Poprzedni projekt był duży i opisany w tym poście
oświetlenie do kufra motocyklowego, tam też zamieściłem krótki wstępniak o sobie
Opis projektuKolejna wersja powstała dla kilku osób, które zakupiły sobie kufry GIVI E55, V47 i podobne, gdzie było miejsce tylko na sześć diod świecących w dodatku weszła moda na tzw. kierunkowskazy dynamiczne, więc powstał projekt bardzo małego sterownika z wykorzystaniem diod WS2812 oraz mikrokontrolera ATtiny25/45/85 (dokładnie użyłem attiny25).
Ciekawym pomysłem trochę na krawędzi, a trochę z powodu braku programatora wysokonapięciowego i brakiem pinów w tak mały mikrokontroleże było wykorzystanie wyprowadzenia RESET bez przeprogramowania tego wyprowadzenia jednocześnie jako wejścia ADC służącego do regulacji jasności świecenia diod w kolorze czerwonym. Odpowiednio dobrany dzielnik napięcia powodował, że napięcie na wejściu ADC/RESET zmieniało się w zakresie 3-5V, co gwarantowało, że procesor nie przejdzie w tryb resetu, reszta to odpowiednie wysterowanie diod WS, gdzie poszczególne fazy świecenia zostały stablicowane.
Część elektronicznaElektronika jak poprzednio wykonana w KiCad, ale tym razem produkcja wykonana w PCBWAY w chinach.
Schemat układu dość prosty wyglądał następująco

Niestety nie mam zachowanego zdjęcia zmontowanego układu, ale pozostała mi czysta niezmontowana płytka

OprogramowanieProgram napisany w jednym pliku z ogólnie dostępną w necie biblioteką light_ws2812, w sumie większość wrzucona w funkcję main, gdzie jest i inicjalizacja portów, i timerów i adc, a potem w pętli while kilka ifów na różne kombinacje sygnałów świateł stop i kierunków, do tego jedna wspólna funkcja do zapalania w kolejności poszczególnych diod dla kierunkowskazów dynamicznego i dwie funkcje obsługi przerwań od timera i od zakończenia pomiaru, choć pomiar robiony na żądanie, od takie niedoświadczenie w programowaniu.
Kod w pliku ZIP