nie masz przypadkiem Bluebooka ? Bo tam szeroko opisuję te sposoby i na przykładzie pomiaru temperatury z DS18B20 i na przykładzie właśnie ADC i innych
teraz uważaj taki skrócony prosty przepis - bo zwykle ludzie mówią że nie potrafią sobie tego wyobrazić - a jak zobaczą jak to się robi to aż pukają się w czoło i mówią, że że też na to nie wpadłem

Masz np temperaturę 21,5 st C
no jak Qurna ją zapisać i wyświetlić bez kociego, tfuuu na psa urok, floata !
Panie - no zależy nam tu TYLKO na jednym miejscu po przecinku - to co za problem pomnożyć tą liczbę x10 ... jak to zrobisz to będziesz miał zamiast 21.5 ---> 215 TAK ?;)
czujesz już ?
to teraz skoro masz
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
robisz:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
czy chcesz czy nie - to wynik będzie 21

tego działania na liczbach całkowitych tak ?
no to idziem dalej
język c
i tutaj czy chcesz czy nie wynikiem tego działania będzie liczba = 5 !
a więc masz już dwie interesujące cię części - KAŻDA w osobnej zmiennej CAŁKOWITEJ !
co za problem teraz zrobić:
język c
to jest tylko taki wstęp ale dalej i dla większych liczb szczególnie gdy masz wzorki do rozwiązania jest podobnie no ale to bez sensu teraz żebym że tak powiem przepisywał tu kilka stron z Bluebooka

wystarczy zajrzeć na przykłady takich różnych działań!
ZALETĄ takiego podejścia jest PRZEDE WSZYSTKIM to że tracisz w pierdyliard mniej pamięci FLASH - nie zauważyłeś, że jak tylko dodasz floata to od razu zajętość we flash puchnie o dobre 2-3 kb ! Jak będziesz chciał tak się bawić w małych ATtiniaczach to polegniesz w 5 sekund, a z takim podejściem na liczbach całkowitch SPOKOJNIE dasz radę.
www.youtube.com/mirekk36 ]