Hej Mam pewne oczywiste pytanie, chcę się tylko upewnić o poprawności mojego myślenia. Opiszę Wam co robię i na jakie trudności natrafiłem:
Chcę porozumieć dwa układy przy użyciu NRF'a i bibliotek od Mirka.
Pierwszy układ ma nadać pewną depeszę, drugi ją odebrać i wysłać potwierdzenie (takie zezwolenie na wysłanie drugiej depeszy po sparsowaniu pierwszej).
Wydawałoby się że nic prostszego:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W funkcji parsującej nadajnika oczekuję na komunikat AT+OK. Ten komunikat nadawany jest przez odbiornik po sparsowaniu przez niego danych
Takie było założenie jednak nie zadziałało.
Przez przypadek zakomentowałem 13 linijkę powyższego kodu tj
set_rx_mode(); // czekam na potwierdzenie
i wówczas program ruszył.
Zgodnie z planem, co sekundę wysyłana jest depesza i otrzymuję odpowiedź od nadajnika, pomimo nieustawionego trybu RX.
Po ustawieniu trybu RX program nic nie odbiera Trochę to dziwne i wydaje mi się jednak że nie jest to właściwe działanie programu.
Może ktoś dopatrzy się mojego błędu w rozumowaniu tego dość prostego mechanizmu?
Bezskutecznie próbowałem wprowadzić pewne opóźnienia nawet do 20 ms przy przełączaniu trybów aby komunikacja SPI dotycząca bufora i rejestrów NRFa nie zakłócały się.
Kod mam względnie rozbudowany jednak wszelkie moje próby zdebugowania go poprzez uproszczenie sprowadziły go do postaci jak powyżej i wyniku który opisuję.