Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 14:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sty 2013, o 17:44 
Użytkownik

Witam

Noszę się z zamiarem zakupu jakiejś stacji lutowniczej do amatorskich zabaw. No i mam pewien dylemat.

Czy skupić się na samej grotowej: http://allegro.pl/stacja-lutownicza-zhaoxin-936d-60w-cyfrowa-24m-gw-i2951291278.html
Czy może lepiej dorzucić drugie tyle i kupić już z hot airem?http://allegro.pl/stacja-lutownicza-zhaoxin-852d-hot-air-kolba-2w1-i2945900519.html

Prosiłbym o porady osób, którzy też zaczynali tak jak ja, i wiedzą na co zwracać uwagę i czym się kierować.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2013, o 17:53 
Użytkownik

Ja na początku lutowałem transformatorową lutownicą. Polskiej produkcji. Bo tata taką miał.
Ostatnio się zepsuła i wybrałem lutownicę ZD-99. Do zastosowania amatorskiego myślę, że nadaje się dosyć dobrze. Służy mi już 2 rok, ale lutuję w sumie bardzo mało. Powiedzmy, że jest włączona ze 2h na tydzień. Ma też wymienne groty, można kupić do niej grot typu minifala (C1-3 ZD-99). Tyle ode mnie :) Pewnie za chwilę pojawią się ciekawsze i lepsze opcje.

PostNapisane: 18 sty 2013, o 17:58 
Użytkownik

Transformatorową też mam starą dobra polską :D Bo zakup chińskiej za 19zł to był błąd :/
Mam tez oporową jakiś NO NAME. Ale brak regulacji temp. do tego brak grotów.

PostNapisane: 18 sty 2013, o 18:04 
Użytkownik

Ja mam taką lutownicę i nie narzekam, no tylko jest jeden minus cena :( http://www.ebay.co.uk/itm/60W-PROFESSIO ... 0559700247
Ja polecam kupić hot air i lutownicę oddzielnie ponieważ jak się jedno zepsuje masz drugie do dyspozycji :)

PostNapisane: 18 sty 2013, o 18:10 
Użytkownik

No cena jak dla mnie rzeczywiście za duża :D Najważniejsze dla mnie to duży wybór grotów, bo w mojej najmniejszy z grotów ma taką średnicę że lutuje dwa pady leżące obok siebie :/

PostNapisane: 18 sty 2013, o 18:47 
Użytkownik

Wilu88 napisał(a):
Witam

Noszę się z zamiarem zakupu jakiejś stacji lutowniczej do amatorskich zabaw. No i mam pewien dylemat.

Czy skupić się na samej grotowej: http://allegro.pl/stacja-lutownicza-zhaoxin-936d-60w-cyfrowa-24m-gw-i2951291278.html
Czy może lepiej dorzucić drugie tyle i kupić już z hot airem?http://allegro.pl/stacja-lutownicza-zhaoxin-852d-hot-air-kolba-2w1-i2945900519.html

Prosiłbym o porady osób, którzy też zaczynali tak jak ja, i wiedzą na co zwracać uwagę i czym się kierować.

poszukaj na forum byl temat i polecane stacje lutownicze.

Ja uzywam tej i polecam bo tez mi ja polecili i jestem zadowolony. Tanie groty i jest ich troche . Mozesz na allegro kupic w komlecie z grotami.

http://allegro.pl/procesorowa-stacja-lu ... 69886.html

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 sty 2013, o 18:57 
Użytkownik

jachu napisał(a):
Wilu88 napisał(a):
Witam

poszukaj na forum byl temat i polecane stacje lutownicze.

Ja uzywam tej i polecam bo tez mi ja polecili i jestem zadowolony. Tanie groty i jest ich troche . Mozesz na allegro kupic w komlecie z grotami.

http://allegro.pl/procesorowa-stacja-lu ... 69886.html

Sam mistrz SunRiver taką lutownicę posiada i polecał mi w jednym z tematów :)

PostNapisane: 18 sty 2013, o 19:07 
Użytkownik

Ja posiadam stację lutowniczą Solomon sl20 w wersji ESD. Jest naprawdę fajna a ponieważ jest to analog to ustawienie temp zajmuje dosłownie sekundy (przekręcenie potencjometru) i jak wybierałem ponad rok temu stacje to czytałem że te cyfrowe potrafią być dość uciążliwe w obsłudze.

