majster napisał(a):
Względem moich obliczeń oraz mojej wizji jak na wyjściu jest 1 to i za transoptorem jest 1
jak na wejściu jest 1 to na wyjściu rówinież jest 1 no chyba że coś źle myślę ?
Rozbijmy to na pojedyncze kroki:
1) Podaje stan niski na katodę diody LED
wejście stan niski2) Dioda LED świeci ponieważ anoda ma na stałe podpięte Vdd, a do katody podłączyliśmy GND
3) Padające fotony włączają tranzystor (można przyjąć, że podajesz prąd Ib = Iled * CTR na bazę tranzystora NPN)
4) Tranzystor przechodzi w stan przewodzenia i Vdd z kolektora pojawia się na emiterze
wyjście ma stan wysokiMiał byś rację gdyby na wyjściu transoptora był rezystor podciągający kolektor do Vdd, a wyjście RX_ATM miał byś z kolektora.
Własnie z powodu o którym pisałem, na schemacie kolegi Olivaw są te tranzystory.
0livaw napisał(a):
Transoptory odwracają logikę (1 na wejściu daje 0 na wyjściu). I aby ponownie odwrócić logikę zastosowano tranzystory Q1 i Q2.
Na schemacie Pana Mirka masz układy 6N137 które odwracają sygnał wejściowy jeśli wejście VE jest niepodłączone, do tego LED też są sterowane przy katodzie (jak u Ciebie) więc mamy dwie negacje co daje w efekcie brak negacji.
Na koniec, tej rady proponuje posłuchać bez względu na to jaki układ wybierzesz (może zaoszczędzić wielu kłopotów):
mirekk36 napisał(a):
Po pierwsze jak już się robi opto-izolację - no to i zasilanie wypadałoby izolować - czyli zrobić PEŁNĄ izolację galwaniczną