Ada57 napisał(a):
jakie parametry ma kwarc 8MHz nie pisze.
jeśli nie ma podane to ma zapewne 50ppm.
Ada57 napisał(a):
Podobno kwarc Q3.276 ma być lepszy od zegarkowego.
Yeti też podobno widziano
, a tak na poważnie to samo Q3.276 to tylko nominalna częstotliwość drgań, nic nie mówi o dokładności.
Ada57 napisał(a):
Czy można podłączyć kwarc 8MHz i zegarkowy bez 2 kondensatorów,co się stanie jak ich nie podłączę.
Generalnie jak nie podłączysz kondensatorów "zapewne" będzie działać, ale... no właśnie zawsze jest jakieś ale może być np tak że na płytce stykowej procek będzie działać, a np po wykonaniu urządzenia na PCB już nie - kondki są po to by pewnie wzbudzić do pracy kwarc i ich pomijanie nie jest najlepszym pomysłem jeśli urządzenie ma pracować stabilnie.
Ada57 napisał(a):
Jak miałam elektrolizer z delay w ms (milisekund) i zmieniłam na us(mikrosekund )to czy poprawiła się dokładność 50 % duty ? , ns(nanosekund)już nie chciało się skompilować.
_delay_ms() to jest makro i z dokładnością ma niewiele wspólnego tak jak _delay_us(). Działa to tak że po wpisaniu takiego _delay_ms() lub us kompilator podczas kompilacji przelicza tą wartość na puste rozkazy dla procka i poprostu odpowiednią ich ilość wstawia w kodzie programu (właśnie dla tego w nawiasie trzeba podać konkretną wartość, a nie może być to zmienna której wartość kompilator nie będzie znał podczas kompilacji bo wtedy wywali błąd bo kompilator nie będzie potrafił obliczyć ile tych pustych rozkazów ma wkleić), przez co generowane jest opóźnienie a wyliczenie tego opóźnienia nie jest super dokładne. Co do _delay_ns to raczej nie istnieje takie makro.
Ada57 napisał(a):
Jeśli mam rezonator kwarcowy 10 Hz ,i jak bym go podłączyła ,czy to by było lepsze jak zegarkowy?.
No to to raczej była by masakra - nie wiem czy wogule udało by Ci się zaprogramować procka z tak wolnym kwarcem.
Dokładność kwarca nie zależy od jego częstotliwości drgań, ale od sposobu i dokładności jego wykonania. Kwarce zegarkowe z zasady są dedykowane do zegarków więc z zasady mają lepszą stałość częstotliwości.
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]Ada57 napisał(a):
Proszę o kod na kwarcu zegarkowym.
ale program ma robić dokładnie to samo co przedtem tylko z częstotliwością 130kHz?