Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 12:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lut 2013, o 18:15 

rezasurmar napisał(a):
Swojej 1.03 jeszcze nie skończyłem składać, więc tu prośba do Mirka, jak domyślnie są ustawione zworki BKL, bo to może być twój problem.

Jest to na schemacie ideowym napisane a to co widziałem na zdjeciach jest dobrze podłaczone.
Moja propozycja taka: odłacz wszystkie kabelki które masz podłaczone na płytce, zostaw tylko ten kabelek do podświetlania zworki w pozycji 1-3 i 2-4 czyli domyślnie, włóż wyświetlacz i wtedy powtórz próby. Jezeli pomiary tranzystora sa takie jak mówisz (przy odłaczonych wszystkich kabelkach - chodzi oto aby nie zamykać nigdzie drogi przewodzenia dla miernika, tylko przez złacza tranzystora) to tranzystor jest do wymiany albo jest jakieś gdzieś przywarcie.

----------------------widze ze sie pojawiły inne posty :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

To nie ma wiekszego znaczenia oba tranzystory sa npn

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lut 2013, o 18:19 
Moderator

tranzystor BC817W w obudowie SOT323 (pisałem już o tym wcześniej) - jest to charakterystyczna bo MNIEJSZA obudowa gabarytowo od innych obok tranzystorów PNP tych np przy wyświetlaczu LED (poza tym obojętnie jaki by był to i tak by działało bo obydwa NPN)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

wojtek - sam widzisz, że ciężko - wyżej pisałem właśnie o TYM ODŁĄCZENIU wszystkich kabelków do wykonania prostego testu. Ale ciężko - no ciężko.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 18:25 

staneq napisał(a):
tu są zdjęcia przedstawiające problem: http://atnel.pl/atb-elementy-wizualne.html

to są zdjęcia ze strony atnela - takie miały być? Bo myślałem że zrobiłeś jakieś nowe, Zrób tak jak pisałem w ostatnim poście. To jest z pewnością banalny problem i emocje nie są tu potrzebne :)

PostNapisane: 2 lut 2013, o 18:36 
Użytkownik

Przepraszam oczywiście pomyliłem linki podczas wklejania:

tutaj są nowe zdjęcia:
https://plus.google.com/photos/10954018 ... 1848708401

Wszystkie zworki ustawione są obecnie ustawione na domyślne
Gdy BKT nie jest do niczego podłączony to świeci ekran słabo
Gdy BKT jest podłączone do VCC ekran świeci
Gdy BKT jest podłączone do GND ekran gaśnie

PostNapisane: 2 lut 2013, o 18:40 
Moderator

staneq napisał(a):
Przepraszam oczywiście pomyliłem linki podczas wklejania:

tutaj są nowe zdjęcia:
https://plus.google.com/photos/10954018 ... 1848708401

Wszystkie zworki ustawione są obecnie ustawione na domyślne
Gdy BKT nie jest do niczego podłączony to świeci ekran słabo
Gdy BKT jest podłączone do VCC ekran świeci
Gdy BKT jest podłączone do GND ekran gaśnie

czyli co ? wszystko OK tak ? - bo TAK od samego początku miało działać i w każdym zestawie ATB 1.03 tak działa.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 18:45 

Nie no, na zdjęciach widać właśnie że jest źle, kolega tylko napisał jakby miało być dobrze :)
Ale to że bez wysterowania sie podswietla lekko swiadczy ze jest problem z tranzystorem albo jest gdzieś jakieś przywarcie.
Mam przed nosem dokładnie ten sam zestaw i takie same próby robię i na 100% nie ma prawa się podświetlać bez sterowania na BKT.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 18:52 
Użytkownik

bo już mi się wszystko miesza :)
GND świeci
VCC nieświeci

Czy może być szansa że zamiast tranzystora bipolarnego mam jakiegoś mosfeta?

I nie że bez wysterowania tylko tylko linia wisi w powietrzu czyli zbiera wszystkie śmieci z otoczenia poświata jest wtedy bardzo lekka

PostNapisane: 2 lut 2013, o 19:02 

Nie moze być tak ze smieci ci wysteruja tranzystor bipolarny i bedzie sie tam cos lekko podswietlalo, mam ten sam zestaw przed nosem i nawet jak zgasze swiatlo to nic w najmniejszym stopniu sie nie podswietla, natomiast i owszem bedą widoczne prostokąty w pierwszym wierszu wyświetlacza ale to nie ma nic wspólnego z podświetleniem. Wiec albo walniety tranzystor albo jakies przywarcie.

