Witam. Kupilem najtansza lutownice 30W i po szybkim przeczytaniu instrukcji przystapilem do lutowania. Na instrukcji pisalo aby odczekac 5min po wlaczeniu. Trzymalem lutownice i przykladalem cyme aby sprawdzic czy moge lutowac. Zauwazylem dym i nie przyjemny zapach . Myslaem ze to cyna jednak dymdy sie przyjrzalem z lutownicy wydobywal sie dym. Odruchowo szybko odlaczylem lutownice. Po czasie zobaczylem ze czubek grotu odpadl, przetopil. Juz potem nie wlaczalem lutownicy i napisalem na forum. Lutownica to 74B30B- 30W
Kiba pechowo ... strasznie pechowo co dziwne nic takiego mi się nie stało nawet z tymi dziwnymi ceramicznymi pistoletowymi za 10pln bo czasem nie było czasu jak sie lutownicy zapomniało to się brało to co było w kiosku za rogiem
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
Wlaczyc ja i zobaczyc czy lepiej od razu z paragonem do sklepu?? To dosyc glupie stwierdzenie ale czy to mozliwe ze to przez podlaczona lampke z zaizolowanymi przewodami? Dodam ze gdy przylozylem lutownice grotem do deski to zostswiala za soba jakby wilgotna plame, a jedna srobka mocujaca grot jest niedokrecona.
może nie jest tak źle Kiba ?? może tylko ci się wsunął grot do kolby ??
Dymienie i zapachy przy pierwszym włączeniu każdej lutownicy to normalne zjawisko , podobnie jak wilgoć na desce która zresztą z niej się wydostała (z deski)
wysuń grot oglądnij podokręcaj włącz ją i poczekaj chwilę
_________________ Zbuduj swój system [url=https://helion.pl/ksiazki/w-labiryncie-iot-budowanie-urzadzen-z-wykorzystaniem-ukladow-esp8266-i-esp32-andrzej-gromczynski,wlablo.htm#format/d]IOT[/url]
Juz dziala. Postanowilem ja przepalic , dac jej szanse i dziala. Jednak gdy probowalem przylutowac nozke jakakolwiek nie dalo rady. Czytalem o topikach jednak za bardzo nie znam ich zastosowania. Czy to przez to ze ich nie uzywalem sa takie problemy? I jak zadbac o grot? Czym go oczyszczac i jak cynkowac?
Ostatnio edytowano 15 gru 2012, o 10:26 przez kiba, łącznie edytowano 1 raz
Witam powinieneś zacząć od kalafonii to taka bryłka podobna do bursztynu z wyglądu Rozpuszczasz bryłkę w spirytusie i masz nie zły topnik. Czasem można kupić w sklepie muzycznym do czyszczenia smyczków,wtedy jest czysta.
_________________ sig off ;(
Ostatnio edytowano 15 gru 2012, o 00:58 przez dreamcastq, łącznie edytowano 1 raz
Wrzuć jakieś foto tego grota w dobrej rozdzielczości, aczkolwiek po tym
kiba napisał(a):
"Po czasie zobaczyłem ze czubek grotu odpadl, przetopil."
sądzę, że odpadło pokrycie grota... a jeśli tak... to raczej tym już nie polutujesz.
W drucie cyny masz już topik - z jego pomocą i dobrym grotem powinieneś polutować elementy przewlekane. Polecam jednak pooglądać filmiki na youtube, żebyś mniej więcej załapał zasadę prawidłowego lutowania zanim się za to zabierzesz.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości