Sterowanie jest podobne lecz jak pisałem nie takie samo. Bibliotek można używać tej samej po drobnych zmianach, fizyczne podłączenie jest takie samo jeżeli chodzi o samą transmisje danych (sterownik od VFD ma rozdzielone piny wej/wyj danych ale nie robi to różnicy w sterowaniu bo dane w obu przypadkach można przysyłać w aktualnej chwili dane jedynie w jednym kierunku) Sterownik VFD ma tez dodatkowe opcje - możliwość sterowania 4LED-ami oraz odczytu 4 wejść (oprócz matrycy klawiszy) opcji tych nie ma znowu sterownik LED - a nie napisałeś czy w urządzeniu są te opcje wykorzystane w jakiś sposób czy nie. Sterowanie dodatkowymi LED-ami jeżeli jest można obejść wykorzystując nie używane piny w sterowniku LED-a -tak jest w mancie.
Od strony programowej to sterowniki mogą i pracują w innych trybach - w związku z czym inna jest komenda inicjalizacji sterownika - 00xxxxxx chodzi o wybór ilości segmentów tj pól znakowych oraz ilości samych elementów w tym polu. Inna jest tez przestrzeń adresowa - tzn do wysterowania jednego wyświetlacza LED czy VFD 7 segmentów plus kropka jest potrzebny 1 bajt a jak segmentów jest więcej to 2 lub 3 bajty - nie ma znaczenia czy z nich korzystamy czy nie - sterownik jest tak przygotowany ze można wiec należy odpowiednio dopasować transmisje do samego wyświetlacza i sposobu jego FIZYCZNEGO PODŁĄCZENIA na PCB.
Na 100 % nie podłączysz tego na zasadzie jeden za jeden jeżeli planujesz wykorzystać ten od manty - potrzebny jest pośredni mikrokontroler który będzie odczytywał sygnały nadawane do sterownika VFD i przerabiał tak aby dały się wyświetlić na sterowniku LCD. W przypadku mojej manty sam LED jest podłączony zgodnie z dokumentacja tzn pierwszy pin odpowiedzialny za sterowanie znaku jest podłączony do pierwszego znaku a pierwszy pin segmentu steruje pierwszym segmentem. Ale nie zawsze tak jest bo czasem producent stawia np na łatwe wykonanie połączeń na płytce drukowanej i wtedy już ta zasada nie jest zachowana i odpowiednich korekt trzeba już dokonywać programowo...
Mam nadzieje ze rozjaśniłem trochę sytuacje - porównaj PDF od układów - zobaczysz ze są bardzo podobne ale są tez istotne różnicę o których trzeba pamiętać... I wtedy po reverse engineering połączeń VFD możesz myśleć o zmianie na LCD
i pisać program na procesor