staneq napisał(a):
I dalej nie rozumiesz
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
Chodzi o to że jak masz 500 stron porad które zaczynają się od roku 2002 (mamy 2013) to te posty nijak się nie mają do obecnej sytuacji rynkowej. To co było dobre 11 lat temu nie jest dobre teraz to co jest dobre teraz nie musi być dobre za rok czy dwa i nie chodzi tu o szmery bajery tylko o jakość która się zmienia zależnie od wizji firmy. I to nie tylko w produktach konsumenckich ale i w sprzęcie profesjonalnym.
A to że sprzęt Ci służy wiele lat to znaczy że dbasz o niego i bardzo dobrze. Posłużę się analogią samochodową:
Dużo się mówi że francuskie samochody się psują a niemieckie są solidne (taki przesąd), ale warto pamiętać że zadbany samochód francuski (naprawa u dobrego mechanika (niekoniecznie w ASO) a nie u pana Mietka w garażu na osiedlu za pomocą młotka i przecinaka) będzie bardziej niezawodny od samochodu niemieckiego naprawianego u pana Mietka.
Przykład z życia: Makita którą miałem okazje pracować na praktykach i Makita pożyczona z wypożyczalni sprzętu (były potrzebne dwie wiertarki i to na szybko) dokładnie takie same modele ale ciężko się pracowało tą z wypożyczalni bo nie była po prostu szanowana i należycie konserwowana.
A i jeszcze jedno, każda marka produkuje produkty i produkciki tak aby zarobić więcej.
A to co mówisz to celowe postarzanie produktów i jego skutki że na siłę musisz kupoawać nowy produkt co parę lat.
Ale ja nie widzę różnicy między stacją ST-25 kupioną ponad 8lat temu, a tą ST-25E kupioną dwa lata temu. Groty od lat też się nie zmieniły, co to znaczy że PACE jest do kitu bo od lat zmienili może parę szczegółów.
Podobnie buty, chodzę w skarpach stratosach GTXco 3lata kupuję ten sam model, podobnie z skarpami stricte zimowymi, nie zmienili modelu od 15lat.
Są dziedziny i firmy w których nie zmienia się sprawdzonych rozwiązań. Zresztą przykład iphona, czy macbooka o innowacyjność raczej ich posądzić już też nie można od paru lat
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
.
Zacząłeś temat o tym, że warto kupować najnowsze modele aparatów, więc do tego się odniosłem.
Sam wolę mojego 20letniego blaupunkta niż nowy LCD za 2tyś złotych. Bo obraz na nim jest niewiele wart, dla mnie ta pikseloza i rozmazywanie się obrazu na TV poniżej 3kzł to jakaś porażka, ale wielu to nie przeszkadza.
Podobnie z narzędziami, samochodami, sprzętem AGD. Wielu kupuje specjalnie średnio niższą półkę bo wolą mieć nowy za 2-3-4lata.
Narzędzia dla mnie to nie rękawiczki, torebka itd. że ma być zmieniana co chwilę
.
Zasilacz mam 30letni i nie zamienił bym go na żadnego nowoczesnego chińczyka z wypasionym cyfrowym sterowaniem, bo wiem, że przeżyje kolejne 30lat. Podobnie oscyloskop C1-99, żaden LG, czy goodwill na lampie, nie będzie działać tyle co mój "rusek".
Stacje chińskie są fajne, bo dla amatora 200-300zł to spory wydatek, a dzięki temu można wejść bez większego bólu w świat elektroniki.
Nie wiem, może ja jestem starej daty, rocznik 78', ale zawsze wolałem doskładać do dużo droższego sprzętu starszego typu niż kupować nowoczesną chińską myśl techniczną.
Co do samochodów, to moje osobiste odczucia są skrajnie różne, włosi powinni produkować makarony, a francuzi ser i lepiej niech się z dala trzymają od elektroniki czy samochodów
. Ale to takie moje osobiste odczucia.
PS. Nie wiem, z jakimi firmami masz do czynienia, ale w moim przypadku spadku jakości nie zauważyłem, PACE, Makita, SONY (aparaty, monitory, droższe telewizory), Bosch Pralki, Zelmer. Nawet powiem, że część firm dziadowskich jak samsung podniosła tak wysoko poprzeczkę przez ostatnie 20lat, że mało który koncern potrafi im dotrzymać kroku. Nie mówię tu o smartfonach, ale o elektronice konsumenckiej, układach scalonych itd. Znowu dawny goldstar, a teraz LG ma tendencję odwrotną, podobnie Philips, czy Panasonic, a dokładniej Technics, który w Polsce zawsze był uważany za sprzęt z górnej półki, po za paroma wyjątkami dziadostwiem był i jest niesamowitym.
PS2. Odnosząc się jeszcze do starych tematów, czasem dzięki temu, można zdobyć sporo ciekawych informacji, vide przytaczany wcześniej temat o słuchawkach. Fakt w dziedzinie TV, to modele zmieniają się co pół roku i ciężko być na bieżąco. Podobnie z rynkiem aparatów kompaktowych, laptopów, telefonów, czy części komputerowych.