Pewnym minusem jest brak grotu minifala ale ponoć pasują groty zaoxina (czy jakoś tak) oraz Wellera (z tymże są krótsze o dwa milimetry więc wystarczy podłożyć jakiś kawałek drucika)

Osobiście zamówiłem grot typu minifala z Wellera. Jak tylko dostanę go w łapki (pomyliłem adres wysyłki i teraz muszę wrócić do domu aby go odebrać) to sprawdzę jak się sprawuje.

PostNapisane: 18 sty 2013, o 19:10 
Użytkownik

Ok a czy do tej ZD-931 są groty typu Minifala? Bo widzę jakieś ścięte groty po 4 zł czy to prawdziwa Minifala? Bo do innych widziałem że kosztują ponad 40zł.

Ale ta ZD-931 przemawia do mnie ;)

PostNapisane: 18 sty 2013, o 19:17 
Użytkownik

Grot minifala za 4zł?

Na forum jest temat o grotaavh typu minifala. I jesttam wyjaśnione że to nie tylko ścięcie ale i zagłębienie na końcu grota.

A ceny grotów minifala zaczynają się od 30 złotych conajmniej

PostNapisane: 18 sty 2013, o 19:22 
Użytkownik

Właśnie dlatego pytam się czy do ZD-931 są groty typu minifala

PostNapisane: 18 sty 2013, o 19:26 
Użytkownik

Wilu88 napisał(a):
Właśnie dlatego pytam się czy do ZD-931 są groty typu minifala

To nie jest typowy minifala ale jak to sam mistrz SUn mowi lutuje sie tym jak minifala :) I groty tanie :)
Generalnie jakosc do ceny najlepsza :)

PostNapisane: 18 sty 2013, o 19:29 
Użytkownik

I takiej odpowiedzi oczekiwałem. Dzięki wszystkim! Jachu poszło "Pomógł"

PostNapisane: 18 sty 2013, o 21:14 
Użytkownik

Wilu to takie typowe kopytko jest .... minifala ma wyżłobienie , a ten ma górkę , ale jest całkiem wygodny jak mini fala , przy okazji zabiera mniej cyny
, ale poćwiczysz i sie nauczysz .

staneq: masz racje solomonka cyfrowa to jest katastrofa jeśli trzeba ustawić , ale na EP-5 niema tego problemu
po za tym ile razy dziennie zmieniasz temp ?? cały czas dręczysz suwaka ?? bo ja używam jednego ustawienia góra 2ch :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 18 sty 2013, o 21:37 
Użytkownik

nie żebym się czepiał ale się robi watek na wątku z tymi samymi pytaniami..

PostNapisane: 18 sty 2013, o 21:39 
Użytkownik

Może warto przykleić wątek osobny dotyczący lutownic, osobny dotyczący sposobów lutowania. Bo jest jeden wątek o lutowaniu i wrzucone tam jest wszystko od wyboru lutownic, po groty, sposby lutowania i topniki.

P.S kierlan fajna liczna postów :P

PostNapisane: 18 sty 2013, o 22:13 

Może trzeba by w końcu podawać "nowym" linka to już istniejących tematów. Bo nie wyrażają chęci czytania istniejących przed zadaniem pytania, robi się trochę masło maślane. No chyba, że lubicie odpowiadać średnio raz na tydzień na te same pytania ;).

PostNapisane: 18 sty 2013, o 22:24 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Może trzeba by w końcu podawać "nowym" linka to już istniejących tematów. Bo nie wyrażają chęci czytania istniejących przed zadaniem pytania, robi się trochę masło maślane. No chyba, że lubicie odpowiadać średnio raz na tydzień na te same pytania ;).

i dziwią się, że kiedyś napisałem posta w którym ganiłem takie coś.

PostNapisane: 18 sty 2013, o 23:05 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):

A co ja napisalem przed podaniem linka :)

PostNapisane: 19 sty 2013, o 08:38 

Po prostu zaczyna być kilka "podobnych" tematow, może dobrze bylo by scalić je.

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 19 sty 2013, o 10:42 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):

staneq: masz racje solomonka cyfrowa to jest katastrofa jeśli trzeba ustawić , ale na EP-5 niema tego problemu
po za tym ile razy dziennie zmieniasz temp ?? cały czas dręczysz suwaka ?? bo ja używam jednego ustawienia góra 2ch :)

Ja niestety jak szukałem stacji to nie było tego forum i bazowałem na el...
Tam nawet o tych stacjach nie było mowy (a może była ale kto przeczyta 40 stron i zapamięta wszystko z tego). A wiadomo jak kończy się tam próba zadania pytania na temat wyboru lutownicy czy innego narzędzia, odsyłają do tematów założonych co najmniej 5 lat temu i mającego 40 stron z czego jest tam jakieś 20 stron z nieaktywnymi już linkami lub poradami które hmm powiedzmy sobie nie maja już sensu bo dany produkt nie jest produkowany lub pogorszyła się jakość.
Co do ustawienia temperatury to mam ustawione raz a jak dokonuje zmiany to naprawdę rzadko ale zawsze jest to w granicach +\- 40 stopni

A co do przyklejenia artykułu dotyczącego wyboru stacji lutowniczej to mam takie zdanie ze już trochę za dozo jest tych przyklejonych artykułów i trzeba zjeżdżać niżej co czasami bywa irytujące
;)
Ale proponuje taki temat: Niech każdy (kto chce) przygotuje krotka recenzje na temat swojej stacji lutowniczej\lutownicy czy czym tam lutuje ;)
Recenzja nie musi być długa ot parę zdjęć jak wygląda lutownica itd itp, wypisane wady i zalety, bo są dwa scenariusze: albo ktoś poleci stację której używa albo ją odradzi.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 10:59 
Użytkownik

Fajną rzeczą jest coś na kształt tego co prowadzone jest na forum pclab.pl

Otóż w działach poświęconych sprzętowi np. zasialczą jest prowadzony temat "Lista polecanych zasilaczy"

Gdzie w pierwszym poście zgromadzone są informacje o polecanych zasilaczach w danych przedziałach cenowych, oraz czarna lista nie polecanych urządzeń a reszta postów to normalna dyskusja gdzie każdy piszę swoje zdanie, dodaje nowe urządzenia, testy, opinie na temat swoich doświadczeń

Link: http://forum.pclab.pl/topic/675856-W%C4%84TEK-ZBIORCZY-Lista-polecanych-zasilaczy/

Może warto coś podobnego zrobić i raz na jakiś czas moderator zaktualizuje pierwszego posta dorzucajac nowe propozycje do listy polecanych.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 11:07 

Sam moge napisac coś o PACE i elwik lse-30 no i zwykłej poczciwej lutownicy pistoletowej.

Ps. Co do czytania 40stron czy więcej, jakies 3-4 lata temu zdecydowałem się na zakup Sluchawek high-end, przeczytałem ok 500stron forum audiohobby.pl i kilkaset stron na innych forach, wybierałem przez ponad 3miesiące....... Tak mam praktycznie ze wszystkim, ale fakt jezeli ktos nie ma czasu i chce sie oprzeć na jednej czy dwu opiniach to przeciez jego sprawa. Zresztą kolega Sun ma na tyle duze doświadczenie w obcowaniu z "tańszymi" sprzętami, że może w zasadzie być wyrocznią. Niestety sam takiej ilości popularnego sprzętu nie przewalam. Jak kupuje coś raz na rok to i budżet większy, a że korzystam z tego tylko ja to i sie nie psuje, czy gubi.

Najważniejsze by była dostępność grotów i cena na jaką możemy sobie pozwolić. Warto czasem kupić przez neta by miec te 10 dni na zwrot.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 11:48 
Użytkownik

Ja nie mówię że się nie da przeczytać ale ciężko zapamiętać. Ja robiłem tak że zapisywałem ciekawe propozycje i konfrontowałem je z rzeczywistością.
Poza tym w dzisiejszych czasach co nam dają informację z postów z roku np 2005? Jakość się mogła pogorszyć lub polepszyć. Kiedyś przy wyborze aparatu cyfrowego zapytałem się kolegi fotografika (sic) jaki aparat wybrać. Odpowiedział mi że aparaty lepiej się kupuje jak są świeżutkie i nowe (weszły dopiero co na rynek) bo trafiają do niego lepsze matryce (producent stara się bo wszystkie gazety, portale itd zwracają uwagę prawie zawsze tylko na nowości) i dla porównania pokazał mi taki sam film (ta sama scena w takich samych warunkach) nakręcony kamerą która była kupiona tuż po premierze a następnie film który nakręcił jego znajomy który kupił dokładnie taką samą kamerę tylko późnij (zapłacił 1000 złotych mniej) różnica była.
Oczywiście wszystko jest łatwe jak ma się praktycznie nieograniczony budżet tzn że kupiło by się wszystko byleby spełniało oczekiwania, niestety nie każdy może sobie na to pozwolić
Tak więc proponowałbym aby jak już takie recenzję będą pisane aby był podawany rok zakupu.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 12:54 

Wiesz sprzętu za większa kase nie kupuje sie na rok, nawet znajomi którzy zajmują sie fotografią profesionalnie nie zmieniają puszek co rok, dwa. Liczy sie sprzęt sprawdzony, a nie gonitwa za bajerami napakowanymi pixelami przez to bardziej zaszumionymi matrycami...... Najważniejsze w fotografi i tak jest szklo i człowiek, a nie czy ma puszkę wyprodukowaną rok temu czy wczoraj, a sweet focie na fejsa to mozna i hipsterskim iphonem zrobić. ;).

PostNapisane: 19 sty 2013, o 13:56 
Użytkownik

Chyba mnie nie zrozumiałeś.
Nie chodzi o to że kupujesz aparat co rok czy dwa tylko jest różnica pomiędzy początkową serią produktu a serią która jest produkowana X lat po premierze. Bo tak jak pisałem na początku producentowi chodzi aby jego nowość była na jak najwyższym poziomie bo testy i zaufanie klientów. I dlatego produkty te na początku produkcji mają solidniejszą kontrolę jakości tak aby nie było że sprzęt za parę tysięcy dolarów psuję się.

Ale dam jeszcze jeden przykład. Znana wszystkim firma produkująca narzędzia BOSH, 5,10 lat temu był to wyznacznik jakości i trwałości a teraz? Duża część produkcji została przeniesiona do chin a firma zarabia na marce sprzed paru lat bo ludzie będą kupować bo to było dobre. I nie ma się czemu dziwić przy masowej produkcji bo obniżenie kosztu jednostkowego o 1 złotówkę da parę tysięcy zysków.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 14:38 

staneq napisał(a):
Chyba mnie nie zrozumiałeś.
Nie chodzi o to że kupujesz aparat co rok czy dwa tylko jest różnica pomiędzy początkową serią produktu a serią która jest produkowana X lat po premierze. Bo tak jak pisałem na początku producentowi chodzi aby jego nowość była na jak najwyższym poziomie bo testy i zaufanie klientów. I dlatego produkty te na początku produkcji mają solidniejszą kontrolę jakości tak aby nie było że sprzęt za parę tysięcy dolarów psuję się.

Ale dam jeszcze jeden przykład. Znana wszystkim firma produkująca narzędzia BOSH, 5,10 lat temu był to wyznacznik jakości i trwałości a teraz? Duża część produkcji została przeniesiona do chin a firma zarabia na marce sprzed paru lat bo ludzie będą kupować bo to było dobre. I nie ma się czemu dziwić przy masowej produkcji bo obniżenie kosztu jednostkowego o 1 złotówkę da parę tysięcy zysków.

Owszem, jeżeli mówimy o segmencie marketowym, zresztą prawie każdy szary klient chce tanio, jakość jest sprawą drugorzędną, bo przecież za rok, za dwa wyjdzie nowszy model, to po co płacić za solidny sprzęt więcej ;).
Mój kompakt DimageA200 kupiony za ok 3tyś zł, 7lat temu nadal się ma świetnie, fakt ostrzy wolno, ekran jest 1.8", ale makro robi świetne, a i na szeroki kąt złego słowa nie powiem. Oddałem go siostrzeńcowi.
Sam jakoś w sprzętach nie zauważyłem spadku jakości, jeżeli chodzi o ten sam model. Wręcz odwrotnie, chociaż dzisiaj to ciężko wyrokować, bo jest ogromna rotacja i właśnie nacisk na wymianę sprzętu co 2-3lata.
Gdzie te telewizory chodzące po 20lat. Mój Monitor G200 soniacza chodzi u rodziców dalej, a ma już 12lat. Wątpię czy moja kilkuletnia IIyama LCD 22" zbliży się do tego wyniku, chociaż mam kupiony używany EIZO S2231W i nie zamienił bym go na żaden nowy IPS, czy TN, a dałem za niego rok temu 1000zł, mimo, że miał już nabite ok 6000h, dalej kolory ma świetne i bez kompleksów można na nim edytować zdjęcia.
Podobnie elektronarzędzia makity, kupiłem te z wyżej pułki na raty i nie żałuję.
Zresztą jak to mówią jedni wolą ogórki inni ogrodnika córki. Sam wolę zainwestować dużo więcej w sprawdzony sprzęt, niż rzucać się na nowości.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 16:30 
Użytkownik

I dalej nie rozumiesz :)

Chodzi o to że jak masz 500 stron porad które zaczynają się od roku 2002 (mamy 2013) to te posty nijak się nie mają do obecnej sytuacji rynkowej. To co było dobre 11 lat temu nie jest dobre teraz to co jest dobre teraz nie musi być dobre za rok czy dwa i nie chodzi tu o szmery bajery tylko o jakość która się zmienia zależnie od wizji firmy. I to nie tylko w produktach konsumenckich ale i w sprzęcie profesjonalnym.

