Makowka dodałbym też, że są noty do projektowania Hardware płytek z wykorzystaniem danego procka, a jak kolega piszę wyżej to możliwe, że będzie chciał takie rzeczy budować.
Też jestem tego samego zdania co do IDE, ja aktualnie piszę w VIM i debuguje z VSCode także, jak komu pasuje. Swoją drogą odpaliłem kiedyś ociężałe Atmel Studio....na szczęście bezproblemowo przebiegł proces deinstalacji
![Puszcza oko ;-)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
.
Co do tego linku co wysłał Mario to okej, ale jeśli chcesz wjechać w bare-metal to to tylko na start żeby posmakować co i jak, a dalej tak jak mówisz (i umiesz, mi strasznie wolno schodziło zakumanie tego, a Ty mówisz że "buta" - zazdroszczę) zabawa w rejestry.
Po co przebolewać i ładować się koszty AVR, skoro tutaj masz tak bardzo tanio start, a dodatkowo te procki ARMowskie między rodzinami się, aż tak nie różnią, tzn. instukcje i tzw. core'y są ustandaryzowane także to tylko kwestia obsługi peryfierów...Chodzi mi przez to, że jeśli bardzo będziesz chciał potem kiedyś odwrócić się w stronę procków AVRowych to nie będzie tak ciężko
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]Ostatnio się zastanawiałem czy nie zrobić jakiegoś wpisu o takim najprostszym wystartowaniu z STM32 na podstawie kilku linków i blogów.