krafin napisał(a):
A właśnie mirku bo sie tak zastanawiam, czemu nie zajmiesz sie arm, masz na tyle wiedzy, że przejście to by był mały pikuś, a popatrz na możliwości rodziny np. stm32f4 - FPU, 168MHz, i ile pamięci a cena niewiele wyższa, no i wtedy pewnie nie było by ATB-WAV PLAYER tylko ATB-MP3 PLAYER
Mnie nie trzeba przekonywać że ARM'y mają 1000x większe możliwości, że to czy siamto
co ja poradzę że:
1. lubię procki 8-bitowe
2. że o wiele mi łatwiej na nich wprowadzać ludzi w świat C
3. z 8-bitowcami taniej i szybciej może zacząć KAŻDY
4. mam pewien plan - dokończenia nauczania C na 8-bitowcach i jeszcze trochę tego jest
a dopiero potem może się wezmę za ARM'y jak starczy sił, zdrowia i chęci.
Niedawno na elektrodzie padło pytanie - jak pogodzić ze sobą w jednym procku kilka rzeczy jak np kilka czujników DS18B20, multipleksowanie, RS232 i kilka tam jeszcze .... i pytania czy wystarczy do tego AVR ? czy może lepiej użyć ARM bo avr sobie nie poradzi chyba a poza tym na ARM to bym mógł to zrobić pod jakimś RtOS'em ....
no i wziął sobie człowiek ARM'a .... i nadal miał poważne problemy z takim projektem - pewnie za chwilę zwątpi czy i ARM do tego wystarczy .... (tylko ja TERAZ pytam - to kwestia mocy procesora ? czy umiejętności programowania hmmmm???)
dlatego - ja na razie trzymam się tego co mam do powiedzenia na temat nauki języka C ...
a gdy kiedyś zacznę jakiś projekt z ARM to pewnie nie będę się rozwodził na temat sprzętu - bo uważam, że jak już ktoś zna język i techniki programowania - to poradzenie sobie z platformą - jest sprawą drugorzędną.
www.youtube.com/mirekk36 ]