Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 09:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2013, o 08:31 

Taki Router zrób to sam ;), podoba mnie się ten pomysł, ale musiała by być jakaś mocniejsza atmega na pokładzie, coś przynajmniej jak 2560 ;).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2013, o 08:33 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Taki Router zrób to sam ;), podoba mnie się ten pomysł, ale musiała by być jakaś mocniejsza atmega na pokładzie, coś przynajmniej jak 2560 ;).

Albo XMEGA :)

PostNapisane: 10 sty 2013, o 08:34 

No coś w ten deseń, nawet mi leniuchują dwie jakieś wypaśne Xmegi w szufladzie.

PostNapisane: 10 sty 2013, o 12:22 
Moderator

Tzn Panowie wprawdzie jest takie przysłowie

"Nigdy nie mów nigdy"

i zwykle stosuję się do niego - ale jednak mnie raczej nie namówicie na Xmega. Nie żebym miał coś przeciw tym prockom - broń cię Panie Boże ;) ....

ale prędzej po 8-bitowcach moje łapki sięgną po ARM'a i tematy programistycznie ciężkie do rozwiązania na 8-bitowcu chociaż nawet miałaby to być Xmega. No ale to jeszcze odległy czas .... ;) .... na razie mam jeszcze sporo do przekazania o programowaniu w C na AVR'kach zwykłych.

Zresztą - sami wiecie, że ja sprzętem się mniej zajmuję, bardziej koncentruję się na tym jak pisać programy w C .... a z maili od czytelników i nie tylko, wiem że, przedstawiane przeze mnie przykłady i omawiane sposoby świetnie dały się zaadoptować na różne inne rodziny procków.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Jeśli chodzi o pomysł główny tego wątku - to hmm .... może kiedyś ;) tak jak pisze Gwyn - jeśli kiedyś taki pikuś atnel stanie na równych nogach ;)

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:06 
Użytkownik

A właśnie mirku bo sie tak zastanawiam, czemu nie zajmiesz sie arm, masz na tyle wiedzy, że przejście to by był mały pikuś, a popatrz na możliwości rodziny np. stm32f4 - FPU, 168MHz, i ile pamięci a cena niewiele wyższa, no i wtedy pewnie nie było by ATB-WAV PLAYER tylko ATB-MP3 PLAYER

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:18 
Moderator

krafin napisał(a):
A właśnie mirku bo sie tak zastanawiam, czemu nie zajmiesz sie arm, masz na tyle wiedzy, że przejście to by był mały pikuś, a popatrz na możliwości rodziny np. stm32f4 - FPU, 168MHz, i ile pamięci a cena niewiele wyższa, no i wtedy pewnie nie było by ATB-WAV PLAYER tylko ATB-MP3 PLAYER

Mnie nie trzeba przekonywać że ARM'y mają 1000x większe możliwości, że to czy siamto ;)

co ja poradzę że:

1. lubię procki 8-bitowe
2. że o wiele mi łatwiej na nich wprowadzać ludzi w świat C
3. z 8-bitowcami taniej i szybciej może zacząć KAŻDY
4. mam pewien plan - dokończenia nauczania C na 8-bitowcach i jeszcze trochę tego jest

a dopiero potem może się wezmę za ARM'y jak starczy sił, zdrowia i chęci.

Niedawno na elektrodzie padło pytanie - jak pogodzić ze sobą w jednym procku kilka rzeczy jak np kilka czujników DS18B20, multipleksowanie, RS232 i kilka tam jeszcze .... i pytania czy wystarczy do tego AVR ? czy może lepiej użyć ARM bo avr sobie nie poradzi chyba a poza tym na ARM to bym mógł to zrobić pod jakimś RtOS'em ....

no i wziął sobie człowiek ARM'a .... i nadal miał poważne problemy z takim projektem - pewnie za chwilę zwątpi czy i ARM do tego wystarczy .... (tylko ja TERAZ pytam - to kwestia mocy procesora ? czy umiejętności programowania hmmmm???)

dlatego - ja na razie trzymam się tego co mam do powiedzenia na temat nauki języka C ... ;)

a gdy kiedyś zacznę jakiś projekt z ARM to pewnie nie będę się rozwodził na temat sprzętu - bo uważam, że jak już ktoś zna język i techniki programowania - to poradzenie sobie z platformą - jest sprawą drugorzędną.

PostNapisane: 10 sty 2013, o 20:47 
Użytkownik

z 3 punktem Mirku się nie zgodzę niestety :(

ceny ARM-ów sa często dużo niższe niż megi :)
i nie mów mi o cenach programatorów/debugerów bo każdy STM32 i wiele innych maja bootloader firmowy więc FTDI wystarczy :)
co do innych niuansów ... to mamy możliwość uruchamiania programu z RAM - nie używając flash-a coby się nie zaprogramował na śmierć :")
i to co lubię najbardziej multipleksowane porty GPIO/Alternate .... nie muszę się w pewnym sensie przejmować że przypadkiem użyłem do
sterowania dioda czy czegoś innego np oba piny I2C ... bo mogę je sobie przypisać do innych wolnych. Oczywiście są pewne reguły , ale ...
zawsze to rozwiązanie :)

Co do całej reszty podpisuję się obiema ręcoma i nogoma :)

PostNapisane: 10 sty 2013, o 21:26 
Moderator

SunRiver napisał(a):
z 3 punktem Mirku się nie zgodzę niestety :(

ceny ARM-ów sa często dużo niższe niż megi :)

Tak masz rację Sun. 100% racji - tylko pokaż mi początkującego który ochoczo bierze ARM'a w TQFP i ochoczo wypala sobie płytkę na żelazku żeby zrobić sobie prosty projekt np do sterowania lampki nocnej czy RGB.

Ja powiem więcej, nawet zestawy gotowe z ARM'ami są tańsze ..... więc może się źle wyraziłem bo literalnie biorąc Ty masz rację oczywiście.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

Tzn nie zrozum mnie źle Sun ... bo ja nie mówię, że mam rację - ja tylko przedstawiam jakiś tam swój punkt widzenia i mogę się mylić albo na pewno się mylę. Za to zaobserwowałem, że osoby poznające ARM'y częściej raczej nie wychodzą poza testy na przeróżnych zestawach ewluacyjnych ... Nie mówię że to źle - bo przecież zaprzyjaźnienie się z nimi, nauka programowania NA 100% przyda się każdemu kto to zacznie i to bez DWÓCH ZDAŃ !!!!

PostNapisane: 10 sty 2013, o 21:57 
Użytkownik

heh Mirku dlatego z całą resztą się zgadzam .... po prostu wszystko jest kwestią doboru konkretnego procesora do konkretnego zadania i tu jest cała filozofia .... pomijając już ochocze wypalanie płytki na żelazku bo i pod xylinxa sobie robią na żelazku czy kuchence ... niema to znaczenia TQFP to TQFP czy dla
Arma czy dla Megi ... tylko jak powiedziałem kwestia doboru odpowiedniego środowiska i narzędzia do wykonania konkretnej pracy ....

bo przecież zrobić rzeczoną lampkę RGB można i bez procka prawda - tyle że z prockiem jest łatwiej :)

A C jest C nieważne na jaką platformę zasady są takie same ... dlatego najlepiej uczyć na prostym środowisku sprzętowym i tu popieram jak już powiedziałem to wyżej w całej rozciągłości.

Młodym ku przestrodze powiem tylko tyle .... sięganie po ARM-a jak to radzą na różnych forach nie jest złe
samo w sobie, ale bez podstaw nie będzie łatwo go okiełznać dlatego zacznijcie od prostych rzeczy na prostym procku który jest bardzo dobrze udokumentowany jak AVR. To żadna ujma bo potencjał mają wielki, a często tego nie zauważacie i sięgacie po ARM-a a przecież na 8bitowym AVR mającym 16Mhz
dioda będzie migać tak samo jak na 100Mhz ARM-a , ale w łatwiej przyswajalny sposób, który gdy poznacie
i się z nim obędziecie będziecie umieli przenieść na dowolny procek. Świat Uc to owce (avr) i wilki (arm)
z owcami łatwo się obyć i porozumieć, wilki niestety mocno gryzą i szybko potrafią z frustrować odrzucić od prawdziwego celu jakim jest sama esencja programowania w "C" .

PostNapisane: 10 sty 2013, o 22:03 
Moderator

Ooo oo ooo właśnie - widzisz w zasadzie to ty to ładniej i lepiej powiedziałeś i wytłumaczyłeś wszystko Sun niż ja ;)

Wg mnie bardzo fajnie i przyjemnie poznaje się ARM'ki dzięki z kolei twoim poradnikom na twojej stronie ;)

Strefa czasowa: UTC + 1