Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 23:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sty 2013, o 20:47 
Użytkownik

O tym jeszcze nie było 8-) Noszę się z zamiarem zaopatrzenia się w jakiś przyzwoity ściągacz izolacji i jak zawsze pytanie co koledzy mogą polecić? Głównie chodzi o zastosowanie amatorskie i raczej mniejsze przekroje kabli. Chciałbym jednak mieć urządzenie w miarę solidne i uniwersalne aby w razie potrzeby dobrze poradziło sobie z różnymi przekrojami. Wstępnie namierzyłem coś takiego jak na zdjęciu.

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2013, o 21:02 
Użytkownik

ja używam 2ch

1. STRIP01
2. KNIPEX KNP.1242195

PostNapisane: 16 sty 2013, o 21:15 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
ja używam 2ch
1. STRIP01
2. KNIPEX KNP.1242195

knipex, potwierdzam, bardzo dobre od 0.03-10 mm2

PostNapisane: 16 sty 2013, o 21:32 
Użytkownik

Witam,
ja ze swojej strony mogę polecić jeszcze takie firmy jak HAUPA oraz FACOM. Mam obydwu firm i "posznurowały" ze Mna nie jedną szfę i dały radę :D.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 16 sty 2013, o 22:26 
Użytkownik

Ja przyzwyczaiłem się do obcinaczko-obieraczek weidmullera KT-8. Pamiętam jakie oczy zrobił pewien elektryk jak jednym lekkim ruchem przeciąłem YLY 4x16mm2. Trochę drogie one są (ok 140zł), ale bez nich i bez praski do tulejek HI (zakładam gdzie się da, często zastępują lutownice np. w aucie :) ) nie ruszam się. Zakres jaki da się nimi obrobić,hmm, od najmniejszych do... mi przyszło obrabiać 95mm2.

Obrazek

Można kupić tańszy odpowiednik haupy
Dodam, że ściąganie izolacji to bajka.

PostNapisane: 17 sty 2013, o 09:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Z czystym sumieniem mogę ci polecić te które umieściłeś na fotce. Sprzęt 1 klasa:)

PostNapisane: 17 sty 2013, o 09:31 

nixie napisał(a):
O tym jeszcze nie było 8-) Noszę się z zamiarem zaopatrzenia się w jakiś przyzwoity ściągacz izolacji i jak zawsze pytanie co koledzy mogą polecić? Głównie chodzi o zastosowanie amatorskie i raczej mniejsze przekroje kabli. Chciałbym jednak mieć urządzenie w miarę solidne i uniwersalne aby w razie potrzeby dobrze poradziło sobie z różnymi przekrojami. Wstępnie namierzyłem coś takiego jak na zdjęciu.

Mam takie - moze nie tej firmy ale wyglądaja identycznie - moge powiedziec ze sa ok i do twoich potrzeb które wyzej okresliłes będą wystarczajace.

PostNapisane: 17 sty 2013, o 11:35 
Nowy

Co do KT-8 Weidmuellera są świetne do cięci kabli jednak pytanie było o ściągacz izolacji a do tego IMHO nie bardzo się nadają.
Ściągacz dźwigniowy "automatyczny" typu np. Yato YT-2268 warto mieć, sam mam jakiegoś podobnego LUX-TOOLS-a i nieźle się sprawuje choć kiedyś miałem jakiś chyba bardziej badziewny i złamał się w ręku :)
Polecam się też zainteresować innego typu ściągaczem a mianowicie YATO YT-2274. Bardzo mały i zgrabny, wygodnie mi się nim pracuje zwłaszcza jak trzeba odejść od biurka i pogrzebać w jakiś instalacjach elektrycznych lub szafach sterowniczych. Nawet lepiej się sprawdza w niektórych przypadkach jak dźwigniowy.

PostNapisane: 17 sty 2013, o 17:35 
Użytkownik

Ja mam najtańszego TOPEX'a (podobnego do Yato YT-2268) i jestem zadowolony, jak nawet byłem na praktykach to był tam stosowany topex i wiele tańszych narzędzi eksploatacyjnych. No ale jak to z takimi chińczykami bywa trzeba mieć szczęście.
Do jego zalet można zaliczyć fakt iż posiada "linijkę" tak że można określić ile przewodu zostanie po zdjęciu izolacji.

ten co jest na pierwszym zdjęciu to jest raczejdo grubszych przewodów

@savian86
Takim cackiem to się ta szybko i nawet duże kawałki "obrać" z izolacji ale trzeba mieć dużo wprawy żeby przez przypadek nie uszkodzić izolacji przewodów które znajdują się pod zewnętrzną izolacją.

Ostatnio edytowano 17 sty 2013, o 22:18 przez staneq, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 sty 2013, o 19:02 
Użytkownik

staneq napisał(a):
@savian86
Takim cackiem to się ta szybko i nawet duże kawałki "obrać" z izolacji ale trzeba mieć dużo wprawy żeby przez przypadek nie uszkodzić izolacji przewodów które znajdują się pod zewnętrzną izolacją.

Zapewniam Ciebie,że 3 minuty zabawy nimi i wyrabiasz sobie "czucie". Nacinając izolację, po prostu czuje się, że nacięto tylko izolację, potem ruch od siebie i już. Mam również popularne obieraczki typu "szczęki" i czasami podejmuję nimi próby, no i nie mogę, po chwili zamieniam je na KT-8.
W tym temacie każdy pisze co używa, co może polecić. Ja właśnie używam takowych, jest to jakaś alternatywa, bardziej uniwersalna, może nie najtańsza. Da się nimi zacisnąć również tulejki, wiec zastępuje nam dwa dodatkowe urządzenia. Po prostu próbowałem kilku narzędzi i tymi pracuje mi się najlepiej.

PostNapisane: 17 sty 2013, o 22:16 
Użytkownik

Myślę że najważniejsze w ściągaczu izolacji jest fakt aby ten ściągacz był ostry i nie tępił się zbyt łatwo.

Moim też się da zaciskać tulejki.

Strefa czasowa: UTC + 1