu k. Ze stabilizatorów grzeje się tylko 7805, ale nie aż do tego stopnia, żeby potrzebny był radiator. Jakbyś dawał radiatory to pamiętaj, żeby triaka dać na oddzielny, bo będzie małe zwarcie ;)

PostNapisane: 20 sty 2013, o 21:13 
Użytkownik

W sumie skoro nie ma jakiejś palącej potrzeby, to nie będę się wydurniał, a i tak planowałem dać na każdy to220 oddzielny mały radiatorek, tak więc o zwarciach nie byłoby mowy.

A solomonka nie wydaje się być aż taka gruba - zdaje się, że i tak jest nieco węższa od mojej obecnej smarkownicy, a trzyma się ją wygodnie. Zobaczymy. W każdym razie dziękuję za informację.
Jeśli chodzi o termoparę, to akurat jest najmniejszy problem, bo żeby dostosować FW do innej termopary to wystarczy zmienić współczynniki aproksymacji wielomianowej. Większym problemem jest to, że FW stacji pod Eclipsem napędzanym najnowszym WinAVRem nie chce mi się skompilować dla Megi 8, bo podobno przekracza pojemność Flasha. :F (na starym WinAVR z 2005 jest zresztą to samo). No, ale jeden problem za jednym razem.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 21:25 
Użytkownik

Hmm z tego co pamiętam, to w avr stuido 4 się dobrze kompilowało, tylko trzeba było z optymalizacją pokombinować.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 21:36 

Nie czepiam się, ale nie zauważanie problemu nie znaczy że go nie ma.
Obudowa TO220 potrafi w idealnych warunkach rozproszyć max 1W, jeżeli masz zapewnioną różnice napięć na poziomie 3-4V to można się w zasadzie nie martwić, ale sam nie lubię jak pewne rozwiązania są na zasadzie "jakoś to będzie".
Wystarczy parę minut z ołówkiem w reku i już wiadomo czy jest się o co martwić.
Ale jak wiesz lepiej to już zadnych rad nie daję
:P jak to mówi Owsiak "róbta co chceta"

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 20 sty 2013, o 22:28 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Nie czepiam się, ale nie zauważanie problemu nie znaczy że go nie ma.
Obudowa TO220 potrafi w idealnych warunkach rozproszyć max 1W, jeżeli masz zapewnioną różnice napięć na poziomie 3-4V to można się w zasadzie nie martwić, ale sam nie lubię jak pewne rozwiązania są na zasadzie "jakoś to będzie".
Wystarczy parę minut z ołówkiem w reku i już wiadomo czy jest się o co martwić.
Ale jak wiesz lepiej to już zadnych rad nie daję
:P jak to mówi Owsiak "róbta co chceta"

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

Nie no, przecież żartowałem, oczywiście, że masz rację ;)
Rachunki wykonałem z dużym zapasem (dla każdego z układów OP07 oraz LM311 z datasheetów wynika, że maksymalny pobór prądu dla obu nich jest rzędu kilku mA, toteż zakładam, że każdy z nich ciągnie 20mA - tak więc maksymalny pobór prądu dla każdego ze stabilizatorów 9V uznajmy jako 40mA. Dla spadku napięć 5V mamy wartość mocy wydzielonej na obudowie stabilizatora 200mW. Tak więc nic strasznego), ale dla poczucia bezpieczeństwa tak czy siak pewnie te radiatorki walnę.

miszczo napisał(a):
Hmm z tego co pamiętam, to w avr stuido 4 się dobrze kompilowało, tylko trzeba było z optymalizacją pokombinować.

Ze swojej strony próbowałem już wymusić na kompilatorze, aby nie "inline'ował" funkcji w ramach szybkiego eksperymentu, ale nadal zgłaszany był błąd. No ale nic, na prawdziwe próby przyjdzie czas.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 22:58 

Niestety zawsze trzeba brać pod uwagę, że temperatura wewnątrz obudowy może być zdecydowanie wyższa niż temperatura otoczenia.

