Witam,
z powodu mojego braku doświadczenia w bezprzewodowym przesyłaniu danych postanowiłem zasięgnąć języka u kolegów z forum.
Może na początek przedstawię problem:
Jest sobie moduł główny nazwijmy go MASTER oraz dwa SLAVE. Każdy SLAVE posiada dwa podświetlane przyciski czyli potrzebuję dwa wejścia i dwa wyjścia w każdym. Użytkownik wciskając przycisk na slave wysyła informację do master co zostało wciśnięte, następnie master odsyła info aby zapalić lampkę kontrolną danego przycisku. Czyli powinienem mieć cztery niezależne zdarzenia po jednym od każdego przycisku. Dodam, że slave mają być zasilane z baterii.
Kryteria jakie są dla mnie ważne to mała energochłonność oraz stabilność i niezawodność. Cena gra tu drugorzędną rolę.
Teraz co tu wybrać,
bluetooth - tu potrzebował bym 4 moduły dwa w masterze i po jednym w slave. Każdy slave musi posiadać swój procesor itd. Martwię się tylko o energochłonność tych modułów.
moduły RF - podobnie jak powyrzej
Xbee - prawdo podobnie można zbudować sieć nie tylko jeden do jeden ale z większą ilością urządzeń. Dodatkowo moduły te posiadają port I/O więc można je od razu wykorzystać bez up.
Takie rozwiązania przychodzą mi na myśl. Może bardziej doświadczeni coś podpowiedzą. Lub odradzą
Pozdrawiam
R.L.