ord napisał(a):
W "klasycznych" AVRach przestrzenie pamięci dla programu i danych są rozłączne - nie ma możliwości umieszczania rozkaów w RAM. Nie wiem jak jest w nowszych prockach z jednolitą przestrzenią adresową.
a co to ma wspólnego z pytaniem autora ? Tylko zaciemnia obraz taka odpowiedź
ord napisał(a):
Rejestry umieszczone w dolnym obszarze adresowym nie są pamięcią RAM,
BZDURA do kwadratu
ord napisał(a):
są zrealizowane sprzętowo jako odpowiednio połączona grupa bramek i przerzutników.
jeszcze większa bzdura
ord napisał(a):
Na przykład rejstr Program Counter (akurat ten jest niedostępny do odczytu)
To w ogóle nie jest rejestr dostępny przez rejestry zlokalizowane w obszarze pamięci RAM - działa on sobie POZA tą pamięcią - ale z kolei jego wartość jest dostępna za pomocą jednego z rejestrów indeksowanych właśnie w obszarze RAM - więc ani nie ma to nic wspólnego z bezpośrednimi rejestrami w RAM ani nie ma nic wspólnego z tym, że nie da się odczytać program countera
ord napisał(a):
Rejestry danych SPI czy UART to z kolei coś jak 74595. Itd, itp.
Jezu - no weź że kolego nie pisz takich wymysłów - bo są to rejestry właśnie z bezpośrednim dostępem przez obszar RAM. Wprawdzie są one dostępne jako rejestry IO i tak muszą być specyficznie obsługiwane w ASM np w ATmega8 ale już w ATmega328 można mieć do części rejestrów dostęp z poziomu programu jak do zwykłego obszaru pamięci RAM
więc nie są to żadne tam jakieś jak "coś jak 74595" tylko NAJZWYKLEJSZE komórki RAM oczywiście w specjalnym obszarze RAM wydzielonym do tego celu
www.youtube.com/mirekk36 ]