Ale skoro mówisz, że prądy są niewielkie to faktycznie nie ma co kruszyć kopi :).

PostNapisane: 21 sty 2013, o 09:51 
Użytkownik

Sam posiadam stację RL1 upchaną w wiele mniejszą obudowę niż ATX i rzeczywiście w oryginale pamiętam był błąd ze stabilizatorem (albo nawet dwoma) ale w porę zareagowałem montując najpierw zasilanie i sprawdzając napięcia, a w sumie szybciej zareagowałem na mały grzejni czek TO-92. Poza tym drobnym mankamentem stacja śmiga, aż miło! Polecam każdemu "niedzielniakowi". Do tego mam podpiętą kolbę Solomona (aktualnie najczęściej z grotem minifala) - do tego co potrzebuję daje radę.

PostNapisane: 28 sty 2013, o 23:58 
Użytkownik

W sumie nie byłby to zły pomysł, ale niestety w piątek całość została złożona do kupy ;) Można się jednak zastanawiać, na ile taka inwestycja byłaby warta zachodu, biorąc pod uwagę koszt pozostałych podzespołów i generalnie przeznaczenie całego urządzenia raczej dla amatora niż dla profesjonalisty, siedzącego z włączonym żelazkiem 8 czy więcej godzin dziennie (kłaniam się, panie rezasurmar ;) )
Choć jeśli chodzi o stabilność odczytów to zgadzam się, że taka inwestycja jak najbardziej miałaby sens. A jeśli chodzi o typ termopary - dostosowanie FW do innego typu termopary to kwestia 20 sekund + czas kompilacji i wgrania wsadu.

No, ale do rzeczy - pod spodem parę fotek przestawiających kilka kluczowych momentów z wykonania płytek. Z góry przepraszam za ich jakość, aparatu nie mam przy sobie, więc wykonałem je moim badziewiastym aparatem z telefonu, ale co nieco widać ;)
Jestem z nich zadowolony, ponieważ wyszły świetnie, jeśli chodzi o termotransfer, trawienie i całą tą otoczkę. Jedynie nie jestem zachwycony jakością cynowania, ale cóż - rozpuszczony preparat przeleżał z 1,5 tygodnia w chłodnym schowku, co zapewne nie służyło mu i jakość wizualna powłoki jest, jaka jest. Co prawda lutowało się dobrze, ale jeśli chodzi o jakość cynowania, to najlepiej chyba jednak używać prepratu jak najszybciej po rozrobieniu.

Zasilacz śmiga, huczy, biega, czy co tam sobie wymyślicie. Nie przetestowałem jednak płytki sterownika, z braku czasu (ta...). Dodatkowo, nie wlutowałem jeszcze w nią uC, jakby jakimś cudem coś na płytce było nie tak.
Jeśli chodzi o resztę akcesoriów, to zaopatrzyłem się w żelazko Solomona (w którym na 100% zmienię wtyczkę, bo tak), trafo TST-60/002 oraz parę pierdół, o których nie warto wspominać (w tym przepiękny biało-czarny lcd, który idealnie wkomponuje się w wizualne założenia obudowy ;) ).

Termotransfer (markerem zamazałem te malutkie "kropeczki", powstające w miejscach ubytku tonera)
Obrazek
Wytrawione, pocynowane, powiercone - jak widzicie, powierzchnia cynowania posiada przebarwienia, co w żadnym stopniu nie przeszkadzało w montażu, jednak drażni mnie to, bo miało wyjść perfekcyjnie :?
Obrazek
Testy zasilacza (oczywiście z bezpiecznikiem)
Obrazek
No i ostateczna trójca, serce całości
ObrazekObrazek

Jeszcze raz przepraszam za jakość zdjęć:)

Przy okazji montażu na jaw wyszło parę głupot - złącze programatora ma źle wyprowadzone piny (musiałem to robić jakoś w okolicach 2 w nocy i nie sprawdziłem później, mój błąd), a połączenie między masą cyfrową a analogową było nieco zbyt małe (skutek szybkich poprawek przed wydrukiem całości w punkcie), przez co dorobiłem ogromne i przesadzone wzmocnienie ;)

