zubik napisał(a):
No właśnie chodzi o tę drugą żeby w putty(czy tam innym realtermie) były te same ustawienia (prędkość, bit startu, bit parzystości) w binarce chyba chodzi o to że dane nie są przesyłane jako string.
A to to tak. Nie jestem jeszcze na 100 % pewien że są te same ale prędkość jest na pewno ta sama. Tego akurat przypilnowałem na samym początku.
xentis napisał(a):
Cytuj:
A co rozumiecie przez transmisję binarną. Przecież to zawsze jest transmisja binarna.
Sama transmisja tak, ale urządzenia gadające po znakach ASCII nadają znaki czyli binarnie wartości mieszczą się w zakresie wartości odpowiadającym znakom. Jeśli urządzenie zostało skonstruowane tak że wysyła/odbiera wartości binarne to lecą krzaki bo terminal na siłę próbuje zdekodować to na ASCII (bo przecież drukowalne znaki ASCII są w zakresie od 0x20 do 0x7E).
Musiałbyś użyć terminala który potrafi wyświetlać odebrane dane w różnych formatach (ASCII/hex/bin/dec)
No właśnie też mi się wydaje że po prostu część komend które są liczbami w hex trafiają w przestrzeń poza znakami drukowanymi w ASCII choć nie do końca. Bo czasami pokaże się np.znak "%" albo litera U. No muszę pogłówkować nad tym co teraz z tym zrobić.