Cześć,
Zrobiłem częstotliowściomierz na Atmedze8A, niestety natrafiłem na dziwny błąd, którego nie jestem w stanie zrozumieć. Mianowicie układ na płytce stykowej działa prawidłowo (w większości wypadków), natomiast na lutowanej płytce prototypowej oraz drukowanym PCB działa tylko do 50Hz (generator z miernika jest w stanie wygnerować 50, 100, 200, 300Hz..) czasami do 100Hz. Ale uwaga. Układ działa w 100% poprawnie w momencie kiedy odłączę zasilanie pinu VCC.
Trochę o układzie:
- zasilanie zrobione standardowo tak jak mirek uczył 100nF na VCC (+4.7uF) i AVCC. Reset przez 10k do GND.
- Counter1 zlicza zbocza narastające na wejściu ICP1.
- Timer2 w trybie CTC generuje przerwanie co 1s w którym zczytywana jest wartość Countera1 oraz następnie zerowana (taktowany kwarcem 32.768kHz).
- wartość f = (WARTOŚĆ COUNTER1/OKRES) wyświetlana za pomocą LCD lub diod (obie wersje testowane).
Oprócz sygnału z generatora testowane również było przy pomocy sygnału z aparatu zapłonowego. Testowane na 4 różnych Atmegach, różnych kwarcach zegarkowych, zasilaniu (ATB-USBasp, bateria, zasilacz laboratoryjny).
Z góry dziękuję za wskazówki
![Bardzo szczęśliwy :D](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_biggrin.gif)