PostNapisane: 3 lut 2013, o 23:45 
Użytkownik

Małe uaktualnienie:

Po sprawdzeniu napięć okazało się, że w Eaglu miałem złą bibliotekę do OP07 - odwrotnie podłączone zasilanie. W sumie dobrze, że to sprawdziłem, bo miałbym dymiącego opampa i któryś ze stabilizatorów. Naprawiono.
Po włożeniu do podstawki ATMegi (bez podłączonych do zasilacza złącz GRZ oraz ZCD) - wszystko działa, odczyt temperatury w porządku (sprawdzone metodą potencjometr + źródło napięcia, a następnie po podłączeniu grzałki i podgrzaniu końcówki zapalniczką ;) ), wyświetlacz, no cóż - wyświetla. Musiałem jedynie poprawić połączenia między nóżkami potencjometru regulującego kontrast - podczas projektowania płytki Eagle uznał, że zasilania LCD wcale nie trzeba podłączać pod +5V i masę. A ja jak głupi tego nie zauważyłem. W sumie poprawki polegały na dolutowaniu dwóch zworek, tak więc nic wielkiego. Obsługa klawiszy także hula.

Jedyny problem - nie działa układ zasilania grzałki. Tzn. - niezależnie od tego, czy na wejście optotriaka podam 0 czy 5V (oczywiście poprzez rezystor zbijający napięcie), na złączach służacych do podłączenia grzałki utrzymuje się napięcie 1-4V AC. Podejrzewam, że walnięty może być bt136, ale to jutro sprawdzę po przejściu się do elektronicznego, bo nie mam zapasowych pod ręką.
Ostatnią zagadką pozostaje fakt, czy układ detekcji zera działa poprawnie - czas rozejrzeć się za oscyloskopem.

Lekcja na dziś: koniecznie, ale to absolutnie koniecznie - zawsze wszystko sprawdzać pięć razy w datasheetach i nie ufać bibliotekom oraz samemu Eagle'owi ;)

EDIT: Wiem, dlaczego wczoraj nic mi nie chciało pasować z komparatorem. Otóż... Wyjście komparatora zamiast nóżki 7 miałem podłączone do nóżki 6 :lol: Oficjalnie jestem głupi :lol: A teraz mamy na wyjściu śliczny sygnał o składowej stałej 2,5V oraz składowej zmiennej 2,5V, czyli wszystko pasuje, a i procek przestał "wariować" - tj wcześniej, gdy na wyświetlaczy procek sygnalizował zmianę statusu grzania, nie zmieniało się napięcie na zaciskach sterujących triakiem - zmieniało się, gdy "machnąłem" ręką w okolicach zacisków. Wiedziałem, że to coś związanego z wykrywaniem zbocza sygnału z komparatora, no i proszę bardzo :roll:
Teraz tylko sprawdzę sam układ sterowania na zasilaczu - wymienię triaki i jeśli to zadziała, to jesteśmy w domu :)

EDIT 2: No i stacja śmiga. Jaki był problem, zapytacie? Otóż krokodyl w swej wspaniałomyślności chciał łączyć piny 1 i 3 triaka w celu załączania napięcia na grzałkę, podczas gdy otwieranie triaka nastepuje poprzez zwarcie pinów 2 i 3 :F Tutaj chciałbym podziękować koledze janeczqu, który uzmysłowił mi tę głupotę :)
Układ elektryczny skończony. Czas na obudowę :)

PostNapisane: 10 lut 2013, o 20:57 
Użytkownik

Z góry przepraszam za trzeciego posta pod rząd, ale jakbym nie podbił, to nikt by tu nie wlazł ;)

A więc stało się. Obudowa.
Prace rozpoczynam oczywiście od wyrysowania planu rozmieszczenia elementów (jakby ktoś był ciekawy, to używam do tego celu Open Source'owego Inkscape'a), który następnie drukuję na słitaśnym różowym papierku.
Obrazek

Jako materiał do wykonania całości wybrałem blachę aluminiową 1,5 mm, której pokaźny arkusz "wala się" jeszcze po piwnicy i którą wykorzystuję z powodzeniem do podobnych celów. Mogłoby się wydawać, że używanie całkiem grubego i sztywnego aluminium w sytuacji, gdy nie dysponuje się zaginarką do blachy to szaleństwo. Cóż, nikt nie powiedział, że jestem zdrowy ;) Tak więc szablon przyłożyłem, wyrysowałem parę linii i wyciąłem.

Obrazek

Przy użyciu wyrzynarki, paru pilników, wiertarki i odrobiny cierpliwości pozbyłem się części blachy, które nie były obudową i zostałem z takim oto kawałkiem.
Obrazek

Teraz do działania powinna wkroczyć zaginarka, której oczywiście nie mam ;) Ale dysponując kilkoma drewnianymi klockami, imadłem, młotkiem oraz odrobiną doświadczenia zdobytą przy poprzednich kilku obudowach można sobie poradzić. Przymiarka:
ObrazekObrazek

Skoro wszystko pasowało, to zabrałem się za wykonanie pokrywy górnej (widoczna na zdjęciach to pokrywa ostateczna, która jest trzecim wykonanym egzemplarzem :P Przy wykonywaniu pierwszej "lekko" osunął mi się pilnik, drugą źle odmierzyłem i była 3mm za szeroka, natomiast ta pasuje całkiem nieźle, z naciskiem na bardzo dobrze ;) )

ObrazekObrazekObrazek

Teraz do akcji wkroczył papier ścierny, którym nadałem ostateczny kształt oraz szlif wszelkim wycięciom, wnękom oraz krawędziom, oraz odrobina szpachlówki do metalu. W chwili, gdy piszę tego posta, obudowa wisi w moim zaimprowizowanym stanowisku lakierniczym i schnie. Nowe wieści usłyszycie, gdy powłoka będzie nadawała się do dalszych prac, tj. gdy lakier bezbarwny dostatecznie się utwardzi.

PostNapisane: 15 lut 2013, o 13:22 
Użytkownik

Obudowa dość pracochłonna, ale efekt końcowy zdecydowanie lepszy, niż plastik. Tak poza konkursem, to fajnie się czyta kolegi opisy, tak jakoś z polotem przekaz pisany jest prezentowany, żeby nie powiedzieć "frywolnie". :mrgreen: No i widzę, że są jeszcze tacy, którzy umieją stawiać znaki interpunkcyjne i wiedzą, gdzie co należy postawić. Czekam na prezentację efektu końcowego, ale coraz bardziej zaczynam odczuwać potrzebę posiadania takiej stacji w mojej piwnicy, żeby nie taszczyć za każdym razem tej z domu.

PostNapisane: 15 lut 2013, o 14:39 
Użytkownik

no no no.... śliczny kawałek blachy niemniej ja zostanę przy akrylu bo mam go jeszcze sporo , i jest bardziej wymagający od metalu :)

PostNapisane: 15 lut 2013, o 14:59 
Użytkownik

Sun, a ten akryl to gdzieś kupiłeś, czy nie da się tego dostać normalną drogą?

PostNapisane: 15 lut 2013, o 16:14 
Użytkownik

no właśnie worner mam go sporo i to od bardzo dawna , a nie pamiętam skąd :(

PostNapisane: 15 lut 2013, o 18:44 
Użytkownik

Panie worner, weź pan nie przesadzaj ;) Ale dzięki, dzięki.
Lutuje się nią bardzo przyjemnie, ze swojej strony mogę stację jak najbardziej polecić. Zobaczymy, jak będzie z jej eksploatacją w przyszłości, ale myślę, że nie powinno być problemów.

