Witaj Mirku.
Może źle zadałem pytanie, albo źle opisałem sytuację. Z rysowaniem kropek, czy kresek jest inna sytuacja, ponieważ przy zwiększaniu
wartości mierzonej wydłuża się linijka palących się segmentów, a te poprzedzające aktualną NAJWYŻSZĄ w danym momencie są również
zapalone. No kropki są widoczne cały czas, czy jest napięcie, czy tez nie, tylko zaciemnienie słupków się zmienia. Ja natomiast chcę
zapalić tylko jeden segment, a najlepiej 1 z pięciu słupków danego segmentu i tylko taki słupek wędrowałby po linijce, a pozostałe
segmenty i słupki po lewej by gasły.
Wiem, jak to napisać po "swojemu", czyli jeśli wartość adc jest w zakresie od-do, to zapal zerowy segment. Jeśli adc jest
w zakresie od-do (zwiększa się napięcie). to zapal 1 segment, potem 2 segment, itd....Mówię tu o zapalaniu całego segmentu, ale
lepiej pojedynczy słupek (rozdzielczość). Tylko będzie to na wielu ifach i najgorszy z możliwych sposób. Dla tego myślałem, że może
ktoś zechce zapodać coś mądrzejszego, a ja spróbuję to rozwinąć. To tak, jak statycznie wyświetlane kropki napisałem tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a kiedyś zrobiłbym to na ifach i nie wiem, ile linijek i czasu by mi to zajęło. 13*5, to chyba z 50 ifów
.
Chodzi o to, że jeśli np. zapali się piąty segment przy np. adc=2 volty, to segmenty od 0 do 4 nie świecą...