Próbowałem z podaniem napiecia/GND na pin EN modułu Bluetooth niestety bez efektu.
Dokonałem stosowych pomiarów na przejsciówce USB:
na zworce ustawionej na 5V
VCC= 5v
TX=5V
RX=5.8 V
dla zworki ustawionej na 3.3V
VCC= 3.2-3.3 V
TX=3.3 V
RX=4.8 V
dziwne ze na Rx napiecie zawsze jest wyższe =, ale to moze być wina mojego multimetru nienajlepszej jakości.
Jak ja kupiłem i podłączyłem do Atmegi to wszystko działało i fajne Atmega gadała z komputerem po kablu, ale po pomiarze zaczynam sie bać ja podłączyć. musze spróbować czy na 3.3 tez bedzie gadała jeśli tak bezpiecznie będę używał tego napięcia.
Nasunęło mi sie inne pytanie czy na wyjściu USB komputera może być napięcie bliskie 6V ???? nie jest to jakoś ustandaryzowane ??? Teraz nie wiem czy to wina przejściówki czy raczej multimetru jak pisałem powyżej.
JacekS50 napisał(a):
W takim wypadku pytanie czy moduł bluetooth jeszcze żyje...
xentis napisał(a):
JacekS50 napisał(a):
Przejściówka jest ustawiona na 5V. VCCIO jest tylko opisem zworki odpowiedzialnej za napięcie podawane na pin o identycznej nazwie.
ech te majfriendy, faktycznie zdjęcie które kolega autor wątku wrzucił jest tak zrobione że nie widać opisu po drugiej stronie zworki, a tam widnieje 5V... W takim wypadku pytanie czy moduł bluetooth jeszcze żyje...
w jaki sposób to zweryfikować ???? Jaj podłączam moduł Bluetooth dioda sygnalizacyjna miga, gdy próbuje sparować zaczyna świecić na stałe, po chwili znowu zaczyna mrugać a komputer pisze żeby spróbować sparować jeszcze raz.
Jak czytam wasze wiadomości coraz bardziej uświadamiam sobie jak mało wiem
![Zaszokowany :shock:](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_eek.gif)