Witam wszystkich czytelników
Ostatnio zacząłem zabawę z mikrokontrolerem ATmega64 i modułem wyświetlacza EA DIP128-6e. Wyświetlacz ten posiada organizację pamięci podzieloną na dwie części (dwa sterowniki KS0108). Napisałem do niego funkcję inicjującą i funkcję która pozwala na zapis danych do wyświetlacza (statycznie). I teraz pojawia się problem bo chciałem zrobić bufor ramki(tablica jednowymiarowa) w którym najpierw będę wykonywał wszystkie opcje rysowania a dopiero później całość zostanie wysłana na wyświetlacz. Funkcja zapisu do wyświetlacza zadeklarowana jest następująco: void WriteLcd (unsigned char reg, uint8_t data, char ctrl); reg – wybieramy czy zapisujemy do rejestru czy do pamięci ; data – dane; ctrl – wybieramy kontroler(połowę wyświetlacza) do którego zapisujemy dane;
Dodatkowo zdefiniowane: #define LCD_WIDTH 128 #define LCD_HEIGHT 64
Ma ktoś pomysł jak podejść do tego? Może ktoś już robił podobny bufor i posiada taką funkcję? Dodam jeszcze że chciałbym aby dany bufor był uniwersalny - w późniejszym etapie będzie wykorzystany pod inny(większy) wyświetlacz. Ewentualnie poprosiłbym o linki do dodatkowych materiałów gdzie mógłbym doczytać sobie informacje jak zrealizować taką funkcję.
Pozdrawiam
|