Witam!
Chciałbym przedstawić kolejny projekt nad którym pracuję, ale urósł już on do jako takiej formy. Jako że mamy dostęp do odtwarzania plików wav z karty pamięci, czemu by tego nie wykorzystać aby stworzyć mówiący zegar?
Jako że głosu jakiegoś specjalnego głosu radiowego nie mam, postanowiłem posłużyć się syntezatorem Ivona, który w wersji trial był wystarczający, abym mógł wygenerować to co na tą chwilę potrzebuję.
W połączeniu z zegarem RTC PCF8583 powstał gadający zegar, posiadający na tą chwilę dwie funkcje gadania - godzina na życzenie oraz wypowiadanie o równej godzinie automatycznie.
Zresztą co będę się dużo rozpowiadał - wszystko mówi poniższe nagranie:
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Klasycznie biblioteki z książek zamazałem, kto je posiada i ma łeb na karku - będzie potrafił złożyć to do kupy:) Co do samego odtwarzania - starałem się maksymalnie uprościć procedurę wyboru pliku z żądaną godziną i minutą, pewnie wyższym udało by się to zrobić lepiej, ale działa. Nad programem jeszcze będę pracował, na razie na tą chwilę jest może nieco bałagan w kodzie, wprowadzę obsługę przycisków bez _delay_ms(), efektywniejsze nastawianie zegara i może jeszcze jakieś dodatki - zależy co do głowy przyjdzie.
Projekt bardzo fajny,oryginalny moja sugestia to takie zorganizowanie kodu które wyeliminuje używanie poleceń "goto" nawet mirek w swoich ksiażkach mówił żeby używać go tylko w ostateczności w przyszłym tygodniu przetestuje w realu.
ooops no rzeczywiście te instrukcje goto w kodzie w C to niestety troszkę powodują gęsią skórkę ... Ale jak rozumiem to być może jakiś projekt pierwszy poważniejszy, być może przesiadka z Bascoma i dlatego tak nim tu pachnie przez to goto ... i liczę, że kolega weźmie sobie to do serca starając się ZAPOMNIEĆ na zawsze, że takie polecenie w C istnieje ok
Obejrzałem całość ... i potwierdzam, że sama idea bardzo fajna można sobie nawet nagrać KUKUŁKĘ żeby kukała zawsze np o 12-tej
Nie, już trochę się grzebie przy tym C, a takie babole to wszystko przez to że książki mało czytam (sam zresztą widziałeś w którymś temacie moim), a próbuję robić "na chłopski rozum", rozbić kolejne opcje na pojedyncze pętle, chociaż nie wiedziałem, że goto jest aż takie "ble". Rozumiem, żeby wszystko co się da było w jednej pętli, doprowadzić do tej pseudo wielozadaniowości, też tak można, nie przeczę i wedle rady będę starał się tworzyć tą metodą jak i nie wdrożę jej w ten projekt;) Nad programem jeszcze popracuję, myślałem o wykorzystaniu budzika z RTC, można dodać jakiś odgłos, jak to kiedyś była moda na specjalne dzwonki budzika w telefonie:) Właśnie to mi się podoba, że możliwości są ograniczone tylko wyobraźnią:)
Właśnie to mi się podoba, że możliwości są ograniczone tylko wyobraźnią:)
DOKŁADNIE jak mówisz
A jeśli chodzi o taki program - to uwierz, że nie chodzi od razu o jakąś zaawansowaną wielozadaniowość, która wg ciebie miałaby być jedyną alternatywą dla goto. Po prostu musisz się więcej próbować uczyć stosowania funkcji w C i wyprowadzania jak największych fragmentów kodu z pętli głównej programu do tychże funkcji - od tego się zaczyna. A później przyjdzie czas i na wielowątkowość
" ...nagrać KUKUŁKĘ żeby kukała zawsze np o 12-tej " ja proponuję hejnał Fajnie wyglądała by większa czcionka. Jeśli chcesz to tu masz gotowca: http://forum.atnel.pl/topic1741.html Kod nie jest idealny, ale działa.
Wyświetlacz pełni tu raczej funkcje debuggera, wszystko rozchodzi się o to, co wychodzi z głośników;) Może faktycznie będę dążył do utworzenia jakiegoś zegara wolno-stojącego dla niewidomych, można by było się pokusić o jakiś wyłącznik bezdotykowy do wyzwalania mówienia obecnej godziny.
Pomysł bomba! A komunikaty w stylu "www.idź wreszcie spać.pl" , "czas się wybierać na zajęcia" czy "jak teraz nie wyjdziesz to napewno się spóźnisz" zrobiły by z tego niesamowita pomoc dla niechętnie patrzących na zegar.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości