mirekk36 napisał(a):
Parkiet napisał(a):
Zacząłem znów "bawić się w programowanie" i napisałem kod dla zwykłego zegarka - odlicza czas współpracując z PCF8583. Czas ustawiany za pomocą mikroswitchy i zastanawiałem się, czy jest możliwość właśnie wgrania programu z aktualną godziną (gdyby np. projekcie nie było przycisków)
a jak wgrasz w trakcie wgrywania programu czas - a można tak zrobić i nic w tym trudnego a później zegarek zacznie się późnić o godzinę po miesiącu ? To co ? zamiast go nastawić jakoś to znowu będziesz wgrywał program ?
W czym w ogóle widzisz problem, żeby dla testu ustawić czas na sztywno przy wgrywaniu wsadu?
Mirku , może o to właśnie chodzi, czyli testując program, to niech mi się aktualna godzina wyświetla pobrana np: z komputera.
Po co zawsze zaczynać od: 00:00:00?, lub na sztywno ustawiona( Ja zawsze na sztywno ustawiam do sprawdzenia ). Mnie też to zawsze wkurzało ale ustawiam na sztywno. Do testów zegarka, nie musi mieć przycisków.
Przyciski i całe MENU, może potem sobie dorobić. Najważniejsze, żeby zegarek chodził a najlepiej z aktualną godziną. Jak tak chce, to kto mu zabroni? Oczywiście można na sztywno ale jak chce
inaczej... to co nie można? Można, ale program testowy się rozrośnie i będzie potrzeba UARTA.
Ja i tak do testów proponuję ustawić czas na sztywno, tak jak pisze Mirek.