Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 lut 2025, o 14:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 mar 2018, o 13:37 
Użytkownik

Mam pytanie do szanownych forumowiczów.

Napisałem małe menu do sterowania wentylatorkiem komputerowym i nie rozumiem, co jest nie tak. W założeniu mam ustawiać
trzy zakresy temperatur, przy których ma się on załączać. Może siedzę już zbyt długo i nie widzę babola :oops: .

Przy wejściu w to ustawienie wyświetlają mi się wszystkie trzy możliwości, a powinna tylko jedna. Dopiero, kiedy użyję przycisku,to
powinna mi się wyświetlić druga linijka, a po kolejnym wciśnięciu trzecia możliwość, czyli np. high_temp. Jest tak, że jak wejdę do
tych ustawień, to wyświetlają się trzy, potem dwie, potem jedna i znowu trzy linijki i tak w koło. Z kodu nie wynika, a przynajmniej
nie widzę możliwości wyświetlenia się trzech wartości jednocześnie. Zmiana następuję poprzez inkrementowanie zmiennej od 0 do 2
przyciskiem. Oto kawałek kodu. Jest banalnie prosty i nie widzę, gdzie popełniam błąd. Proszę o wyjaśnienie.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 mar 2018, o 14:47 
Użytkownik

Witam,
Funkcje podległe ifom zamknij w klamrach.
if(){
...
...
}

Wysłane z mojego Lenovo K33a42 przy użyciu Tapatalka

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 29 mar 2018, o 19:37 
Użytkownik

Dziękuję Daro69 za pomoc.
Jutro rano sprawdzę, jak będę przy zestawie. Odpiszę. Pozdrawiam.

Ps.

A swoją drogą, jak teraz na to patrzę, to nie rozumiem, czemu tak napisałem bez użycia klamr :oops: .

PostNapisane: 30 mar 2018, o 06:41 
Użytkownik

Witam.
No wiec teraz submenu działa prawidłowo. Nie zwróciłem uwagi na te klamry, ale dało mi to przy okazji trochę do myślenia. Taki
czeski babol :) . Jeszcze raz dzięki za poświęcony mi czas.
A tak na marginesie, to nieraz podchodziłem do tematu menu, ale na strukturach i nie mogę tego przełknąć. Męczę się na tych case i
break. Tutaj rozumiem ideę powiedzmy w 99%, ale trzeba się nieźle napocić, żeby to wszystko poskładać do kupy, że się tak wyrażę.
Będę jeszcze próbował. Napiszę coś na początek, to może koledzy trochę pomogą. Nie chodzi o gotowca, ale o zrozumienie i żeby
było łatwiej. Pozdrawiam.

PostNapisane: 30 mar 2018, o 14:59 
Użytkownik

menu bywa zakręcone. ;)
podejście zależy od tego, w jaki sposób chcesz wyświetlać na ekranie informacje, co ma być widoczne na konkretnym poziomie menu, jak ma reagować ekran na zmienę wskazywanej np.enkoderem pozycji, czy ma się coś dodatkowego wyświetlić(a może mrygać, a może jakiś dodatkowy hint?, może tylko kursor, a może dodatkowa animacja).
co ma się zmieniać i w jakim zakresie, a może w międzyczasie musi się jeszcze coś ewentować, i być kontrolowane - jednocześnie wyświetlane dodatkowo na ekranie.
sposobów może być mnóstwo na jedno konkretne menu. Nie znam złotego szablonu. ;)
chyba wszystko zależy od skillset'u/zestawu technik i przyzwyczajeń programisty. ;)

PostNapisane: 30 mar 2018, o 15:25 
Użytkownik

Jest tak, jak piszesz.
Ja nie chcę nawiązywać do tematu w rodzaju "proszę o przepis na uniwersalne menu do wszystkiego" :lol: . Ja chcę zrobić proste menu w rodzaju:
główne menu powiedzmy cztery pozycje i każda pozycja np. po dwie pozycje submenu i to wszystko. Taki najzwyklejszy szablon. Jednym przyciskiem
przesuwam się o cztery pozycje, a drugim przyciskiem o dwie pozycje w każdym podmenu. Na ekranie wyświetla się tylko nazwa w danym elemencie menu,
gdzie się aktualnie znajduję i w submenu tak samo. Chodzi o to, a żeby udało się napisać tak "z głową", że jak na to sobie popatrzę, to z czystym sumieniem
powiem-no w końcu napisałeś coś porządnego, a nie kilometry case i break....
Nie potrzebuję tego do jakiegoś konkretnego projektu, tylko do zrozumienia, jak to powinno być na strukturach, wskaźnikach, enum, itd. Po prostu ciężko
chwytam te zagadnienia sam, pomimo, że jest mnóstwo super poradników i książki. Za to uporu mi nie brakuję.
Mam trochę różnych opracowań i jest gdzieś na forum generator menu, który próbowałem, ale mi już pomału przechodzi bazowanie na czyimś gotowcu.
Chciałbym móc sam więcej pisać, a przy tym i rozumieć to C. Jedyny sposób, to próbować, no ale bez małej pomocy się nie obejdzie. Na case i breake mam
temat ogarnięty i do prostych rzeczy wystarcza, ale chcę w końcu ruszyć trochę do przodu, puki jeszcze zimno i mam trochę czasu.
Po świętach zacznę coś pisać i zobaczymy. Pozdrawiam.

Strefa czasowa: UTC + 1