Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 08:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2013, o 14:48 
Użytkownik

Już o tym pisałem kilka razy.. Nie mają efektu pamięci, ładujesz kiedy chcesz.
Sprawdź co to efekt pamięci :)

Co do telefonów... od ponad dziesięciu lat już tego się nie praktykuje... LiIon też nie ma efektu pamięci.
Jedyne co w tym przypadku jest prawdą to to, że te baterie tracą pojemność z każdym ładowaniem (o czym też pisałem wyżej). Więc częściej ładując szybciej się je niszczy. Dlatego niby zaleca się ładowanie od 0 (chociaż niby do 0% nie powinno się rozładowywać, lepiej aby było trochę więcej - np. Android odcina baterię jak ona ma jeszcze około 10%, a w telefonie pokazuje już 0%).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 sty 2013, o 16:45 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Czytam, czytam i sam nie wierzę co wypisujesz Domanoid
1. mam nadzieję że rozróżniasz pojęcia: bateria, ogniwo? Bo w postach nie zauważyłem tego.
2. napięcie końcowe- to że na ogniwie jest napis 3,6 nie oznacza że poniżej tego napięcia następuje degradacja ogniwa; spójrz na wykresy http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6301
3. czepiłeś się cienkich "kabelków" od ładowarki 1 mm^2 w takich warunkach bez problemu wytrzyma 10A, a w tym przypadku prąd jest rząd niższy
4. z tym traceniem pojemności po każdym ładowaniu jest wbrew pozorom inaczej: producent podaje określoną liczbę pełnych cykli ładowanie/rozładowanie po ogtórej pojemność spadnie o ileś tam %. W przypadku tak zwanego doładowywania nie następuje pełny cykl i ogniwo nieco wolniej starzeje się. Wiele firm właśnie dlatego zaleca doładowywanie, bez czekania do całkowitego wyczerpania zasilania.
5.
Cytuj:
Do ładowarki normalnie podłącza się oba kable (deans oraz przewód balancera), ale jako, że twoja ładowarka jest raczej słaba to ładuje tylko poprzez złącze balancera jednocześnie wyrównując napięcie na celach (musi być równe).
słaba pod jakim względem? Ten pakiet ma 0,9Ah !
6. ostrzeżenia o wybuchających/palących się ogniwach są tak samo przeze mnie traktowane jak ostrzeżenia przed używanie programatora pod LPT bez rezystorów- każdy ostrzega że można zepsuć port a nikt sobie nie zepsuł :) Film który przedstawiłeś pokazuje tylko ogniwo- nie wiemy czym jest ładowane- znając życie to "amerykańcy" dla zabawy podłączyli bezpośrednio pod aku samochodowe- w takich warunkach każde ogniwo ulegnie zniszczeniu, ba nawet kondensator elektrolityczny przy niewłaściwym spolaryzowaniu ładnie wybucha!
7.
Cytuj:
Pojemność nie równa się napięcie!!!
jak to nie? patrz wykresy umieszczone wyżej :)
8. wchodzę na forum zaproponowane przez Ciebie- pierwszy lepszy post i czytam:
Cytuj:
• Ilość cel: 2s
• Woltaż 3,7V/cell
• Maksymalny woltaż ładowania 4,2V/cell
• Prąd ładowania 0,5C do 1C (1C do 2C przy lepszych jakościowo bateriach)
• Odcięcie przy rozładowaniu 3,0V/cell 6,0V/pack
w jakim to jezyku napisane? Jesteś autorem tych postów bo praktycznie na tym forum to samo napisałeś?
9. od siebie dodam że używam lipoli 18650- zapewne wiesz co to jest napięcie rozładowania 2,8 (tak ustawiłem w urządzeniu- po przekroczeniu zasilanie jest odcinane. Pomiar pojemności wykonany na takim amatorskim mierniku: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=9488 zmienione obciążenie, możliwość jego zmiany-po 100 cyklach ładowanie rozładowanie pojemność praktycznie bez zmian chociaż przekroczyłem wskazane przez Ciebie napięcie 3,6V znacznie, jak to wytłumaczysz? Ogniwa ładowane ładowarką zrealizowaną na 2x LM317.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 17:19 
Użytkownik

1. rozróżniam
2. następuje degradacja, wykresy są od liion które są mniej podatne na duże rozładowania, czyt. za szybko się im nic nie stanie. Wykresy pokazują zależność pojemność/woltarz, co ma się akurat nijak do tego czy następuje degradacja.
3. zgadzam się, niepotrzebnie cokolwiek napisałem, każdy hejter by się przyczepił
4. bateria prosto z fabryki na początku zyskuje na pojemności po każdym ładowaniu, jednak po któreś setnym cyklu pojemność spada.
5. jest słaba, baterie te można ładować do -/+2C, czyli baterię 900mAh można ładować ładowarką mającą na wyjściu 1800mA! (mowa o małych lipo)
Ładowarka naładuje baterię, ale w jakim stopniu będą zbalansowane cele? 1% rozrzutu? 2%? W ile czasu naładuje? Godzinę? A można w 20 minut naładować mocniejszą ładowarką. Do podanego wyżej zastosowania wystarczy.
6. czytanie ze zrozumieniem?
Cytuj:
jednak wiedząc jak się należy z nimi obchodzić nigdy do tego nie dojdzie
Są one mniej bezpieczne od NiCd czy NiMh. Tak czy inaczej zawsze trzeba wiedzieć jak się z czym obchodzić i jakie są zagrożenia w ekstremalnych warunkach. NiMh też można zagotować podczas ładowania dużym prądem (co jest normalne w modelarstwie). Zresztą tak jak napisałeś o kondensatorze - trzeba wiedzieć czym grozi niewłaściwe użycie. Tutaj mogę się odnieść do ładowarki, jest zabezpieczona przed odwrotnym podłączeniem? I nie chodzi mi o to że gniazdo inaczej nie pasuje, zawsze można je obciąć a inne źle przylutować. NIE TWIERDZĘ ŻE JEST ZŁA i nadaje się tylko do kosza!!
7. Pojemność jest zależna od napięcia (i na odwrót). Ale jedno nie równa się drugie.
8. Napisane chłopskim językiem. Wejdź na http://batteryuniversity.com/ jeśli chcesz bardziej techniczny język.
9. rób tak dalej, sprzedaż lipolków się zwiększy. 100 cykli to początki tej baterii. U mnie akumulator przy odpowiednim traktowaniu po 300 cyklach ma 6Ah, oryginalnie miał niby 5Ah... A to pewnie z połowa jego życia, później zacznie pojemność szybko spadać.

Jeszcze jakieś pytania/wątpliwości?

Akurat bateriami/akumulatorami zajmuję się kilka ładnych lat. Także na tym nie łatwo nie zagniesz.
Pozdrawiam dociekliwego :)

PostNapisane: 20 sty 2013, o 17:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

http://www.tme.eu/pl/Document/4506f4eec ... 0_3.6Y.pdf zobacz dane realnego ogniwa, to wyjaśnie parę moich punktów z zastrzeżeniami.
5. a jakim miernikiem zmierzysz z dokładnością do 1% napięcie na ogniwie?
6. używając w takich samych warunkach jak NiCd czy NiMh, czy nawet kwasowe/żelowe są tak samo bezpieczne.
7. pojemność nie jest zależna od napięcia- stan naładowania natomiast jest, nie myl pojęć
8. wszedłem na forum które poleciłeś
9. używam ogniw odzyskanych z baterii laptopowych- nówek mam parę sztuk- używek kilkadziesiąt.
chciałbym zobaczyć ten akus na własne oczy- chyba że rozładowujesz prądem 0,0001C ;]

Nie zamierzałem zaginać:p
Również pozdrawiam

PostNapisane: 20 sty 2013, o 19:01 
Użytkownik

Cytuj:
Discharge Cut-off Voltage ≤3.0V.
Avoid a drop in the cell voltage to 2.8V or less
Poza tym:
Over-discharging will cause cell degradation and functional losses.