Jeżeli jesteś w stanie pod jakąś lupką dojrzeć co na tym tranzystorze jest napisane to dla BC817W powinno być jedno z trzech 6As lub 6Bs lub 6Cs, a dla BC847C to 1G.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 19:33 
Użytkownik

Z lupą to może być na razie problem ale postaram się coś skombinować

PostNapisane: 2 lut 2013, o 19:43 

A z ciekawości u siebie sprawdziłem i u mnie jest kod "ZN3" co daj taki tranzystor http://www.diodes.com/datasheets/ds31588.pdf - no chyba że jeszcz ktoś inny tak samo markuje, a więc npn , taki mieli taki dali, nie ma to specjalnie w tym zastosowaniu znaczenia.
Ale dla mnie to jest uszkodzony tranzystor lub jakieś durne przywarcie np. na kolektorze, pomierz to omomierzem gdy wszystko masz powyciąganei wyswietlacz i kabelki i zworki od podświetlania.

Ostatnio edytowano 2 lut 2013, o 19:53 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 lut 2013, o 19:50 
Użytkownik

u mnie są same mosfety

BSS84LT1-D i BSS123L

PostNapisane: 2 lut 2013, o 19:51 
Użytkownik

Witam.
Według mnie, kolega ma "uwalony" tranzystor : zwarcie baza-kolektor. W tym przypadku tranzystor będzie działał jak zwykła zworka, tzn. albo podświetlanie "doziemiasz" i świeci albo jest przerwa i nie świeci.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 19:56 

Mierzył i z pomiarów wynika ze zwarcia pełnego tam nie ma ale tez uważam ze jest uszkodzony.

Ostatnio edytowano 2 lut 2013, o 19:59 przez wojtek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 lut 2013, o 19:58 

Zwarcia może i nie ma, ale tranzystor to nie przekaźnik, w mosfetach jeżeli jest przebicie bramka-dren to wtedy on faktycznie ma zwarcie, w "zwykłych" to już nie jest takie oczywiste. Czasem tranzystor bedzie pokazywał dobrze, ale np. bete będzie miał bardzo niską.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 20:03 
Użytkownik

[list=]
Cytuj:
Mierzył i z pomiarów wynika ze zwarcia pełnego tam nie ma

Jeśli wartości które kolega podawał przy pomiarach są w omach to nie jest to żaden opór

PostNapisane: 2 lut 2013, o 20:08 
Użytkownik

reasumując mam trzepniętego w jakimś stopniu tranzystor zgadza się?

I o to potwierdzenie mi chodziło.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 20:17 
Użytkownik

Prawdopodobnie - najbardziej podejrzany jest pomiar
Cytuj:
Przewodzi w kierunku C->B i B->C

PostNapisane: 2 lut 2013, o 20:27 
Moderator

wojtek napisał(a):
A z ciekawości u siebie sprawdziłem i u mnie jest kod "ZN3" co daj taki tranzystor http://www.diodes.com/datasheets/ds31588.pdf - no chyba że jeszcz ktoś inny tak samo markuje, a więc npn , taki mieli taki dali, nie ma to specjalnie w tym zastosowaniu znaczenia.
Ale dla mnie to jest uszkodzony tranzystor lub jakieś durne przywarcie np. na kolektorze, pomierz to omomierzem gdy wszystko masz powyciąganei wyswietlacz i kabelki i zworki od podświetlania.

Dokładnie - PODAJ jakie widzisz oznaczenie na tranzystorze - - moim zdaniem może to być równie dobrze PNP niechcący zamontowany

PostNapisane: 2 lut 2013, o 20:30 

kicajek napisał(a):
Jeśli wartości które kolega podawał przy pomiarach są w omach to nie jest to żaden opór

To raczej miliwolty były, bo mierzył na teście diod.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 20:59 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Dokładnie - PODAJ jakie widzisz oznaczenie na tranzystorze - - moim zdaniem może to być równie dobrze PNP niechcący zamontowany

Jak będę miał mikroskop atomowy to sprawdzę :)

A tak na serio to szukam właśnie lupy :) ale pewnie będę mógł to sprawdzić dopiero gdzieś w tygodniu bo teraz jestem trochę z daleka od mojega warsztatu.

PostNapisane: 2 lut 2013, o 21:08 

SunRiver napisał(a):
u mnie są same mosfety

BSS84LT1-D i BSS123L

No ja też wsadzam w moje Golaski Mosfety.

PS. Co do tego potencjometru to faktycznie można go zamontować pod wyświetlaczem, ale akurat miałem taki malutki SMD :D.

