Nie wiem czy dobrze wybrałem miejsce dla tego wątku, ale stawiam, że gdzieś tu leży pies pogrzebany, mogę się jednak mylić. Najważniejsza informacja - w użyciu zestaw ATB v1.03 . Problem wygląda następująco: do atmegi 32 wgrałem najprostsza postać dołączonego do bluebooka programu do komunikacji UART, kalibracja oscylatora. Miałem nadzieję, że po odpaleniu terminala (mam dwa różne) , tak jak kiedyś bywało, zobaczę czytelne komunikaty wraz ze zwiększającą się wartością oscal w pętli - zgodnie z kodem programu. Niestety po wgraniu wsadu i odpaleniu terminala NIC na ekranie. Idąc na skróty odpalenie programu w komputerze powodowało wyciszenie mikrokontrolera. Sprawdziłem to oscyloskopem, w momencie startu terminala, na pinie PD1 zanikała wszelka aktywność, po zamknięciu powracała. W końcu podłączyłem "obcy" konwerter usb-rs do innego portu (COM4) ATB na porcie (COM3) i stał sie cud, zobaczyłem co chciałem na ekranie. Co ciekawe z innego mikrokontrolera podałem sygnał rs232 na odpowiedni pin w zestawie ATB i transmisja tez się pojawiła tym razem na porcie (COM3). Pytanie jest takie, czy problem jest Wam znany, czy może czegoś nie wiem, coś przeoczyłem, czy o czymś zapomniałem. Na te chwile mogę pracować dalej nad moim projektem używając dodatkowego konwertera, ale byłoby bardziej komfortowo używać tylko zestawu ATB.
_________________ sig off ;(
|