Jeśli chodzi o efekt końcowy, to dzisiaj oficjalnie stwierdziłem, że koniec ;)

Obrazek

Co prawda bebechy zamontowałem jakoś przedwczoraj, ale pomiędzy oczekiwaniem, aż farba całkowicie się utwardzi oraz drobnymi poprawkami typu przypiłowanie dystansów obudowa stała w ciepłym miejscu i oczekiwała na swój czas. A jej czas właśnie nadszedł i oto prezentuję wam kilka ujęć poczynionych przez kiepskiego fotografa średnim aparatem, czytaj - mnie :lol: Ale pozwólmy zdjęciom mówić za siebie:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Na zdjęciach tego nie widać, ale LCD jest czarny z białymi znakami. Winię aparat ;)
Krateczkę wentylacyjną zaiwaniłem z pewnej "fabrycznej" obudowy, która walała się po kątach, drażniąc wszystkich oprócz mnie.
Jeśli chodzi o wkręty trzymające pokrywę z podstawą, to jak tylko znajdę czarne, zostaną wymienione.

Dzięki za uwagę :)

PostNapisane: 15 lut 2013, o 18:51 
Użytkownik

To teraz musisz sobie zrobić takie małe CNC, co byś się mniej z obudowami na przyszłość męczył :D Naprawdę ładnie wygląda skończona stacja. Jak fabryczna prawie że :)

PostNapisane: 15 lut 2013, o 19:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Elegancko wygląda ta stacja ;)

Mam tylko pytanie: jak pomalowałeś "amelinium"? :D

PostNapisane: 15 lut 2013, o 19:21 
Użytkownik

Wygląd super , ale .....

te śruby ..... wiem wiem to nie elektroda , ale strasznie gryzą po oczach a wystarczyło dac stożki i po nakrętce od tyłu na super glue
zeszlifić na równo i machnąć szpachlą ....

nie gniewaj się

wszystko jest super tylko one psują ci cały efekt

PostNapisane: 15 lut 2013, o 20:00 
Użytkownik

No krokodyl teraz żałuje że kupiłem stacje zamiast sobie zrobić własną ;)
Naprawdę fajnie ci to wyszło, teraz tylko zrobić biały napis krokodyl i przykleić :)

PostNapisane: 15 lut 2013, o 20:08 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
nie gniewaj się

Absolutnie się nie gniewam, bo to konstruktywna krytyka. Tak konnstruktywna, że nie wpadłem na to, że mocowanie można rozwiązać w ten sposób :oops: No ale nic, dzięki za sugestię, przy kolejnej konstrukcji poprawię się. ;)

janeczqu napisał(a):
Mam tylko pytanie: jak pomalowałeś "amelinium"? :D

Farbą. W puszce. Z marketu. Za dychę. :P No ale fakt, nie pomalujesz...

ajek napisał(a):
To teraz musisz sobie zrobić takie małe CNC

Weź nie kuś, chodzi za mną od kilku lat :?

osa1313 napisał(a):
No krokodyl teraz żałuje że kupiłem stacje zamiast sobie zrobić własną ;)

Nie żebym podpuszczał, ale ten "błąd" można łatwo naprawić ;)

Dzięki, waćpaństwo :)

PostNapisane: 18 lut 2013, o 09:43 
Użytkownik

Także jestem pod wrażeniem. Naprawdę bardzo ładna konstrukcja obudowy, podoba mi się ten minimalizm :)

PostNapisane: 27 paź 2014, o 14:12 
Nowy

Witam, mam pytanie odnośnie projektu stacji AVT-987, czyli popularna RL-1.
Czy Atmega8 wymaga precyzyjnego oscylatora do pracy w tym projekcie?
Nie ma tu żadnego licznika czasu czy transmisji UART, tylko mierzenie temperatury i sterowanie grzałką PID.
Też chciałbym wykonać stacje lutowniczą i zastanawiam się czy można skorzystać z wewnętrznego oscylatora RC w atmedze czy attiny.
Wiadomo, zawsze łatwiej zaprojektować zgrabną PCB z mniejszą liczbą elementów i można wykorzystać inaczej wolne piny po kwarcu.
Pozdrawiam
Łukasz

Strefa czasowa: UTC + 1