steter napisał(a):
według mnie kostce ATMEL718 24C04A fabryka dała 8192 bajty pamięci.
Oooo Panie

no to teraz zaszalałeś albo popłynąłeś

.... tu piszesz że 8192 bajty a za chwilę
steter napisał(a):
Tak Adam12 nie dość że mogę potwierdzić że Twoja Atmel24C04A ma 1024 bajty,
to zdecyduj się

... a pamięć jak pamięć ma - czy tego chcesz czy nie - jedynie 512 bajtów ... tylko ty jeszcze musisz dostrzec w swoim kodzie, że zjadasz własny ogon ... a jak się rozpędzisz to może dojdziesz do 16 kB ?
steter napisał(a):
I tak w ogóle, to bardzo się cieszę, że dostała mi się własnie ta dziwna pamięć Atmela24C04A dzięki temu przypadkowi bardzo dużo się nauczyłem o transmisji I2C, oraz zacząłem bardziej rozumieć noty katalogowe z układami pracującymi z transmisją I2C.
No a tu to się z tobą zgadzam w 100% ... że warto rozgryzać takie przypadki, tego nikt ci nie odbierze

tylko nie szalej proszę z tymi odkryciami.
Musisz zrozumieć, że te pamięci zapisywane są stronami - i dlatego zjadasz własny ogon licząc sobie adres do 8192

Zamiast robić tak przedziwne testy - zapisz lepiej do tej pamięci albo inaczej, spróbuj zapisać więcej niż 512 bajtów - chociażby 513 i później spróbuj je odczytać wszystkie naraz. Toż masz UART i możesz sobie wypluć wynik - całą zawartość pamięci w HEX na terminal i porównać. Jak podejdziesz do tego w ten sposób - to jeszcze więcej się nauczysz jeśli chodzi o te pamięci

www.youtube.com/mirekk36 ]