A to że sprzęt Ci służy wiele lat to znaczy że dbasz o niego i bardzo dobrze. Posłużę się analogią samochodową:
Dużo się mówi że francuskie samochody się psują a niemieckie są solidne (taki przesąd), ale warto pamiętać że zadbany samochód francuski (naprawa u dobrego mechanika (niekoniecznie w ASO) a nie u pana Mietka w garażu na osiedlu za pomocą młotka i przecinaka) będzie bardziej niezawodny od samochodu niemieckiego naprawianego u pana Mietka.
Przykład z życia: Makita którą miałem okazje pracować na praktykach i Makita pożyczona z wypożyczalni sprzętu (były potrzebne dwie wiertarki i to na szybko) dokładnie takie same modele ale ciężko się pracowało tą z wypożyczalni bo nie była po prostu szanowana i należycie konserwowana.

A i jeszcze jedno, każda marka produkuje produkty i produkciki tak aby zarobić więcej.

A to co mówisz to celowe postarzanie produktów i jego skutki że na siłę musisz kupoawać nowy produkt co parę lat.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 17:03 

staneq napisał(a):
I dalej nie rozumiesz :)

Chodzi o to że jak masz 500 stron porad które zaczynają się od roku 2002 (mamy 2013) to te posty nijak się nie mają do obecnej sytuacji rynkowej. To co było dobre 11 lat temu nie jest dobre teraz to co jest dobre teraz nie musi być dobre za rok czy dwa i nie chodzi tu o szmery bajery tylko o jakość która się zmienia zależnie od wizji firmy. I to nie tylko w produktach konsumenckich ale i w sprzęcie profesjonalnym.

A to że sprzęt Ci służy wiele lat to znaczy że dbasz o niego i bardzo dobrze. Posłużę się analogią samochodową:
Dużo się mówi że francuskie samochody się psują a niemieckie są solidne (taki przesąd), ale warto pamiętać że zadbany samochód francuski (naprawa u dobrego mechanika (niekoniecznie w ASO) a nie u pana Mietka w garażu na osiedlu za pomocą młotka i przecinaka) będzie bardziej niezawodny od samochodu niemieckiego naprawianego u pana Mietka.
Przykład z życia: Makita którą miałem okazje pracować na praktykach i Makita pożyczona z wypożyczalni sprzętu (były potrzebne dwie wiertarki i to na szybko) dokładnie takie same modele ale ciężko się pracowało tą z wypożyczalni bo nie była po prostu szanowana i należycie konserwowana.

A i jeszcze jedno, każda marka produkuje produkty i produkciki tak aby zarobić więcej.

A to co mówisz to celowe postarzanie produktów i jego skutki że na siłę musisz kupoawać nowy produkt co parę lat.

Ale ja nie widzę różnicy między stacją ST-25 kupioną ponad 8lat temu, a tą ST-25E kupioną dwa lata temu. Groty od lat też się nie zmieniły, co to znaczy że PACE jest do kitu bo od lat zmienili może parę szczegółów.
Podobnie buty, chodzę w skarpach stratosach GTXco 3lata kupuję ten sam model, podobnie z skarpami stricte zimowymi, nie zmienili modelu od 15lat.
Są dziedziny i firmy w których nie zmienia się sprawdzonych rozwiązań. Zresztą przykład iphona, czy macbooka o innowacyjność raczej ich posądzić już też nie można od paru lat ;).

Zacząłeś temat o tym, że warto kupować najnowsze modele aparatów, więc do tego się odniosłem.
Sam wolę mojego 20letniego blaupunkta niż nowy LCD za 2tyś złotych. Bo obraz na nim jest niewiele wart, dla mnie ta pikseloza i rozmazywanie się obrazu na TV poniżej 3kzł to jakaś porażka, ale wielu to nie przeszkadza.
Podobnie z narzędziami, samochodami, sprzętem AGD. Wielu kupuje specjalnie średnio niższą półkę bo wolą mieć nowy za 2-3-4lata.

