Wpadłem na genialny pomysł, aby poćwiczyć programowanie w C dla Atmegi32 i wymyśliłem programik, który będzie realizował proste zadania, wybierając je odpowiednio z menu na wyświetlaczu LCD.
Założenia:
Dwa przyciski: strzałka, która zmienia aktualnie wybrany element menu oraz enter Dioda LED: aby coś tam się działo po wciśnięciu Enter. Niestety to tyle, bo nie mam więcej drucików do zestawu ATB
Spłodziłem pewien kod, który działa bardzo dobrze, ALE.
Mam jego dwie wersje:
Pierwsza posiada błąd migotania - zauważalnie napisy migoczą dlatego, że w pętli czyszczę i wyświetlam napis na LCD, czyszczę i wyświetlam, czyszczę i wyświetlam [...]
Druga posiada błąd braku wygaszania - Załóżmy, że napisałem słowo: DLUGASNY_NAPIS [14 znaków]. Potem chcę wyświetlić napis PIES [4 znaki] bez kasowania. Wiadomym jest to, że wyświetli mi się PIESASNY_NAPIS, ponieważ nie wygasił poprzednich śmieci.
I teraz nie wiem co zrobić. Fakt, że wymyśliłem na szybko kod obsługi menu, na pewno istnieje inny, lepszy. Może ktoś się podzieli swoimi spostrzeżeniami? Chciałbym rozwinąć kiedyś menu, i zrobić kod taki jakby uniwersalny dla MENU, że jak sobie kiedyś wymyślę, aby zrobić termostat na AVR, to abym mógł zaadaptować już stworzone wcześniej menu. Taką mam zasadę życiową, po co tworzyć na nowo żarówkę, jak ktoś już ją wcześniej stworzył? Oczywiście chodzi mi o to, że to ja stworzyłem żarówkę (menu), kumacie? Ee, nie ważne
Czy spotkał się ktoś z funkcją podobną w działaniu do lcd_cls(); ale czyszcząca tylko jedną wybraną linie alfanumerycznego wyświetlacza LCD?
Tak - ja się spotkałem - po raz pierwszy się z nią spotkałem gdy ją sam sobie napisałem .... Napisz ją sobie - to na prawdę nie jest trudne. Ale jeśli napotkasz przy tym kłopot - to śmiało pytaj , pokaż co stworzyłeś i gdzie masz problem - szybko pomożemy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości