Mówiłem, że pomogę to staram się pomóc.
Na gg ustaliliśmy jak to ma wyglądać.
Na początek podam kod który przydałoby się sprawdzić, jako że z Andruino mam pierwszy raz do czynienia (z tym oprogramowaniem i składnią języka) to prosiłbym bardziej doświadczonych czy gdzieś babola nie popełniłem. Jest 3 w nocy, mogło mi się zdarzyć nie przemyśleć sprawy. Optymalizacja leży na całego to wiem
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Podłączenie musi być zrealizowane w sposób trochę nie andruiniowy, bo pokrywają się piny od sterownika silnika z tymi od lcd.
Jak już rozmawialiśmy jeśli to będzie działać jak należy to będzie można wszystko ustawić w ładną wieżyczkę, a w sterowniku silnika po prostu przeciąć niepotrzebne ścieżki (a potrzebny jest jeden sterownik do jednego silnika i bez pinów MS1/2), lcd nie potrzebuje pinu 2 i 3.
LCD normalnie nałóż na płytkę z uC, a sterownik podłącz 4 kablami w ten sposób:
W kodzie ustawiłem liczbę skoków na 160*8 jak podał SunRiver, jednak czy to się zgadza jeszcze jutro u siebie przetestuję.
Jest to pełen ruch, a tobie potrzeba tam ruchów o 0.1mm, więc to jest jeszcze do ustawienia.
To co ma być wyświetlane na lcd można jeszcze dopracować, jak na razie są to tylko ładny początek i później same cyfry, górny rząd to rozdzielczosc (od 1 do 4), a dolny to kierunek (1 albo 0).
Pozdro
edit 1: poprawione ify