To ja może swoje 3 grosze dorzucę i pokażę alternatywne podejście
Stworzyłeś sobie plik read_sms.h w którym użyłeś nagłówka funkcji z typem TNEWSMS. ok .... ale nie pokazałeś np w jakim pliku *.c inkludujesz ten swój plik read_sms.h a to tu może też czaić się babol ... tzn twoje niezrozumienie jak działa inkludowanie.
Bo oczywiście dobrym i poprawnym sposobem jest to co podał kolega andrews czyli zainkludowanie w pliku read_sms.h pliku w którym znajduje się definicja typu czyli mk_sms.h ale .... ale też wystarczy zrobić odpowiednio kolejne inkludy w pliku *.c w którym inkludujesz read_sms.h - dlatego pisałem o babolu i że nie pokazałeś jak wyglądają inkludy w pliku *.c gdzie zaciągasz swój read_sms.h
zatem spróbuję zgadnąć - choć rzadko to robię na forum. Przyjmijmy zatem, że w pliku main.c masz coś takiego - strzelam:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
tu nadal będziesz miał babola w swoim read_sms.h
ale jeśli zamienisz kolejność tak jak tu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to okaże się, że twój problem zniknie pomimo, że nie zrobisz inkluda w pliku read_sms.h
przyjrzyj się i postara się sam odpowiedzieć dlaczego - wtedy lepiej zrozumiesz mechanizm inkludowania - ale jeśli nadal nie będziesz wiedział dlaczego to daj znać - napiszę co i jak ok?
www.youtube.com/mirekk36 ]