Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lis 2024, o 05:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sty 2013, o 21:41 
Użytkownik

Witam,
z powodu mojego braku doświadczenia w bezprzewodowym przesyłaniu danych postanowiłem zasięgnąć języka u kolegów z forum.
Może na początek przedstawię problem:
Jest sobie moduł główny nazwijmy go MASTER oraz dwa SLAVE. Każdy SLAVE posiada dwa podświetlane przyciski czyli potrzebuję dwa wejścia i dwa wyjścia w każdym. Użytkownik wciskając przycisk na slave wysyła informację do master co zostało wciśnięte, następnie master odsyła info aby zapalić lampkę kontrolną danego przycisku. Czyli powinienem mieć cztery niezależne zdarzenia po jednym od każdego przycisku. Dodam, że slave mają być zasilane z baterii.
Kryteria jakie są dla mnie ważne to mała energochłonność oraz stabilność i niezawodność. Cena gra tu drugorzędną rolę.

Teraz co tu wybrać,
bluetooth - tu potrzebował bym 4 moduły dwa w masterze i po jednym w slave. Każdy slave musi posiadać swój procesor itd. Martwię się tylko o energochłonność tych modułów.
moduły RF - podobnie jak powyrzej
Xbee - prawdo podobnie można zbudować sieć nie tylko jeden do jeden ale z większą ilością urządzeń. Dodatkowo moduły te posiadają port I/O więc można je od razu wykorzystać bez up.

Takie rozwiązania przychodzą mi na myśl. Może bardziej doświadczeni coś podpowiedzą. Lub odradzą :)

Pozdrawiam
R.L.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sty 2013, o 21:54 
Moderator

taka na razie na szybko uwaga - jeśli to miałoby działać szybko no i na bateriach - to bluetooth odpada absolutnie w przedbiegach, bo i TYLKO jedno połączenie może być zestawione w jednym czasie a nie kilka, no i apetyt na prądzik.

PostNapisane: 7 sty 2013, o 22:03 
Użytkownik

Witam,
o tym, że jedno to jasne, powyżej napisałem
Lemosek napisał(a):
4 moduły dwa w masterze i po jednym w slave
Najbardziej obawiałem się tego prądu. Dzięki za rozwianie wątpliwości:). Zostają więc dwa pozostałe.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 7 sty 2013, o 22:14 
Użytkownik

Lemosek napisał(a):
Kryteria jakie są dla mnie ważne to mała energochłonność

jeśli slave ma pracować na małej baterii typu CR2032 to testuję właśnie od jakiegoś czasu
taki układ z RFM70 i gdybyś mi powiedział jaka ma być odległość między nadajnikami i ile
razy dziennie naciskane by były slavy to mógłbym coś podpowiedzieć

PostNapisane: 7 sty 2013, o 22:18 
Użytkownik

Witam,
sorki zapomniałem podać te dane. Jeśli chodzi o odległość to ok 10m. Natomiast co do zasilania to nie musi być aż tak małe, myślałem tu raczej o dwóch bateriach typu AAA lub AA. Ilość naciśnięć hmm tu trudno powiedzieć ale średni ok 30,40 dziennie.

Pozdrawiam
R.L.

PostNapisane: 7 sty 2013, o 22:41 
Użytkownik

no to slave z 2 miesiące pochodzi na rfm70, ma komunikację dwustronną, więc Twoje założenia powinien
spełnić bez problemu, co do niezawodności to nie mam dlugich doświadczeń, żeby się wypowiadać

poważniejszym, trochę droższym układem jest rfm22b, ale jego nie testowałem, ponieważ ok. 20 PLN na sztuce
więcej mi nie odpowiadało (rfm70, ok 10 PLN)

rfm70 bierze ok. 20 mA w nadawaniu, rfm22, nawet 80 mA, ale można wziąć rfm23b (mniejsza moc, ale to tylko 10m, ok. 20 mA)

ale czy master ma pracować na okrągło na odbiorze?
bo to na baterii byłoby ciężko zrobić

rfm70 ma dla mnie jeszcze jedną, bezcenną cechę - jest opisane i zbibliotekowane przez Mirka,
ma też wadę - nie jest juz produkowany, ale jego następca rfm73 niedługo ma być opanowany przez Mirka
dla użytkowników drugiej książki, mam nadzieję, że już wkrótce !???

PostNapisane: 7 sty 2013, o 22:52 
Użytkownik

Witam,
dzięki za cenne info.
Master ma nasłuchiwać ciągle, ale on na szczęście będzie już miał zasilanie sieciowe :). Tylko SLAVE ma być przenośny, taki pilot do sterowania góra/dół.

Pozdrawiam
R.L.

Strefa czasowa: UTC + 1