Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 22 maja 2019, o 02:28


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 mar 2019, o 14:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 06 wrz 2017
Posty: 77
Pomógł: 0

Witam.Mam zestaw ATB 1.04.Coś dziwnego się dzieje.Wgrany wsad (program kierunki do audi). Na PORTC mam diody LED.
Na PORTD klawisze.Przy włączeniu obojętnie którego efektu zapalają się tylko diody 1,2 i 7,8.Przy zamianie portu na PORTB czy PORTA wszystko działa? Czy jest to oznaka uszkodzonego procka ????



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2019, o 14:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24307
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 915

wrctomi napisał(a):
Czy jest to oznaka uszkodzonego procka ????

Nie nie - to jest oznaka, że kolega nie czyta not PDF ;) ale też internetu nie przegląda - bo problem, że początkującym nie działa coś na PORTC w prockach ATmega jest po prostu miliony razy wałkowany ;)

Czyli po prostu masz nie wyłączony fusebit JTAG w procku ;) Jak go wyłączysz to będzie śmigać


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2019, o 16:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2013
Posty: 240
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 5

Apropo uszkodzenia Atmegi32 mam inaczej wgrywam program z Scaner I2C — procek dziwnie się grzeje i nic nie działa...co ciekawe w MKavrcalclator normalnie go wykrywa :shock: :mrgreen:
a wkładam w jego miejsce inną A32 wszystko śmiga doskonale co jest? :shock: :o :mrgreen:

_________________
Ucz się ucz ,nauka to potęgi klucz...



Ostatnio edytowano 12 mar 2019, o 16:48 przez RadekB86, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2019, o 16:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 06 wrz 2017
Posty: 77
Pomógł: 0

Faktycznie.Śmiga na PORTC .Dziękuje Mirku.Pozdrawiam !

------------------------ [ Dodano po: 18 minutach ]

PDF-->
Jeśli interfejs JTAG jest
włączone, aktywowane będą rezystory podciągające na pinach PC5 (TDI), PC3 (TMS) i PC2 (TCK)
nawet jeśli nastąpi reset.

A o PC4 (TDO) nic nie ma ??A też nie działa?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 mar 2019, o 23:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 mar 2015
Posty: 52
Pomógł: 1

Przecież masz w nocie opis pinu PC4 (TDO) -"TDO (JTAG Test Data Out)".
dalej:
• TDO – Port C, Bit 4TDO, JTAG Test Data Out: Serial output data from Instruction Register or Data Register. Whenthe JTAG interface is enabled, this pin can not be used as an I/O pin.The TD0 pin is tri-stated unless TAP states that shifts out data are entered.

To jest jeden z pinów JTAG.
http://freedatasheets.com/downloads/ATmega32.pdf strona 60.

_________________
http://www.avrboss.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 mar 2019, o 08:39 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 06 wrz 2017
Posty: 77
Pomógł: 0

Ok.Dziękuje.Wszystko jasne.Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO