Dzięki za chęć pomocy.
Odnośnie jakości zasilania, to na jednym ze zdjęć jest moja płytka, którą kiedyś wykonałem. Ta z podstawką precyzyjną. Jest to nazwijmy uniwersalna płytka z peryferiami dla atmeg 16-32, itp... Jest na niej podwójna stabilizacja zasilania (stabilizator 9 i 5 volt). Dławiki, oddzielne masy (analogowa, cyfrowa). Od dawna ich używam i są ok.
Jest złącze do programowania. Wielokrotnie ich używam, przeprogramowuję wsady, testuję, itd.... A więc ten problem odrzucam. W tej płytce atmegi 16 nie żyją.
Co do auto sck, to oczywiście próbowałem, w starszym programatorze przestawiałem zworki, itd... Nic nie pomaga. Co do złego połączenia z programatorem, to wielokrotnie sprawdzane we wszystkich trzech płytkach, łącznie z moją zieloną z pierwszego zdjęcia, gdzie jest ciasna podstawka precyzyjna. Po włożeniu moich atmeg w każdej konfiguracji od razu są rozpoznawane. Nie ma żadnych błędów. Żeby wszystkie 8 sztuk było wadliwe ????
Tu znalazłem ciekawy artykuł. Co prawda o atmega 8, ale jest podobnie. Na tych trefnych prockach literka M jest bez zaokrąglenia i nadruk jest z dwóch kresek, jak w tych atmegach 8. Nie wiem, czy to reguła, ale jest podobnie.
https://mikrokontroler.pl/2016/06/07/tania-atmega8-z-chin-podrobka-czy-okazja/