Dzień dobry,
mam problem dotyczący układu na płytkach PCB. Po wpięciu czujnika do 4pinowego gniazda na płytce układ zachowuje się inaczej niż przed wpięciem czujnika, wejście trig które potrzebuje impulsu 10us do aktywacji czujnika ustawia się w stan wysoki gdy wepnę czujnik, wypinam czujnik impulsy 10us się pojawią od razu. Impulsy trig wysyłane przez STM32F103C8T6 sprawdzałem na diodzie wpiętej do nóżki, stąd zauważyłem błąd. Wykonałem dwie pary płytek i wszystkie zachowują się tak samo co jest dziwne. W układzie zastosowałem transoptory do zabezpieczenia I/O, myślałem że w nich tkwi jakiś problem, ale budowałem układ na płytce stykowej, zgodny ze schematem i wszystko jest okej, stm32 wysyła impulsy 10us, a czujnik mierzy odległość, co również kontrolowałem na diodach. Nie mam pojęcia gdzie szukać jakiegoś rozwiązania. Program to tylko wysyłanie impulsów i pomiar parametrów PWM. Jeden układ to: większa płytka PCB ze stabilizatorami na 5V(dla czujników) i 3.3V(dla stm'a) + kondensatory, 2 gniazda: RJ45(+15V, gnd) i RJ9(+5V, gnd, trig, echo - zasilanie drugiego czujnika na drugiej mniejszej płytce i sygnały), a no i transoptory przy każdym trig, echo.
![Obrazek](https://obrazkiforum.atnel.pl/thumb/20472/ed68c87ebdd66bd735eaca4228d454fd.JPG)