To, że w warunkach laboratoryjnych są podawane te wartości nie znaczy, że można je stosować ciągle. Anoda w baterii zaczyna się niszczyć. Zejdź przypadkiem niżej. Bateria zniszczy się bardzo szybko.
Rzucamy linkami, proszę bardzo:
http://thunderpowerrc.com/PDF/THPSafetyWarnings.pdf
nie schodzić poniżej 3V. Do tego dochodzi jeszcze pytanie: o której generacji tych baterii mówimy? Trzecia generacja LiPo spokojnie przyjmie na klate rozładowanie do 2,9V. Niżej bym nie ryzykował, nawet ze względu na rozrzut podczas pomiaru. Po drugie jeśli urządzenie zostawimy bez nadzoru a bateria będzie odłączona przy 2,8V to i tak sama z siebie powoli się rozładuje poniżej tego poziomu.
Jeszcze zależy co będzie pędzone tą baterią? Może serwo które potrzebuje nagle 5A? To przy baterii rozładowanej do 3V nagle spadnie napięcie do 2,6V co już jest za mało. Oczywiście wszędzie gdybamy. Nie wiem co napędzasz swoją baterią. Nie wiem co będzie napędzał kolega zakładający temat.
Teraz popatrz tutaj:
http://prototalk.net/forums/showthread.php?t=22
Obrazek
Od wartości ok. 3,4V napięcie spada bardzo szybko. Nagle może się okazać, że bateria podczas sprawdzenia ma już 2,5V na ogniwo. Także przy niewymagających systemach można ustawić cutoff na 3V i nic się nie stanie. Jednak nie jest to wskazane.

Poza tym teoria nie zawsze jest równa praktyce. Mój samochód ma prędkość maksymalną w papierach 260km/h. Jednak nie pojadę więcej jak 190km/h... Z czego to wynika? Warunki laboratoryjne a rzeczywistość.

5. woltomierz laboratoryjny w szkole
6. odpuszczam, nawet plastikowym widelcem można się zabić
7. czepiasz się, dobrze wiesz o co mi chodzi
9. ja używam ogniw modelarskich, rozładowuje średnio prądami do 5C, przy pikach do 30C. cutoff ustawiony na 3,2V

Nawet nie myślałem że zrobi się taki dobry temat :) Dużo wiadomości do poczytania i lipolki już nie będą zagadką :)

Do tego jeszcze napiszę to co wszyscy wiedzą. Ten kto się zna spokojnie może wykorzystywać wszystkie dobrodziejstwa na 100% ich możliwości. Początkującemu jednak podaje się pewne wartości które są tymi bezpiecznymi. Tak też zrobiłem na początku.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 21:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ty używasz aku modelarskich które są przeznaczone do rozładowania 10,20, czy nawet 30C troszkę inna bajka, zwłaszcza przy większych mocach gdzie nawet przepływający prąd wywołuje spadki napięć na przewodach. Ja staram się pisać ogólnie o ogniwach.
Możemy wchodzić w niuanse typu super szybkie ładowanie prądem 10C- to jest możliwe zarówno w teorii jak i w praktyce- tylkko nie każdy kto sprawdza to empirycznie wie że należy badać temperaturę ogniw i w razie podwyższenia powyżej 50-90 (różni producenci różną temperaturę podają) należy takie ładowanie przerwać lub znacznie ograniczyć prąd ładowania. O ładowaniu innymi metodami niż CC/CV już nie wspomnę- a są "super inteligentne" które ładują np. napięciem 5V po PWMie o częstotliwości paru Hz. W praktyce też parę razy musiałem w warunkach polowych ładować ogniwa- najprościej było mając miernik i odpowiednią żarówkę ograniczającą prąd- wyłączenie ładowania przy napięciu 4,2 z tego co później liczyłem sprawiało naładowanie do 80%.
Co do linka, słyszałeś o czymś takim jak "dupochron"? Producenci czasem nie podają parametrów rzeczywistych aby zachować sobie margines błędu na wypadek np. drobnych błędów podczas produkcji.

Co do ładowania, słyszałeś o liionach które powinno ładować się do wyższego napięcia, niż 4,2V? http://www.samsungsdi.com/battery/cylin ... attery.jsp posiadam 3 sztuki ICR18650-30A i widać bez szczególnego mierzenia w róznicy pojemności przy ładowaniu do 4,2 oraz 4,35 ;)

PostNapisane: 20 sty 2013, o 21:56 
Użytkownik

Widziałem, używałem... Wiesz czemu pisałem o ogniwach modelarskich? Zobacz do pierwszego posta. Jakie ogniwo autor kupił? Modelarskie.
Ale widzę, że się rozumiemy :) Trochę odbieram Twoje posty jak napad na mnie. Nie widzę błędu w tym co napisałem, ani w tym co Ty napisałeś. Wszystko się zgadza. Obydwaj jednak nie sprecyzowaliśmy o czym tak właściwie piszemy stąd ta sprzeczka. Także niech ta wiedza pozostaje dla czytających, a my idziemy pić wieczorne piwko :)

PostNapisane: 20 sty 2013, o 22:28 
Użytkownik

zanim pójdziecie na piwko to rzucę jeszcze pytanko :)

chcę w swoim projekcie zastosować baterię litową CR2032,
umieszczona ma być blisko ciała,
czy ta bateria jest bezpieczna i ewentualnie jak się zabezpieczyć
przed efektem dreamlinera ;)

PostNapisane: 20 sty 2013, o 22:37 
Użytkownik

Jest bezpieczna, ciężko ją zniszczyć. W razie czego chroni otoczenie jej metalowa obudowa. Tylko trzeba pamiętać, że ta bateryjka pracuje z bardzo małymi prądami.

PostNapisane: 20 sty 2013, o 22:40 
Użytkownik

będzie szarpana 3 razy dziennie ok. 30 mA z 15 s każde szarpnięcie, albo krócej

PostNapisane: 20 sty 2013, o 22:54 
Użytkownik

15 sekund to jak normalna praca, szpilka liczona jest w milisekundach :)
Dla CR2032 max wydolność to katalogowo 20mA (jeszcze zależy od producenta). Może się nie nadawać do Twojego zastosowania.
Zobacz na dane tutaj:
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisi ... 032pil.pdf

PostNapisane: 20 sty 2013, o 22:58 
Użytkownik

mój prąd jest bliżej 20 mA,
mam to już praktycznie przetestowane - ok 2 miesiący chodziło
zasila rfm70 i atmegę88, oba do 1.8V dają radę

PostNapisane: 20 sty 2013, o 23:08 
Użytkownik

Elegancko :)

PostNapisane: 21 sty 2013, o 11:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Dwa ogniwa 18650 z alledrogo + dwa x http://www.bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=31171 i nawet łądowarka nie jest potrzebna- o możliwości uszkodzenia przez niewłaściwe użytkowanie też nie wspomnę ;]. Wada: przy braku monitorowania stanu ogiw może nastąpić nieprzewidziany zanik zasilania- zabezpieczenie całkowicie odcina ogniwa od obciążenia.

Link poprawiony - Zielony J.

PostNapisane: 21 sty 2013, o 12:54 
Użytkownik

janeczqu
jeżeli ta bateria to propozycja dla mnie to niestety jej gabaryty i cena jednostkowa urządzenia za wielkie się robią

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1