diquan napisał(a):
Wydaje mi się, że te kondensatory to może być dobry trop.
Przeczytaj lepiej to co wyżej podał ci kolega (jest tu nawet napisane o tym co ty robisz czyli o dotykaniu kwarca):
JarekK napisał(a):
As a capacitive load will have a significant effect on the oscillator, you must not probe the crystal directly unless
you have high-quality equipment intended for crystal measurements. Standard 10X oscilloscope probes impose a
loading of 10-15 pF and will thus have a high impact on the measurements. Touching the pins of a crystal with a
finger or a 10X probe can be sufficient to start or stop oscillations or give false results...
I zrozum, że tu bez kondensatorów nie ruszysz.
diquan napisał(a):
Niestety nie mam takich małych pojemności, bo zawsze kwarce przy prockach działały mi bez nich..
Każdy ale to KAŻDY początkujący, który twierdzi, że "a mi działa" w końcu ma w życiu chociaż jedną sytuację że NIE DZIAŁA, i dopiero wtedy zaczyna rozumieć, po co są informacje w notach PDF. Nie mówię tego żeby tu ironizować czy ciebie pouczać - no ale jak przeczytałem to twoje zdanie, że nie masz takich kondków bo ci zawsze działa bez nich - no to niestety aż troszkę ręce rozłożyłem ze zdumienia. No tak nie można panie kochany - ale co zrobić uczymy się całe życie ... i wyciągniesz z tego mam nadzieję na przyszłość wnioski odpowiednie.
Pamiętaj jak się bawisz prockami do których podłączasz kwarce - to nie możesz nie mieć w swoich zasobach, kondensatorów ceramicznych np 18pF albo 22pF albo 15pF albo każdego z nich po trochu ... Przejrzyj sobie w necie jakiekolwiek schematy różnych generatorów na zwykłych bramkach logicznych to może cię to natchnie - tam ZAWSZE trzeba użyć takich kondków - żeby generatorki zaczęły w ogóle swoją pracę.
Ja np bardzo często w swoich różnych poradnikach wspominam , że owszem - na stykówce na szybko można zwykle uruchamiać procka z kwarcem zewnętrznym i zwykle zadziała on bez kondensatorów. Ale nie wyobrażam sobie oddać gotowego urządzenia do produkcji bez dodania takich kondensatorów, nie wyobrażam też sobie nie mieć ich pod ręką - gdyby właśnie generator nie chciałby mi się wzbudzić - bo po prostu to jest PIERWSZA myśl i wybór - co sprawdzić.
www.youtube.com/mirekk36 ]