Czytam, czytam i sam nie wierzę co wypisujesz
Domanoid 1. mam nadzieję że rozróżniasz pojęcia: bateria, ogniwo? Bo w postach nie zauważyłem tego.
2. napięcie końcowe- to że na ogniwie jest napis 3,6 nie oznacza że poniżej tego napięcia następuje degradacja ogniwa; spójrz na wykresy
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=6301 3. czepiłeś się cienkich "kabelków" od ładowarki 1 mm^2 w takich warunkach bez problemu wytrzyma 10A, a w tym przypadku prąd jest rząd niższy
4. z tym traceniem pojemności po każdym ładowaniu jest wbrew pozorom inaczej: producent podaje określoną
liczbę pełnych cykli ładowanie/rozładowanie po ogtórej pojemność spadnie o ileś tam %. W przypadku tak zwanego doładowywania nie następuje pełny cykl i ogniwo nieco wolniej starzeje się. Wiele firm właśnie dlatego zaleca doładowywanie, bez czekania do całkowitego wyczerpania zasilania.
5.
Cytuj:
Do ładowarki normalnie podłącza się oba kable (deans oraz przewód balancera), ale jako, że twoja ładowarka jest raczej słaba to ładuje tylko poprzez złącze balancera jednocześnie wyrównując napięcie na celach (musi być równe).
słaba pod jakim względem? Ten pakiet ma 0,9Ah !
6. ostrzeżenia o wybuchających/palących się ogniwach są tak samo przeze mnie traktowane jak ostrzeżenia przed używanie programatora pod LPT bez rezystorów- każdy ostrzega że można zepsuć port a nikt sobie nie zepsuł
Film który przedstawiłeś pokazuje tylko ogniwo- nie wiemy czym jest ładowane- znając życie to "amerykańcy" dla zabawy podłączyli bezpośrednio pod aku samochodowe- w takich warunkach każde ogniwo ulegnie zniszczeniu, ba nawet kondensator elektrolityczny przy niewłaściwym spolaryzowaniu ładnie wybucha!
7.
Cytuj:
Pojemność nie równa się napięcie!!!
jak to nie? patrz wykresy umieszczone wyżej
8. wchodzę na forum zaproponowane przez Ciebie- pierwszy lepszy post i czytam:
Cytuj:
• Ilość cel: 2s
• Woltaż 3,7V/cell
• Maksymalny woltaż ładowania 4,2V/cell
• Prąd ładowania 0,5C do 1C (1C do 2C przy lepszych jakościowo bateriach)
• Odcięcie przy rozładowaniu 3,0V/cell 6,0V/pack
w jakim to jezyku napisane? Jesteś autorem tych postów bo praktycznie na tym forum to samo napisałeś?
9. od siebie dodam że używam lipoli 18650- zapewne wiesz co to jest napięcie rozładowania 2,8 (tak ustawiłem w urządzeniu- po przekroczeniu zasilanie jest odcinane. Pomiar pojemności wykonany na takim amatorskim mierniku:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=9488 zmienione obciążenie, możliwość jego zmiany-po 100 cyklach ładowanie rozładowanie pojemność praktycznie bez zmian chociaż przekroczyłem wskazane przez Ciebie napięcie 3,6V znacznie, jak to wytłumaczysz? Ogniwa ładowane ładowarką zrealizowaną na 2x LM317.