Narzędzia dla mnie to nie rękawiczki, torebka itd. że ma być zmieniana co chwilę ;).
Zasilacz mam 30letni i nie zamienił bym go na żadnego nowoczesnego chińczyka z wypasionym cyfrowym sterowaniem, bo wiem, że przeżyje kolejne 30lat. Podobnie oscyloskop C1-99, żaden LG, czy goodwill na lampie, nie będzie działać tyle co mój "rusek".

Stacje chińskie są fajne, bo dla amatora 200-300zł to spory wydatek, a dzięki temu można wejść bez większego bólu w świat elektroniki.
Nie wiem, może ja jestem starej daty, rocznik 78', ale zawsze wolałem doskładać do dużo droższego sprzętu starszego typu niż kupować nowoczesną chińską myśl techniczną.

Co do samochodów, to moje osobiste odczucia są skrajnie różne, włosi powinni produkować makarony, a francuzi ser i lepiej niech się z dala trzymają od elektroniki czy samochodów ;). Ale to takie moje osobiste odczucia.

PS. Nie wiem, z jakimi firmami masz do czynienia, ale w moim przypadku spadku jakości nie zauważyłem, PACE, Makita, SONY (aparaty, monitory, droższe telewizory), Bosch Pralki, Zelmer. Nawet powiem, że część firm dziadowskich jak samsung podniosła tak wysoko poprzeczkę przez ostatnie 20lat, że mało który koncern potrafi im dotrzymać kroku. Nie mówię tu o smartfonach, ale o elektronice konsumenckiej, układach scalonych itd. Znowu dawny goldstar, a teraz LG ma tendencję odwrotną, podobnie Philips, czy Panasonic, a dokładniej Technics, który w Polsce zawsze był uważany za sprzęt z górnej półki, po za paroma wyjątkami dziadostwiem był i jest niesamowitym.

PS2. Odnosząc się jeszcze do starych tematów, czasem dzięki temu, można zdobyć sporo ciekawych informacji, vide przytaczany wcześniej temat o słuchawkach. Fakt w dziedzinie TV, to modele zmieniają się co pół roku i ciężko być na bieżąco. Podobnie z rynkiem aparatów kompaktowych, laptopów, telefonów, czy części komputerowych.

PostNapisane: 19 sty 2013, o 18:21 
Użytkownik

No to na koniec powiem tak zdanie o tym że bosh się pogorszył w stosunku do tego sprzed 10 lat nie jest tylko moje ale ludzi którzy pracują d wielu lat w zawodzie. Oczywiście stare sprzęty działają i działać będą długo, a dlaczego? Bo jak kiedyś produkowano lodówkę, pralkę czy inną rzecz to projektowano ją nie na 2 czy 3 lata a nawet nie na 10, tylko na 20-30 lat. A teraz raz na 5.
Nie napisałem że trzeba kupować najnowsze aparaty tylko że istnieje różnica pomiędzy sztukami wyprodukowanymi na początku a sztukami wyprodukowanymi dwa lata po premierze.
Co do marek to się zawsze po jakimś czasie "wpypala" nie będę już wyjaśniał na przykładzie nokii czy kodaka kiedyś wielkie firmy dziś na skraju upadłości, więc nie widzę czemu niby wybierając sprzęt teraz miałbym ię kierować tym co było 2-3 lata temu. Bardzo się ciesze że są jeszcze taki firmy jak Peace które nie obniżają swojej jakości, sam miałem do czynienia z lutownicą Peace na praktykach (swoją drogą dlatego kupiłem stacje bo chciałem mieć choć namiastkę tego Peaca u siebie w warsztacie)
I nie neguje żeby było że w starych tematach nie można znaleźć ciekawych informacji, można i to bardzo dużo ale trzeba do niektórych informacji podchodzić z rezerwą.

A i co do chińczyków to muszę powiedzieć że zamawiając w chinach treba podać specjalny współczynnik niezawodności.
Swoją drogą przypomniała mi się anegdota (prawdziwa) którą opowiadał mi 1 doktorek na studiach:
Pewna firma chciała zamówić coś w chinach i wysłała zamówienie na 1000 sztuk z 10% braków. Chińczycy zrozumieli to bardzo dosłownie i przysłali 900 sztuk sprawnych produktów i 100 sztuk odpadków.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1