Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 23:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 gru 2012, o 13:50 
Użytkownik

Witam.
Ponieważ korzystam z książki Pana Mirka (swoją drogą super książki), więc pomyślałem, że może tu znajdę odpowiedź na moje pytanie.
Mam podłączone 4x Ds18b20 wszystkie w trybie pasożytniczym, każdy do osobnej nóżki przy procesorze. Rezystory podciągające 2.2kOhm. Temperatury wyświetlane na LCD 4x16. Czujniki są połączone z płytką za pomocą złącz XMLR. Gdy włączam układ (bez czujników) to na LCD przy każdym czujniku pokazuje mi 'N/C' - czyli jest OK. Gdy podłączam obojętnie który czujnik, to napis znika i pokazuje się wartość temp. - czyli jest OK. Gdy odłączam czujnik poprzez wyciągnięcie wtyczki, to nie wiem dlaczego nie pokazuje mi się napis 'N/C' tylko pozostaje wartość ostatnio zmierzonej temperatury. Ale zauważyłem, że gdy wyjmę wtyczkę razem z rezystorem podciągającym (czyli pozostawię nóżkę od atmegi w 'powietrzu') to pojawia się napis 'N/C. Dlaczego tak się dzieje :?:
Wiem, że mogę wlutować rezystor przy czujniku i problem zniknie, ale nie jest to ładne rozwiązanie.
Poniżej zamieszczam moim zdaniem najistotniejsze fragmenty kodu.
Pozdrawiam.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 gru 2012, o 14:18 
Użytkownik

qutrit napisał(a):
Mam podłączone 4x Ds18b20 wszystkie w trybie pasożytniczym, każdy do osobnej nóżki przy procesorze.

Dlaczego podłączasz je do osobnych nóżek procesora?

PostNapisane: 25 gru 2012, o 14:36 
Moderator

Dokładnie ;) co to za pomysł podłączania czujników na oddzielnych liniach / pinach procka ? To po co koledze magistrala 1wire ? Podłącz tak jak ma być - wszystkie na jednej linii.

PostNapisane: 25 gru 2012, o 20:43 
Użytkownik

Osobne piny ponieważ:
1. W razie awarii któregoś z DS-a musiałbym
a) Zbudować układ którym sczytam ROM nowego DS-a
b) Wgrać kod z nowym ROM-em
2. Zostały mi 3 wolne porty przy atmedze ;)
3. W razie awarii Ds-a, starego 'ucinam' nowego przylutowuję i po sprawie. Dla mnie to jest warunek kluczowy :!: Bez kombinowania z softem.

Zakładam awarię DS-a ponieważ będzie to urządzenie przenośne, montowane przy różnych urządzeniach.
Dla mnie w magistrali 1-wire najważniejsze jest to, że mogę czujnik podłączyć dwoma przewodami.

Bardzo prosiłbym o ewentualne uwagi dotyczące przedstawionego problemu.
Wydaje mi się ponadto, że sposób podłączenia Ds-ów do jednego portu nie rozwiąże mojego problemu.

P.S. Widzę, że oprócz mnie są osoby które Święta uważają za czas w którym można na spokojnie sobie po programować :)

PostNapisane: 25 gru 2012, o 20:53 
Użytkownik

Nadal uważam, że podłączanie 4 czujników, każdy do innego portu to profanacja magistrali 1W. Masz pięknie przygotowane biblioteki przez Mirka, nie trzeba aż tak bardzo kombinować z softem chociaż chyba o to chodzi przy programowaniu i czujniki będziesz mógł wymieniać praktycznie w locie. Widziałeś to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1430008.html

PostNapisane: 25 gru 2012, o 22:13 
Użytkownik

Chłopaki kolega qutrit ma określony problem a wy mu dajecie porady ze to źle robi podłączając do 4 portów uC a nie jak 1wire pisze wszystko do jednego. Tak samo można czepić się tego że używa sprintf która zajmuje troszkę miejsca.

Przyznaje mój post tez nie zawiera odpowiedzi ale wy piszecie to samo co ja teraz.

Dodano:
sądze że problem jest w tym miejscu (w tej funkcji):
Kod:
sprawdz=RESET_PULSE(numer_ukladu);

Po prostu zwraca Tobie true gdy na pinie istnieje stan wysoki.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 gru 2012, o 22:51 
Moderator

To że ktoś ma określony problem nie oznacza że idzie dobrą drogą. Czasem więc warto naprowadzić na dobry tor i koledzy wyżej dobrze piszą. Już pomijając fakt użycia czujników na kilku liniach to kolega autor używa tych bibliotek z książki ? Czy coś sam tworzyłeś ???? Bo przyznam że strasznie zakręcony ten kodzik :( ...

PostNapisane: 25 gru 2012, o 23:22 
Użytkownik

Kolega korzysta chyba z tego kodu (możliwe ze się mylę):
Kod:
// resetujemy magistrale - czekamy na impuls PRESENCE
unsigned char RESET_PULSE(void)
{
  unsigned char PRESENCE;
  CLEAR_1wire; // ustawiamy magistrale w poziom niski
  _delay_us(500);
  SET_1wire; // usgtawiamy magistrale w poziom wysoki
  _delay_us(30);
  // sprawdzamy poziom linii (czy ustawiona)
  if (bit_is_clear(PORT_1wire, we)) {PRESENCE = 1;}  else {PRESENCE = 0; }  // 1 - odebrano bit PRESENCE, 0 - stan nieaktywności
  _delay_us(470);
  if (bit_is_set(PORT_1wire, we)) {PRESENCE = 1;} else {PRESENCE = 0;} // sprawdzamy poziom linii czy ustawiona
  return PRESENCE; // zwracamy wartość do funkcji
}

Tylko ze to zawsze zwróci wartość 1 gdy pin uC jest do vcc robi to ta cześć:
Kod:
 if (bit_is_set(PORT_1wire, we)) {PRESENCE = 1;}

Bo nawet jak wcześniej było PRESENCE = 0 to i tak zostało zmienione na 1 i zwróciło wartość 1.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 gru 2012, o 23:36 
Użytkownik

tom1988p - piszesz tylko po to zeby nabijac posty ?

PostNapisane: 26 gru 2012, o 23:41 
Użytkownik

Witam
Rodzina się zjechała i nie wypadło majsterkować ;) dlatego nie odpowiadałem.
Muszę przyznać, że sam doszedłem, do tego, że problem leżał w funkcji RESET_PULSE zmieniłem na:
język c

i teraz działa tak jak chciałem :)

Koledze tom1988p jakbym mógł to bym wcisnął 100x pomógł. Przede wszystkim dlatego, że jako jedyny podszedł do tego w taki sposób jak należy tzn. do rozwiązania problemu a nie zmieniania koncepcji 'trwającej' kilka postów Rozumiem zasugerowanie zmiany koncepcji ale jeżeli autor stoi przy swoim to po co drążyć temat.
Panowie wyobraź cie sobie taką sytuację: ktoś buduje hobbystycznie urządzenie z 4x DS18b20 które będzie intensywnie wykorzystywane w lato czyli mniej więcej za 6-mcy. Do tego czasu raczej nie będzie miał styczności z uC. Uszkodzeniu ulega DS i co wtedy... Rozumiem, że dla osób które mają styczność na co dzień z programowaniem, to sczytanie ROMu z DSa i wgranie go do atmegi to nie problem. Ale ja przewiduję że za 6-mcy dla mnie będzie to problem. Stąd takie a nie inne rozwiązanie wybrałem.
Zmiana DSa przy kablu to 5 minut pracy. Nie wiem czy zwolennicy podłączenia DS-ów do jednej linii uporają się z tym szybciej, choćby nie wiem jakimi byli znawcami; też muszą zmienić Dsa przy kablu, dodatkowo jeszcze modyfikacja softu.

Funkcję sprintf(); użyłem ze względu na to, że wartości teperatur razem z datą i godziną z PCFa zapisywane są również na SD w pliku *txt :)

Kod z książki, oczywiście modyfikowałem, ale szczerze mówiąc, to coś jeszcze mam nie tak, bo po parudziesięciu minutach (czasami po np. 5h) układ się zawiesza :cry: . Przypuszczałem że to wina tego że układ zmontowany był na płytce testowej. Jeden wielki pająk :o Ale po przeniesieniu na płytkę drukowaną układ zachowuje się tak samo :cry: Ale pomęczę się jeszcze sam z tym problemem żeby upewnić się czy np. zawiesza się w momencie zapisu na SD czy pomiaru temperatur.

Nurtuje mnie jeszcze takie zagadnienie. Na jakimś schemacie w książce wyjście INT z PCFa podłączone jest do INT0 w uC i jak rozumiem to działa. U mnie aby takie zewnętrzne przerwanie działało, to musiałem podciągnąć je rezystorem do VCC, dlaczego tak się dzieje :?:

Pozdrawiam.

PostNapisane: 26 gru 2012, o 23:44 
Moderator

A włączyłeś podciąganie wewn. rezystorem do VCC programowo ? Bo tak też działa i bez zewn. rezystora - tylko może właśnie to pominąłeś.

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

qutrit napisał(a):
Zmiana DSa przy kablu to 5 minut pracy. Nie wiem czy zwolennicy podłączenia DS-ów do jednej linii uporają się z tym szybciej, choćby nie wiem jakimi byli znawcami; też muszą zmienić Dsa przy kablu, dodatkowo jeszcze modyfikacja softu..

No i widzisz tu się POWAŻNIE mylisz - i wcale nie chodzi mi o to kto zrobi to szybciej a kto wolniej - bo to nie wyścigi. Tylko o to, że dla ciebie zmiana DS'a to przy okazji jakaś zmiana softu :( ..... Zamiast więc czasem wpajać sobie do głowy że nie da się czegoś zrobić inaczej może jednak warto chociaż podpatrzeć , posłuchać jak to robią inni. A przecież nikt do niczego cię nie zmusza na tym forum.

PostNapisane: 27 gru 2012, o 00:15 
Użytkownik

Tak w sumie, to właśnie mi się przypomniał algorytm znajdowania nowego Dsa.
PRZEPRASZAM myliłem się, można podłączyć DSy do jednej linii i w razie awarii zmienić Dsa bez modyfikacji softu. Ale obecnie dla mnie liczy się każda linia kodu, ponieważ program zajmuje mi około 30kb a atmega ma 32kb i zaraz zaczną się problemy ze stosem, choć może już się zaczęły i to on powoduje zawieszanie się programu.

Co do programowych podciągnięć, to mam takie pytanie. Weź my pod uwagę sam zapis na SD po SPI bo miałem na początku z tym problem. Mam je skonfigurowane następująco:
język c

Problem minął gdy przylutowałem rezystory przy CS, MOSI, MISO, SCK do VCC.

Rozumiem, że jeżeli zrobię:
język c

to rezystory nie będą mi potrzebne :?:
Czy po wykonaniu zapisu stan końcowy portu będzie DDRB|=0xFF; PORTB|=0xFF; :?:
Kurcze bo może powinienem wrócić do podstaw :oops:

PostNapisane: 27 gru 2012, o 08:59 

Co masz wrzucone do tego kodu, że zajmuje ci 30k ???, mnie menu wielopoziomowe, obsługa DSów, RS232, LCD, klawiatury, oraz biblioteki RFM12B to ok 7-8kb flasha i to bez specjalnej optymalizacji w programie.

PostNapisane: 27 gru 2012, o 09:30 
Moderator

qutrit --> powrót do podstaw to jedno ale zadając pytania skup się na czymś bo najpierw piszesz o wejściu INT i PCF a teraz nagle o SPI .... sorki - ja wymiękam i wypadam z takiej dyskusji. Na przyszłość zadawaj pytania po kolei jasno i przejrzyście ok ?

PostNapisane: 27 gru 2012, o 10:03 
Użytkownik

Obsluga karty SD w FAT zajmuje sporo miejsca. Pewnie można to jakoś odchudzić, ale najpierw muszę uporać się z zawieszaniem.

W przykładzie INT od PCFa oraz SPI chodzi o to samo. Czy programowe podciagnięcie do VCC którejkolwiek nóżki będzie tak samo 'trwałe' jak przylutowanie rezystorów ? Ale pewnie tak skoro kolega Mirek tak robi ;) Dzisiaj zmodyfikuje program, odlutuje rezystory i zobaczymy. Może w tym tkwi mój problem. Układ wchodzi w jakiś nie ustalony stan na którymś pinie do którego nie mam przylutowanego rezystora i nie jest podciągnięty programowo do VCC i to powoduje zawieszanie układu.

PostNapisane: 27 gru 2012, o 10:51 
Moderator

W przykładzie z pcf ispi nie chodzi o to samo ale skoro wisz lepiej ;)

PostNapisane: 27 gru 2012, o 13:23 
Użytkownik

Dobrze więc zacznijmy od początku - zobaczymy jak się będzie układać współpraca :)
Mam 4xDs, LCD 4x20, karta SD, PCF, 4 przyciski. Układ ma za zadanie mierzyć temperatury i zapisywać je na SD (po SPI) w systemie FAT. Zapis odbywa się co 10 sekund.
Problem jak wspomniałem jest taki, że układ zawiesza się średnio po 3h pracy.
Co może być tego przyczyną :?: Czy jest to bardziej wina płytki czy programu. Mogę wstawiać odpowiednie fragmenty kodu tylko które :?:
Z chęcią będę stosował się do wskazówek kolegów którzy się na tym lepiej znają.
Dla mnie sukcesem jest to, że w ogóle zaczęło mi działać, tym bardziej, że wcześniej nie zajmowałem się programowaniem. Myślę, że za zawieszanie układu odpowiedzialny jest mały szczegół o którym mogą wiedzieć osoby, które zajmują się tym na co dzień, a nie raz na jakiś czas.

P.S Dsy są podłączone do osobnych pinów i niech tak już zostanie ;)

PostNapisane: 27 gru 2012, o 14:26 
Użytkownik

moze bys jakis schemat polaczen pokazal ? Zawsze to da lepszy obraz ukladu.

PostNapisane: 27 gru 2012, o 15:05 
Użytkownik

Proszę bardzo. Wiem że schemat jest tragicznie wykonany, ale skupiłem się na płytce.

ObrazekObrazek

PostNapisane: 27 gru 2012, o 15:17 
Użytkownik

qutrit - no to teraz musze sobie ten schemat przetlumaczyc na swoj jezyk bo nie kumam go za bardzo , znaczy sie zagubilem sie w tych polaczeniach :)

PostNapisane: 27 gru 2012, o 16:17 
Moderator

qutrit napisał(a):
Proszę bardzo. Wiem że schemat jest tragicznie wykonany, ale skupiłem się na płytce.

To niestety nie jest schemat :( to jest LAURKA - umawiamy się że na tym forum - posługujemy się schematami a nie laurkami. Jeśli ktoś ma kłopot z rysowaniem schematów to proszę zajrzeć przynajmniej do pierwszej części tego poradnika

http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

OK ?

PostNapisane: 27 gru 2012, o 21:39 
Użytkownik

Schemat poprawiony :) Starałem się postępować według wskazówek z filmiku.
Poprzedniego nie będę usuwał może znajdzie się wśród laurek na początku filmiku ;)
Obrazek

PostNapisane: 27 gru 2012, o 21:43 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Nie stosuj takiej jednej linii zasilania, bo to brzydko wygląda. A po drugie trzeba się domyślać co to za linia.

Stosuj strzałki skierowane do góry z napisem np. +5V. O wiele lepiej takie coś się ogląda.

PostNapisane: 27 gru 2012, o 22:00 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Nie stosuj takiej jednej linii zasilania, bo to brzydko wygląda. A po drugie trzeba się domyślać co to za linia.

Stosuj strzałki skierowane do góry z napisem np. +5V. O wiele lepiej takie coś się ogląda.

i tak jest postep kolosalny :)

PostNapisane: 27 gru 2012, o 23:34 
Użytkownik

Proszę bardzo, żeby nie było że się nie stosuję do uwag ;) Tylko co dalej :?:
Obrazek

PostNapisane: 27 gru 2012, o 23:51 
Moderator

qutrit --> rzeczywiście postęp jest, ale jeśli chodzi o kondensator C4 przy resecie to staraj się korzystać z takiej zasady.

Jak nie jesteś pewien jak coś podłączyć to lepiej tego w ogóle na schemacie nie rysuj tylko albo najpierw kogoś dopytaj i potem narysuj. Tego kondensatora NIGDY się tak nie podłącza tylko od RESET do GND, ale śmiało można go w ogóle pominąć.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

tak podłączony może powodować ci różne dziwne resety w trakcie pracy procka.

PostNapisane: 27 gru 2012, o 23:57 
Użytkownik

Schemat poprawiony, kondensator z płytki wylutowany. Przy RESET został sam rezystor 10k.
Obrazek

Szczerze pisząc to nie miałem go przylutowanego i mimo to układ się zawieszał.

PostNapisane: 28 gru 2012, o 00:17 
Moderator

Przyczyn zawieszania może być tysiąc, ja pisząc o tym kondensatorze zwróciłem ci uwagę że tak się nie robi a nie żeby stwierdzić że to miało być powodem wieszania się. Wśród tysięcy przyczyn jedną z najczęstszych bywa niestety sam kod, tzn błędy w kodzie. I to też trzeba mieć na uwadze niestety. Monitorowałeś sobie np stos - sposobem opisanym w II-giej książce ?

http://atnel.pl/jezyk-c-pasja-programowania.html

PostNapisane: 28 gru 2012, o 00:35 
Użytkownik

A czy wśród tych tysięcy przyczyn zawieszania się układu musimy teraz sprawdzać stos, który jest opisany w książce której obecnie nie posiadam :?: A jak kupię książkę sprawdzę stos i okaże się, że on nie jest winny :?:
Zanim przejdziemy do drugiej części książki, to może sprawdzimy, czy to co jest opisane w pierwszej części (którą posiadam) zastosowałem poprawnie :?: Jako początkującemu może coś umknęło mojej uwadze.

PostNapisane: 28 gru 2012, o 01:18 
Moderator

qutrit napisał(a):
A czy wśród tych tysięcy przyczyn zawieszania się układu musimy teraz sprawdzać stos, który jest opisany w książce której obecnie nie posiadam :?: A jak kupię książkę sprawdzę stos i okaże się, że on nie jest winny :?:

W takim razie zapomnij o drugiej książce, przy takim podejściu to w ogóle nawet bez sensu pomysł żeby o niej myśleć nawet.

qutrit napisał(a):
...., to może sprawdzimy, czy to co jest opisane w pierwszej części (którą posiadam) zastosowałem poprawnie :?: Jako początkującemu może coś umknęło mojej uwadze.

Gdzie zastosowałeś to co jest opisane w pierwszej ??? Bo ja jakoś tego nie widzę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1