Witam.
Potrzebuję pomocy w temacie serwera, FTP, TCP, czy nawet UDP.
Chcę monitować na ekranie swojego telefonu z androidem(w aplikacji napisanej w B4A) ale i sterować, z dowolnego miejsca(połączenie internetowe) parametrami pracy swojej przydomowej elektrowni wiatrowej, do której sterownika(na PIC'u) przez RS232 jest podłączony moduł GSM SIM800L.
Niestety postawienie jakiegokolwiek serwera po jednej stronie(SIM800L) lub po drugiej(ANDROID) z tego co wiem nie ma sensu, ze względu na brak publicznego IP po obu stronach, oraz na blokowanie przez operatorów dostępu do takiego serwera z zewnątrz, z resztą tego próbowałem i nici(przepraszam jeśli to co o serwerach piszę brzmi śmiesznie, ale w tych sprawach dopiero raczkuję
![Pan Zielony :mrgreen:](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gif)
).
Mam do dyspozycji serwer na którym mam swoją stronę internetową, czyli ma on stałe i publiczne IP, jak dobrze rozumiem.
Pomyślałem więc o takiej konfiguracji, że na Sim800 i na Androidzie stawiam sobie clienta czy to TCP, czy UDP, a nawet FTP,który połączy się z adresem IP serwera, a na serwerze uruchamiam ... no i właśnie co uruchomić w takiej sytuacji?
Czy może są jakieś gotowe skrypty do umieszczenia na serwerze do takich celów? Może istnieje jakiś "mostek", czy coś takiego...?
Gdybym chciał tylko monitować parametry pracy, to z elektrowni przez sim800 przesyłam sobie plik z danymi np. na FTP'a, a z telefonu w jakiejś apce B4A, pobieram ten plik z FTP'a i po nazwijmy to "obróbce" wyświetlam je na ekranie, i to powiedzmy że udało mi się już zrobić,ale wtedy dość rzadko miałbym odświeżanie danych.
Ale Potrzebuję też mieć możliwość wysyłać z telefonu jakieś komendy/rozkazy do elektrowni, najlepiej szybko, bez większych opóźnień, bez straty czasu na zmianę trybu wysyłanie/pobieranie pliku w SIM800, mało tego, chciałbym mieć podgląd parametrów w miarę na bieżąco, czego przy wysyłaniu pliku na FTP'a raczej nie uzyskam...
Będe wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, może ktoś dokładnie taki temat już przerabiał?