Hej,
Z góry piszę, że starałem się poczytać trochę materiałów związanych z tematem
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.htmlPopatrzyłem też na rozwiązania z użyciem np. układu
AD780, ale trochę dla moich potrzeb wytaczanie działa na wróble.
Celem układu nie ma być dokładny pomiar napięcia, ale w miarę stabilne określenie położenia kilku potencjometrów - w takim przypadku jeśli dobrze rozumiem - to jakie napięcie będzie napięciem referencyjnym nie ma specjalnego znaczenia (może to być równie dobrze 1.5V jak i 3.3V), bo w układzie powyżej będzie ono również napięciem podanym na potencjometr.
Wymyśliłem sobie, że napięciem odniesienia oraz potencjałem podanym na mierzone potencjometry będzie wyjście stabilizatora liniowego dla trybu pracy REFS[1:0] = 00. Chodziło mi o to, żeby to było coś bardziej stabilnego i stałego niż napięcie, które może podawać USB.
Zrobiłem sobie taki układ jak na schemacie poniżej i pytanie brzmi, czy takie rozwiązanie ma sens jeśli chodzi o wykonywanie pomiarów ADC.
Podłączenie do procka jest właściwie standardowe, ale też dorzucam tutaj (nie jest to docelowy układ, tylko podłączenie sekcji zasilania, masy, resetu, zegara, ADC)
Może mieć to sens, czy może gdzieś pobłądziłem?