Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 29 lis 2022, o 22:48


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2022, o 00:42 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2016
Posty: 8
Pomógł: 1

Witam
Mam problem z Atmegą8 i Attiny13

Przy próbie odczytu Attiny13 zaiesza się ft232 "pali się stale niebieska led"
Błąd AVRDUDE - nie odpowiada podczas próby dostępu do portu: ft0

Atmegę8 odczytuje lecz nie da się ani zmienić fusbitów, ani zaprogramować. "pali sie niebieski led"

Mój Zestaw to ATB 1.04 wykrywany w MkAvrCalculator jako [ATB-EVB:custom]

Atmegę 32 odczytuje i programuje
komunikat podczas odczytu w zółtej ramce: avrdude -p atmega32 -c ATB-FT232R -P ft0 -B 4800

Attiny 2313 odczytuje i da się zmienić fusebity
komunikat podczas odczytu w zółtej ramce: avrdude -p attiny2313 -c ATB-FT232R -P ft0 -B 4800

Co może być tego przyczyną?
Nadmienię iż na innym laptopie raz udało się odczytać attiny13 za kolejnym już odczytać się nie dało.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 kwi 2022, o 10:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26883
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1028

slowsck

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 kwi 2022, o 21:35 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2016
Posty: 8
Pomógł: 1

Podłączyłem ATB-RS232 1.40
Atmega8 przez canda na kebelkach i to samo. (brak dostepu ft0)
slowsck nie pomaga.
Attiny 13 odczytał na kebelkach, lecz fusebitów zmienic się nieda.
Dziekuję za odpowiedz, nie ruszam sprzętu, wyrzuce sterowniki i zainstaluję odnowa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 kwi 2022, o 22:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26883
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1028

sterowniki nie mają z tym nic wspólnego, masz pewnie przestawione taktowanie atmegi np na zewn kwarc a go nie podłączasz ... albo w ogóle coś źle podłączasz. Ciężko powiedzieć po takich opisach niestety

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 kwi 2022, o 23:22 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2016
Posty: 8
Pomógł: 1

Myślę że problem się powoli rozwiązał. Mimo wszystko sterowniki zainstalowałem najnowsze.
Dwie attiny13 mam niesprawne i atmegę8 lub tak jak pan pisze musiał bym dać inne taktowanie.

Jednak sprawna attiny13 nie daje się odczytac w zestawie ATB przez konwerter.
Może to kwestia połączeń.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2022, o 07:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 26883
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 1028

gienas napisał(a):
Mimo wszystko sterowniki zainstalowałem najnowsze.

to nigdy nie zaszkodzi, ale tu nie było raczej powodem problemów

gienas napisał(a):
lub tak jak pan pisze musiał bym dać inne taktowanie.

przecież w zestawie ATB masz możliwość ustawienia DOWOLNEGO rodzaju taktowania procka za pomocą trzech zielonych zworek po lewej stronie procka, trzeba tylko zajrzeć do dokumentacji na stronie i poczytać jak je ustawiać

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2022, o 21:29 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2016
Posty: 8
Pomógł: 1

Problem z atmegą8 rozwiązany :-) moja wina, złe taktowanie bądź ustawienie w mkavrcalculator.

Problem z attiny13 pozostał.
ATB-Ft232 odczytuje attiny, natomiast zestaw ATB nie potrafi (nic w mkavrcalculator nie zmieniam).
Zrobiłem pomiary miernikiem wszystkie sygnały dochodzą do attiny. Napięcie 4,2V

Wyjołem konwerter attiny i na płytce stykowej podłączyłem sygnały ft232 z zestawu ATB:
Attiny2313 odczytuje
Attiny13 nie odczytuje.

Co pan myśli?
Dziwny dla mnie przypadek.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

Rozwiązałem
Attiny13 jakaś dziwna czyta się bez podpiętego sygnału "masy"
Włożyłem na miejsce podstawki attiny2313 i zestaw odczytał attiny13.
Oczywiście że zdiołem zworkę do XTAL2

------------------------ [ Dodano po: 35 minutach ]

Temat uwazam za zamkniety, w sumie niepotrzebny ale nie było by motywacji do działania.
Dziękuje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO