Harry napisał(a):
Mirku, czy to ma jakiś związek z pracą impulsową modemu, a co za tym idzie szybkim rozładowywaniu kondensatorów?
Ja akurat analogowcem to nie jestem tzn specjalistą w tym zakresie - więc ja mogę to wyjaśnić tak ... ale niech mnie ktoś poprawi bo mogę błądzić ...
Kondensatory LOW ESR mają w tym wypadku zapewnić niejako rolę szybkich "podręcznych" magazynów energii, akumulatorów jakby
sorki za takie porównanie ... ale niska rezystancja kondków tego typu to nie tylko szybkie rozładowywanie się ale też możliwość szybkiego oddania zgromadzonej energii (choć być może zostanę spalony na stosie za takie określenie z braku wiedzy analogowej przez specjalistów z prawdziwego zdarzenia od analogówki) ... która to energia zapewni odpowiedni prąd na te impulsowe zapotrzebowanie 2A podczas nadawania ... NAWET gdyby sama przetwornica czy stabilizator miał niższą wydajność prądową niż 2A. Z moich empirycznych obserwacji bo ciężko nazwać to doświadczeniami - (przypominam po raz wtóry - nie znam się na analogówce ale staram się uczyć choć powoli mi to idzie) ... im przetwornica o słabszej sprawności tym gorzej ... nawet w porównaniu do stabilizatora liniowego o większej wydajności prądowej ... ale ...
posłużę się tu twoim podpisem na forum bo jest fajny
Cytuj:
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.
zatem w tym zakresie fajniej byłoby gdyby się wypowiedział ktoś z większą wiedzą w zakresie elektroniki analogowej bo po stokroć lepiej będzie potrafił to uargumentować - o ile ma doświadczenie z modemami GSM bo to też nieco inna kwestia
www.youtube.com/mirekk36 ]