PS2. Tranzystory zawsze warto mierzyć na "diodach" bo z tymi omami to różnie bywa........

PostNapisane: 2 lut 2013, o 21:39 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
tranzystor BC812W w obudowie SOT323 (pisałem już o tym wcześniej) - jest to charakterystyczna bo MNIEJSZA obudowa gabarytowo od innych obok tranzystorów PNP tych np przy wyświetlaczu LED (poza tym obojętnie jaki by był to i tak by działało bo obydwa NPN)

Też się wtrącę, czy nie chodzi o tranzystor BC817W, bo napisałeś, że BC812W czy taki w ogóle istnieje :?:

PostNapisane: 2 lut 2013, o 21:47 
Moderator

lukas12 napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
tranzystor BC812W w obudowie SOT323 (pisałem już o tym wcześniej) - jest to charakterystyczna bo MNIEJSZA obudowa gabarytowo od innych obok tranzystorów PNP tych np przy wyświetlaczu LED (poza tym obojętnie jaki by był to i tak by działało bo obydwa NPN)

Też się wtrącę, czy nie chodzi o tranzystor BC817W, bo napisałeś, że BC812W czy taki w ogóle istnieje :?:

Oczywiście masz rację - jak zwykle literówka , przepraszam - już poprawiłem w tamtym poście....

ale jak widzę w produkcji jednak dają czasem jakieś zamienniki

PostNapisane: 2 lut 2013, o 21:51 

To nie głowica UHF, praktycznie każdy NPN się nada :).

PostNapisane: 3 lut 2013, o 15:09 
Użytkownik

Tak czytałem pierwszych kilka wpisów itd. okazuje się że też miałem ten problem, w wyświetlaczu 4x20 podświetlanie nie działa pomimo że wcześniej pod ten sam układ był 2x16 i podświetlanie działało...
Sun na początku wspomniał że prądożerność 4x20 może być wielka, no i taka jest ... ten mój jak podświetla zjada coś ok 200mA a w zestawie (tym moim też) jest tranzystor który działa prawidło przy poborze do 100mA przez podświetlanie... Także zestaw ATB masz sprawny (nie wiem jak tranzystor) tylko podświetlanie musisz inaczej rozwiązać, skorzystać pewnie z tego tranzystora w ATB ale wzmocnić go jeszcze jednym tak aby podświetlanie 4x20 zadziałało.

A ja i tak przejdę na mosfeta, bo podświetlanie ma świecić albo nie świecić - nic więcej nie trzeba.

ps. Jeszcze zerknij na zasilacz pod jaki masz podłączony zestaw...na jego parametry...

PostNapisane: 4 lut 2013, o 14:32 

:arrow: staneq - naprawiłeś podświetlanie?

PostNapisane: 4 lut 2013, o 15:46 
Użytkownik

Nie ale uzyskałem dostęp do lupy i o ile dobrze widzę to jest na nim napisane: "2N:" według tej strony:
http://www.marsport.org.uk/smd/mainframe.htm
jest to to tranzystor PNP

tylko nie wiem co te dwie kropki na końcu oznaczają.

PostNapisane: 4 lut 2013, o 15:51 

staneq napisał(a):
Nie ale uzyskałem dostęp do lupy i o ile dobrze widzę to jest na nim napisane: "2N:" według tej strony:
http://www.marsport.org.uk/smd/mainframe.htm
jest to to tranzystor PNP

tylko nie wiem co te dwie kropki na końcu oznaczają.

A nie jest tam czasami ZN3? Ten ":" to może "przybrudzona" czymś "3"? Ja w pierwszej chwili tez u siebie odczytałem jako 2N3, a nie ZN3 :)

PostNapisane: 4 lut 2013, o 16:22 
Użytkownik

Raczej nie jest pobrudzona. Jest napisane jak byk 2N: i nie ma miejsca za bardzo żeby przed 2 zmieściło się Z

PostNapisane: 4 lut 2013, o 16:31 
Moderator

No i będzie jak mówiłem wcześniej - prawdopodobnie jest wlutowany PNP

więc nawet nie warto go wyjmować i wkładać PNP, po prostu sterować odwrotnie i to wszystko

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

z drugiej strony pisałeś że zestaw masz już od dawna - czy to oznacza że dopiero teraz pierwszy raz zacząłeś testować w nim LCD i jego podświetlenie ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

oczywiście jeśli uznasz to za wadę, to wysyłaj do nas zestaw, przelutujemy ci nowy tranzystor NPN i będzie też po sprawie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1