Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 23:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lut 2025, o 23:12 
Nowy

Cześć,

Zrobiłem częstotliowściomierz na Atmedze8A, niestety natrafiłem na dziwny błąd, którego nie jestem w stanie zrozumieć. Mianowicie układ na płytce stykowej działa prawidłowo (w większości wypadków), natomiast na lutowanej płytce prototypowej oraz drukowanym PCB działa tylko do 50Hz (generator z miernika jest w stanie wygnerować 50, 100, 200, 300Hz..) czasami do 100Hz. Ale uwaga. Układ działa w 100% poprawnie w momencie kiedy odłączę zasilanie pinu VCC.

Trochę o układzie:
- zasilanie zrobione standardowo tak jak mirek uczył 100nF na VCC (+4.7uF) i AVCC. Reset przez 10k do GND.
- Counter1 zlicza zbocza narastające na wejściu ICP1.
- Timer2 w trybie CTC generuje przerwanie co 1s w którym zczytywana jest wartość Countera1 oraz następnie zerowana (taktowany kwarcem 32.768kHz).
- wartość f = (WARTOŚĆ COUNTER1/OKRES) wyświetlana za pomocą LCD lub diod (obie wersje testowane).

Oprócz sygnału z generatora testowane również było przy pomocy sygnału z aparatu zapłonowego. Testowane na 4 różnych Atmegach, różnych kwarcach zegarkowych, zasilaniu (ATB-USBasp, bateria, zasilacz laboratoryjny).

Z góry dziękuję za wskazówki :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lut 2025, o 20:57 
Moderator

zamiast opisów - pokaż że swoje PCB bo tu mogą być babole

PostNapisane: wczoraj, o 12:31 
Użytkownik

przede wszystkim to schemat i płytka. czy robiłeś DRC na koniec projektowania?

PostNapisane: dzisiaj, o 11:29 
Nowy

Z góry uprzedzam, że płytkę robiłem na szybko. Jeśli chodzi o DRC to oprócz niepołączonej ścieżki pomiędzy pinami VCC i AVCC nie pokazuje braku połączeń, jedynie minimalne odległości co akurat w tym przypadku nie jest raczej ważne. Płytka jest wylana masą z góry i z dołu stąd nie podłączone masy widoczne na zdjęciu. Zielonymi napisami opisałem GND i VCC oraz wyprowadzenia z programatora.

PCB:
Obrazek
PCB układ testowy:
Obrazek

PostNapisane: dzisiaj, o 12:59 
Nowy

Uzupełnienie o schemat:
Obrazek

PostNapisane: dzisiaj, o 17:25 
Użytkownik

Posprawdzaj miernikiem czy nie masz gdzieś zwarcia (kondensatory?), czy napięcia sa ok, kwarc itp. Napisz jakiś prosty program czy i sprawdź czy wszystko działa. Może przy lutowaniu cos sie upaliło, zwarło etc. Nie raz miałem rozkmine , a okazywało sie, ze jakoś zle sie wgrał wsad, a ja szukałem dwa dni problemu w kodzie. Drobnymi krokami eliminuj możliwe problemy

PostNapisane: dzisiaj, o 17:39 
Nowy

Właśnie sęk w tym, że mierzyłem już wszystko. Na PCB dodatkowo napięcia mam w granicach 5V gdy na stykowej i protypowej lutowanej około 4.8V. Kondensatory zmieniane, kwarc również, program ograniczyłem już do samego częstotliwościomierza i 3 diod led. Wsad wgrywany multum razy, na 4 różne Atmegi. Nadal ten sam efekt, z VCC działa nieprawidłowo, bez VCC śmiga bez zastrzeżeń.

PostNapisane: dzisiaj, o 19:28 
Użytkownik

Po pierwsze: Nie wiem po co ci 2 rezystory na transoptorze.Jeden masz na anodzie 4,7k a drugi na katodzie 470 om. Razem daje to ok 5,1k. To teraz policz sobie jaki prąd popłynie przez diodę led w tym właśnie CNY17. Z prawa Ohma: I=U/R a więc, I = 12/5100 czyli I=0,002A. Takim prądem tej diody nie wysterujesz. Jeżeli dobrze przeczytałem notę od tego transoptora (nie znam dokładnie angielskiego), to pisze tam,że prąd wejściowy diody IF wynosi max 60mA ale na schematach w DS, min 10mA. Ty sterujesz diodą prądem zaledwie 2mA. Wg mnie to układ wejściowy nie ma prawa działać. Ja bym te 2 rezystory zamienił na jeden o wartości ok.1,2k. Wtedy przy napięciu wejścia ok.12V, na diodę transoptora popłynie prąd ok.10mA. A cha, zauważyłem jeszcze, że w tym transoptorze na wyjściu, jest tranzystor npn, a ty na jego kolektor podłączasz GND. Dlaczego?

PostNapisane: dzisiaj, o 20:27 
Nowy

mario2015 wiem, że nie potrzebuję osobno tych rezystorów. Ten rozmiar powoduje, że nie obciążam sygnału który idzie do obrotomierza i przez to nie faluje on. To już osobiście ogarnąłem wcześniej, plus przebieg z aparatu zapłonowego nie jest idealny, i to właśnie po podpięciu masy na kolektor działa poprawnie. W skrócie ta część układu mi działa, ale nie o tą część układu pytam. Układ nie działa poprawnie nawet kiedy tego układu nie ma. Tak jak wspomniałem na początku, na ten moment podłączona jest atmega, kondensatory, kwarc oraz rezystor 10k od RST oraz 3 diody LED/LCD zamiennie. Plus podłączony jest programator który zasila układ. Reszta jest nie podłączona i czy jest czy jej nie ma nie wpływa to na działanie układu. Przebieg z generatora podaję bezpośrednio na pin PB0.

Strefa czasowa: UTC + 1